Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írjunk ifjúsági regényt?

Fiataloknak szeretsz írni fiatalokról?

Pontosan hány éveseknek?

Ez ugyanis nagyon fontos. Még a könyvtárban is azt látom, hogy a könyvtárosok keverik a korcsoportokat, különösen a „young adult”, azaz „fiatal felnőtt” és „new adult”, azaz „új felnőtt” kategóriát. Ráadásul mind a két irányba történik a tévesztés. Mivel a young adult kifejezésben benne van az adult, huszonéveseknek is ajánlanak ilyen könyveket, holott ez a kamasz korcsoportot jelöli, a new adult korcsoportot pedig gyakran értelmezik a felnőttkor küszöbén álló fiatalok irodalmának, és adják e könyveket tinik kezébe, holott ezek a húszasoknak valók.

Nemcsak a címkék esetében van keveredés, hanem az sem mindegy, melyik korosztálynak milyen téma való, és hol legyenek a hangsúlyok, mire érdemes figyelni a főszereplő jellemének kialakításánál.

Ebből a tévedésből kiindulva írtam a Könyv Guru portálon egy cikksorozatot. Az első cikk azzal foglalkozik, hogy rendet vágjon a zűrzavarban: pontosan milyen korcsoportokra osztjuk a gyermek-, és ifjúsági irodalmat, és hogyan is alakult ki, hogy ma vannak gyerekkönyvek.

A második cikk a young adult, azaz tinédzserirodalommal foglalkozik: milyen témát érdemes feldolgozni, milyen legyen a lány, a fiú, a környezet, a lezárás.

Külön cikkben írtam a kamaszkönyvek borítóiról, ez nemcsak hasznos, hanem szép cikk is, mindenképp olvasd el!

Egy újabb cikkben összehasonlítottam a young adult kategóriát a new adult, azaz huszonéveseknek szóló könyvekkel, és összeszedtem, mi jellemzi a legsikeresebb regényeket ebben a korcsoportban. Izgalmas kategória ez: a legfrissebb a könyvek közt, mintegy tízéves. Az hozta életre, hogy felnőtt az első generáció, amely tizenévesen végtelen számú olyan könyvhöz jutott hozzá, ami a korosztálya aktuális problémáit boncolgatta, és aztán erre huszonévesen is igénye volt.

Ebben a korcsoportban is elemeztem a borítókat, itt találod ezt a cikket.

Maradt olyan kérdés, amire egyik cikkben sem találtál választ?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .