Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

21+1 hasznos tipp könyvíráshoz mindenkinek, aki ír vagy szeretne író lenni

A mai cikk egy tippekre zanzásított összefoglaló, egyfajta akciólista mindazoknak, akik szeret(né)nek írni.

Jól írni, a kész könyvet ki is adni, a boltokban látni.

Az alapja kivételesen nem saját kútfőből származik, hanem egy angol nyelvű írói online kurzus legfőbb bölcsességeinek válogatása.
Lássuk tehát az írással kapcsolatban elhangzott legjobb ötleteket:
  1. Írj mindennap. Keresd meg rá az időt.
  2. Csukd be a füledet a tévhitek, saját félelmeid, mások negatív hozzáállása előtt. Csak az épító jellegű kritikát és a fejlődési pontokat figyeld.
  3. Járd a saját utadat. Nem ciki egy hónap alatt megírni egy könyvet vagy magánkiadásban könyvet megjelentetni.
  4. Írj olyan könyvet, amire kíváncsiak az emberek, amire lesz kereslet, olvasóközönség. Ne írd meg az élettörténeted, ha eladást szeretnél generálni, mert az unalmas, és a kutyát sem érdekli. Az olvasóközönség leginkább saját magát szereti.
  5. Az írás akkor tart sokáig, ha sokáig csinálod. Ha minden nap írsz, pár hónap alatt végzel.
  6. Ha kész az első vázlat, ereszd el. Ne ülj rajta évekig! Azonnal add oda pár embernek, és kérj róla véleményt.
  7. Mindig azt a fejezetet írd, amihez kedved van. Majd később összefűzöd.
  8. Készíts vázlatot. Mindig ezzel kezdd az írást!
  9. Nem kell mindig egyedit kitalálnod. Lehetnek klisék a történetedben, ha egyedi módon tudod előadni. Írhatsz varázslós vagy erotikus történetet, ha tudsz adni valami pluszt, amit mások nem.
  10. Az ihlet jó barátod, de ne várj rá. Ülj le és írj, mintha csak munkába mennél. Az elhatározás fontosabb faktor az írásban, mint a tehetség, de ha mindkettővel jó viszonyban vagy, bestseller író lesz belőled!
  11. Ne tartsd vissza az ötleteidet, mondván, ezt a csavart a következő könyvben írom meg. Ha sokat írsz, egyre kreatívabb leszel, nem kell a szomszédba menned ötletekért. Adj bele mindent!
  12. Jobban teljesítünk, ha határidő lebeg a szemünk előtt, főleg, ha ezt a határidőt mi magunk állítottuk fel. Nem szabad arra várni, hogy megjöjjön a kedvünk, az ihletünk, a motivációnk, mert akkor sosem cselekszünk.
  13. Ha kevés az időd, diktáld be a könyvet és fizess valakinek, aki begépeli. Átnézed, javítod, elküldöd szerkesztőnek és máris mehet kiadásra.
  14. Ahhoz, hogy kitaláld, miről is írj könyvet, pontosan tudnod kell, mi is a célod a kész művel. Miért akarsz írni? Légy magaddal kíméletlenül őszinte, és tárd fel pontosan az okaidat. Szinte mindnyájan azért írunk, mert hatással szeretnénk lenni a körülöttünk élő emberekre, és mindezért pénzt is szeretnénk kapni. De ennél pontosabban?
  15. Arról írj, ami igazán fontos neked, ami szívből jön, ami fűt, ami ébren tart éjszaka, ami neked az életben számít.
  16. Ne arról írj, amiről mások, és ne úgy, ahogy mások, már csak azért sem, mert fogalmad sincs róla, nekik működik-e.
  17. A fejezetcímek legyenek olyan hívogatóak, mintha blogot írnál.
  18. Akármiről is van szó, ne várd, hogy rögtön profin lépj fel. Gondolj bele: van egy magocskád, amit el szeretnél ültetni. Mit vársz tőle? Hogy megmaradjon, és kicsírázzon, nem azt, hogy egyből zamatos gyümölcsöt teremjen. Épp ezért ne várd az első írásodtól, hogy jó legyen. Írj és tanulj, és csak ennek a kettőnek az intenzitásától függ, mikor lesz belőled profi.
  19. Tanulj attól, aki már jól csinálja. Olvass könyveket írásról, vegyél részt online és személyes tanfolyamokon. Attól tanulj, aki már elérte azt, ahová te szeretnél fejlődni.
  20. Ha történetet írsz, nagyjából az alábbi íven fog (kell neki) haladni: 1) megismerjük a főszereplőt, 2) előjön a konfliktus, 3) találkozik valakivel, aki segít neki, 4) kitalálja, mit kellene csinálni, 5) végrehajtja, 6) és a vége attól függ, hogy tragédiáról vagy vígjátékról beszélünk.
  21. Nézesd meg a könyvet elfogulatlan szerkesztővel.

+1: Döntsd el, hogy az írás a legfontosabb dolog most az életedben!

Ezt a cikket ki is nyomtathatod, és kiteheted a falra.
A sorozat többi része:

28+1 hasznos tipp, hogy legyen olvasóközönséged (könyvmarketing) – jövő pénteken keresd a blogon!

23+1 hasznos tipp, ha vállalkozásod támogatására szeretnél szakkönyvet írni – két hét múlva keresd a blogon!

Böngészd őket haszonnal!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .