Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Ki írta a világon a legelső regényt?

Gyere velem egy kis történelmi kalandozásra! A mai kérdésem valóban ez:

Melyik volt a világon az első regény?

Komolyan kérdezem. Mire tippelsz?
Ha nem vagy benne biztos, segítek: mi Magyarországon a legelső művektől tanuljuk a világirodalmat. Gondolj csak vissza, mi a legrégebbi kötelező olvasmányod…
Melyik könyvre gondoltál?
A tippem:

Az Íliász

Az Íliász volt az első regény?

Ez a könyv az i.e. VIII. századból származik, és mint majdnem 3000 évvel később kiderült, valós történetet mesélt el. (Schliemann felfedezéséről szól a Priamosz kincse c. nagyszerű könyv, ajánlom olvasásra!) Az Íliász annak idején szájról szájra terjedt, és egy Homérosz néven ismert görög volt az, aki leírta, s ez a változat terjedt el a világban. Az elterjedésben egyébként Nagy Sándornak volt óriási szerepe, akinek ez volt a kedvenc olvasmánya. Nagy Sándor kb. 400 évvel a könyv keletkezése után magával vitte ezt a leigázott birodalmakba, és lényegében ez alapján tanultak meg az idegen népek görögül.

A történelemkönyvekből azonban emlékezhetsz egy még régebbi sztorira:

A Gilgames-eposz

A Gilgames-eposzt Ninivében találták meg

Az Íliász egyáltalán nem a legrégebbi történet, amelynek nyomát megtalálták a bolygón. Mezopotámiában élt ugyanis az i.e. 600-as években egy király, Assur-bán-apli, aki hitte, hogy jobb uralkodó lesz, ha tud írni és olvasni. Könyvtárat is épített – ahol agyagtáblán, ékírással rögzítették a természeti, csillagászati beszámolókat, tudnivalókat – és a Gilgames-eposz özönvízről szóló történetét, melyről kiderült, hogy valamikor i.e. 2200-ban keletkezhetett.

Gendzsi regénye

Ha azt vesszük, hogy a regény egy hosszú történet, melynek írója ismert, vagy ha nem is, ez esetben is tudjuk, hogy a személy létezik (tehát nem szájhagyomány útján terjedő történetről van szó), akkor sem az Íliász, sem a Gilgames-eposz nem igazán regény. Élt viszont egy hölgy a Heian birodalomban, Japánban, aki i.sz. 1000. körül valóban írt egy regényt. (Nem értem, miért nem tanulunk róla az iskolában, mindenesetre ha nem hallottál még róla, nézz utána, olvass bele!) Muraszaki Sikibu néven jegyezzük ezt a hölgyet (sajnos nem biztos, hogy így hívták, ez valószínűleg álnév), aki titokban megtanult kínaiul, ami akkoriban az udvar nyelve volt Japánban, és először önmaga szórakoztatására írta Gendzsi történetét (magyarul két fordításban jelent meg, Gendzsi regénye és Gendzsi szerelmei).

Japánban íródott az első igazi regény

Az írásban az volt forradalmi, hogy akkoriban mindenki versekben írt, a kulturáltság mérvadója volt, hogy képes volt-e az adott egyén versben válaszolni egy megszólításra, felhívásra akár szóban, akár írásban (ezek a versek persze nem rímeltek, de a dinamika és a szóválasztás nagyon fontos volt) – Muraszaki pedig feltalálta a prózát. Persze hősei azért versben beszéltek és kommunikáltak, így a próza tulajdonképpen a rengeteg verset köti össze, de ettől még elbeszélő műnek és nem versnek (vagy verses regénynek) tekintjük. A téma is egyedi egyébként – az udvari életet írja le néhány generáció bemutatásával, olyan pontosan, hogy az udvari etikettet is sokáig ebből a regényből tanították – amely udvarban egy fiatal nemes, Gendzsi beleszeret egy tízéves kislányba, elrabolja, megtanítja verset írni és két évvel később feleségül veszi. A gyermekeik sorsát is nyomon követi a regény, és néhány mozzanat újra és újra megismétlődik az örökösök esetében (A korabeli japánoknak kicsit más felfogása lehetett a romantikáról, mint a mai európaiaknak…)

Menjünk tovább?

A történelemben ugyanis mutathatunk még egy művet, ami Európában íródott, a Gendzsi után úgy 600 évvel, és ennek köszönhetjük a regény nemzetközi elnevezését: novel,azaz újdonság.

Don Quixote

Pablo Picasso ábrázolása az első igazi regény hőseiről (forrás: art.com)

Cervantes volt az, aki először gondolta végig, hogyan lehet szembemenni a trenddel, és megírni egy egyedi történetet – akkoriban ugyanis minden regény középkori volt és romantikus. Mondhatni, ha az akkori írások voltak a regények, akkor megteremtette az antiregényt. Valóban persze már Rabelais is parodizálta ezt a műfajt a Gargantua-Pantagruel regényekkel, de a Don Quixotéra mondták azt az emberek, hogy elhozta az egyediséget, és neki köszönhető, hogy a szerzők rájöttek: akármiről írhatnak.

Te melyik első regényt olvastad ezek közül és melyik a kedvenced?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .