Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Ellenkező nemű karakterről írsz?

Szeretnél hitelesen írni női és férfi karakterről is? Hát persze.

A saját nemünkkel egyszerű dolgunk van, mert kiindulhatunk önmagunkból még akkor is, ha tudjuk, hogy nem vagyunk tipikusak – hiszen minden ember más, nem is létezik átlagos nő vagy férfi. Mégis, a férfiak és nők valóban nagyon különböznek. Máshogy mozognak, beszélnek, gondolkodnak – és ezt egy jó író képes megmutatni.

Hogyan mutassuk be hitelesen a másik nem képviselőit a könyvünkben?

Erre három módszert javaslok.

1) Megfigyelés

Vannak körülötted más nemű emberek, ugye? Nos, mindössze annyi a dolgod, hogy figyeld meg őket különböző szituációkban: az utcán, a buszra várva, az étteremben ülve, a munkahelyeden, otthon – ismeretleneket, családtagokat, barátokat. Az alábbi dolgokat jegyezd le:

  • Milyen a testbeszéde? Hogyan mozdul? Hogyan jár? Mely testrészét hogyan mozdítja meg? Mi a jellemző mozdulata?
  • Hogyan beszél? Vannak kedvenc szavai? Hogyan hangsúlyoz? Milyen a hanglejtése? Milyen a hangja?

2) Interjú

Ellenkező nemű közeli barátaidat, családtagjaidat, akik nyitottak erre, kérd meg, válaszoljanak néhány kérdésre. Azokat a jeleneteket tárd eléjük, ahol férfi és nő van interakcióban, vagy a másik nem képviselői vannak jelen. Meséld el, nagyvonalakban miről van szó, például hogy két jó barát bemegy a klubba és az egyik meglát egy nőt, akiről tudja, hogy a másiknak nagyon bejönne.

Kérdezd meg az interjúalanyodat:

  • Hogyan érezne, viselkedne ebben a helyzetben (tehát ha például az előbbi jelenetben ő lenne az egyik vagy másik férfi vagy a nő)?
  • Mit mondana és hogyan, mi lenne a gondolatmenete?
  • Milyen szavakat használna, pl. a férfi hogyan mutatna rá a nőre? Nézd azt a ….?

Olvass fel neki mondatokat, és kérdezd meg, mondaná-e ezt?

3) Szerepjáték

Válassz egy olyan jelenetet, ahol egy férfi és egy nő szerepel. Kérd meg a párodat vagy barátodat, játssza a veled ellenkező nemű szereplőt. Add meg neki az instrukciókat minél pontosabban, milyen helyzetben is vagytok, milyen emberek vagytok, mire megy ki ez az egész. Például hogy:

  • ő a szomszéd, aki utál téged, mert zenész vagy és folyton gyakorolsz;
  • ő egyedül lakik a lakásában, egy 40 éves irodalomprofesszor, nincs párja, barátja se sok,
  • a helyzet pedig az, hogy szerinted a kutyáját direkt pisiltette a lábtörlődre (azt is mondd meg neki, ez valójában igaz vagy nem).

Indítsd el a hangfelvevőt (pl. a telefonodon), és játsszátok el a jelenetet: kopp-kopp, kopogsz az ajtón, ő kinyitja, te pedig azt mondod, hogy…

A játéknak nem az a lényege, hogy megalkossátok azt a párbeszédet, ami belekerül a könyvedbe. Az fontos, hogy te mondd azokat a dolgokat, amelyeket szerinted a hősöd mondana, de ne ess kétségbe, ha nagyon más irányba megy a beszélgetés, pl. te egy nagy veszekedést vizionáltál, de a párod szeret téged és egyszer csak azt mondja: „eddig észre sem vettem, hogy maga milyen jól néz ki”.

Ha befejezitek a párbeszédet (akár úgy is, hogy elviccelitek), állítsd meg a felvevőt és jegyezd le, miket mondtatok, szó szerint. A könyvben lévő párbeszéd persze nem ilyen lesz: érdemes megfigyelni, milyen sokszor rontottátok el a ragozást meg a mondatszerkezetet, amit könyvben nyilván nem fogsz leírni, és sok érdektelen vagy redundáns részlet is lesz, amit unalmas lenne olvasni. Amire igazán figyelj, az a szóválasztás és a mondatok hossza. Papíron érződik-e, melyik mondatot ki mondta? Miből? Van-e olyan szó, amire a papíron rácsodálkozol: nahát, ezt tényleg mondtuk? Észreveszel-e a szövegben nőies és férfias jegyeket?

Több jelenetet is eljátszhatsz így valakivel, sőt, különböző ismerősöket is megkérhetsz, segítsenek. Ha van videókamerád, filmre is felveheted a jeleneteket és a mozdulatokat is figyelheted (lásd első pont).

Könyv Guru oldalán írtam cikket a női és a férfi olvasóknak szóló könyvekről, olvasd el ezeket is!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Ellenkező nemű karakterről írsz?”