Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Képtelen vagyok befejezni a könyvet!

Előfordult már veled, hogy hirtelen ötlettől vezérelve megírtál 10 vagy 50 vagy 100 oldalt egy történetből (esetleg szakkönyvből), aztán egyszer csak azt vetted észre, hogy már nem érdekel a könyvírás?

És szeretnél ezen változtatni?

Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

Egy bizonyos életkorban különösen nehéz egy ilyen hosszadalmas projektet elvinni a végéhez, mint a könyvírás. Teljesen normális, ha egy tizenévesnek elmegy tőle a kedve.

A jelenség azonban nem korlátozódik a tinédzserekre. Felnőttekkel is előfordul, hogy megváltoznak az életkörülményeik, és hirtelen úgy találják, nincsen kedvük ehhez a történethez – főleg, ha hosszabb ideje nem foglalkoztak a könyvvel.

Ha mindezt nem hagyod annyiban, mert igenis be akarod fejezni a könyvet, adok pár tippet!

1) Számítógép helyett írj füzetbe!

könyvírás, írás füzetbe
Írj könyvet füzetbe!

(Vagy ha novelláról van szó, tűzőgéppel kapcsolj össze annyi lapot, amilyen hosszú szöveget írnál). Döntsd el előre, miről szól a történeted, számozd meg a lapokat, és határozd el magad, hogy ezt a füzetet teleírod vele. Aztán kezdd el. Meglásd, csoda fog történni: sorra jutnak eszedbe az új fordulatok, és pontosan az utolsó lapon fogod majd befejezni a sztorit. Mindez pedig azért van, mert a keretek, a határok stimulálnak bennünket. A megadott oldalszám pontosan így inspirál, mint a határidő. Adott egy mérőszám, és az agyad mindent elkövet, hogy sikerre vigyen, hogy a szám stimmeljen.

Lehet, hogy a történeted közepe kicsit vontatott lesz, a vége meg elkapkodott, de ez legyen a legkisebb gondod. Majd ha valaha gépbe viszed, átírod!

Ha szakkönyvet írsz, dolgozz lapokra. Ez arra is jó, hogy az egyes lapok sorrendjét később variálhatod, összevonhatsz, akár ollóval szétvághatsz fejezeteket!

2) Jutalmazd meg magad a könyvírás minden egyes napján!

Beszéld meg a barátaiddal (ha még otthon laksz, akkor inkább a szüleiddel), hogy regényt szeretnél írni, és mondd el nekik, mi a célod: például hogy mindennap legalább egy órán át írj, vagy készülj el két új oldallal. Kérd meg őket, hogy kérdezzenek rá minden reggel (vagy este), írtál-e (előző nap), és ha igen, dicsérjenek meg, ha nem, ejnyézzenek egyet. (A szülők következetesebbek, mint a barátok, így elsősorban őket javaslom bevonni, ha tizenéves vagy.) Vezess egy naptárat is, ahol minden sikeres napra beragasztasz magadnak egy matricát. Ha pedig befejezed a könyvírást, kérj a barátaidtól/szüleidtől külön jutalmat (mondjuk együtt fagyizást – nem az érték a lényeg, hanem hogy kapj valamit, amit szeretnél – ha időt kérsz tőlük, szerintem külön örülnek majd neki ők is).

3) Írd le egy külön lapocskára, nagyjából miről szól a történeted és mi lesz a vége.

Ez inspirál majd abban, hogy eljuss a célig, illetve hasznos lesz, ha abbahagyod a sztorit és egy hónap múlva nem emlékszel, mit is akartál írni. Ha rendszerező alkat vagy, tervezd meg a cselekményt, a szereplőket. (A honlapon találsz ehhez segítséget a megfelelő kulcsszavakra kattintva, de az új könyvemben még hosszasabban írok mindenről.)

Ha szakkönyvet írsz, akkor tervezd meg a fejezeteket és írd le pár szóban, hogy ezek miről szólnak!

4) Tekints az üres lapokra úgy, mintha te lennél az isten.

Itt bármi megtörténhet, amit csak akarsz – emiatt izgalmasabb is könyvet írni, mint olvasni! Én imádom azt az érzést, hogy mindenható vagyok. Oké, persze a szereplőimnek megvan a karaktere, de akármikor a vízbe lökhetem őket, küldhetek nekik levélbombát, vagy új álláshoz juttathatom őket. Próbáld ki, mi történik, ha extrém helyzetet teremtesz a könyvben, aminek még magad sem tudod, mi lesz a vége!

(Megjegyzés: ez a tanács csak történetíróknak segít. A szakmai szövegben sajnos nem rugaszkodhatunk el a valóságtól…)könyvírás, isten

5) Keress (Facebookon) író barátot,

és segítsétek egymást számon kéréssel, egymás munkájának elolvasásával. Mások buzdítása a legjobb hajtóerő a könyvírásban! Ha már vásároltál tőlem bármit is, gyere például a Facebook csoportomba, ahol hozzád hasonló (nem feltétlenül) kezdő írókkal beszélgethetsz a gondjaidról! (Ez a csoport kizárólag ügyfeleknek szól.)

Veled megtörtént már, hogy elment a kedved a saját történetedtől? És mi segített, hogy újrakezdd a könyvírást?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Képtelen vagyok befejezni a könyvet!”