Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Így készült a „Hogyan írjunk könyvet?” bővített kiadása

Már hírt adtam róla, hogy újraírom a Hogyan írjunk könyvet? című kézikönyvemet, és ezennel hivatalosan is bejelentem: megtettem! 
Érdemes elolvasnod a mai cikket akkor is, ha konkrétan a könyv érdekel, de akkor is, ha magánkiadáson töröd a fejed, mert megosztom veled az utolsó simítások forgatókönyvét!

Miben lett más a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

A második kiadás új külsőt is kap!

Kibővítettem azokat a fejezeteket, ahol ezt a terjedelem megengedte. Az volt a cél, hogy megtartsam a 380 oldalt, és ennek fölöttébb prózai oka van. Vagyis inkább postai. Ugyanis a posta csak a legfeljebb 2,4 cm vastag csomagokat veszi fel ajánlott postai küldeményként, márpedig az első kiadás a maga 380 oldalával 2,3 cm vastag volt. Még éppen bele lehetett tenni egy vékony nejlonba és borítékba.
A nyomdaválasztás után azonban kiderült, hogy ennél a cégnél a 380 oldalas könyv csupán 2 cm gerincvastagságú, így az a jó hírem van, hogy a második kiadás végül 20 oldallal hosszabb lesz. Nemcsak az eddig üres féloldalak és jegyzetoldalak tűnnek el tehát!

Az újraírással kapcsolatban nagy tanulság volt, és veled is megosztom: ha valaha is azon gondolkodsz majd, átírd-e a szakkönyvedet: ne tedd. Inkább adj ki egy új könyvet, a régit meg szimplán nyomd újra, mert jó sok vesződség az átírás. Én persze ma is az átírás mellett voksolnék, mert maximalista vagyok, de ennyi idő alatt egy fél új könyvet megírtam volna, a tördeléssel meg borítóval pedig ugyanannyit kell dolgozni, mintha új könyvről lenne szó.

No de nézzük az új könyv tartalmát!

Miről írtam többet a Hogyan írjunk könyvet? második kiadásában?

Szakkönyves részekkel is bővült az új kiadás (Hogyan írjunk könyvet?)
  • A jegyzetelésről, vázlatolásról több oldal és egy új pókábra is bekerült a könyvbe.
  • Többet írtam a dramaturgiáról és a mellékszereplőkről, a szereplők motivációjáról.
  • Több példa szerepel a könyvben.
  • A szakmai könyvek, üzleti könyvek írásáról külön fejezet szól, és a teljes könyvet átírtam az ő szemszögüket sokkal markánsabban figyelembe véve, többet beszélve a storytellingről, anekdotázásról.

Megrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Érdemes megvenned, ha az első kiadás már megvan?

Őszinte leszek: nem. Ugyan jobb az új könyv (kifejezetten szakkönyvíróknak jobb), másnak nem más. Annyira nem, hogy e-könyvben ki sem adom.

A borító

A Hogyan írjunk könyvet? 2. kiadás borítója

Köszönöm a sok-sok szavazatot, ami a borítótervekre érkezett! Nekem is nagyon tetszett ez a számítógépes-asztalos dizájn, amit választottatok – bár tény, hogy a második befutó, a kék-sárga ceruzás borító jobban hasonlít az első kiadásra, és én ezt zártam a szívembe. Hallgatok azonban rátok, és a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása abban a ruhában jelenik meg, amire ti szavaztatok.

Mikor jelent meg pontosan a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

A cikk írásának időpontjában a borító finomhangolása folyamatban volt.
A belívből pedig megtörtént a próbanyomás. (Ennek fontosságáról sokat beszélek, az első kiadás kapcsán hosszabban írtam róla.) A nyomda nem tudta megoldani, így fénymásoló partneremnél, a Print.Hu Kft.-nél nyomtattuk ki a könyvet egy példányban. Neked is szeretettel ajánlom őket, a XIII. kerületben vannak, gyorsak és rugalmasak, László egyszerűen mindent megold. A tanfolyami jegyzeteimet is gyönyörűen bekötötte, minden nyomdánál olcsóbban és gyorsabban megoldotta az eddigi kéréseimet!

A próbapéldány nyomtatása 2000 forintba került – ez nem egy könyv, hanem egy csomag A/5-ös lap, amin pontosan látom, hogyan fog kinézni a kész könyv, kiugranak a tördelési és helyesírási bakik, látom, ha bármit másképp szeretnék majd a kész könyvben.
Ezt a próbapéldányt átnéztem, aztán március első napjaiban leadtam a nyomdának a belívet és a borítót is.

Melyik nyomdában készül a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

Utolsó ellenőrzés

Sok nyomdát ajánlottak az ügyfeleim is, és mi is körülnéztünk, keresgéltünk. Két új nyomdát is meglátogattunk, a Belvárosi Nyomdát és a Korrekt Nyomdát. Mindketten kedvesen fogadtak bennünket, bemutatták a gépparkot, a folyamatokat, megnéztük a kiadványaikat, valóban ez kell-e nekünk, majd végül a Belvárosi Nyomdát választottuk. Már most örömmel ajánlom mindkét céget, az eddigi ügyfélélmény felejthetetlen volt!

Tehát mikor?

2021 március első napjaiban indultak be a nyomdagépek az új KNW-könyv kedvéért (ott voltunk a gépindításnál, írtam erről külön, mert még sosem voltam nyomdai gépindításon, és szerintem te sem), és extra gyorsan, 8 munkanappal később a Belvárosi Nyomda ingyen a küszöbre szállította hozzánk a könyveket az irodába, a XI. kerületbe.
Mi néhány napig az előrendelt példányok becsomagolásával voltunk elfoglalva, aztán a tervek szerint a boltokba került volna a könyv, de a pandémia miatt végül csak októberben vittük el a köteteket. (A webshopon kívül tehát megvásárolhatod a Book24-nél, a Librinél, Líránál, Bookline-nál, és néhány egyéb könyvesboltban.)

Megrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

A szomszéd országokban élő olvasóimnak egyúttal üzenem, hogy a Bookline-on lesz majd érdemes megrendelni a könyvet, ha az nálad elérhető, mert olcsóbb a kiszállítás, mintha mi adjuk fel postán!

Te is kiadás közelében vagy?
Akkor ebben a cikkben sok információt kaptál, de ha nem eleget, ne feledd: hamarosan újra könyvkiadás-könyvmarketing workshopot tartok, gyere! (Ha azonnal vannak kérdéseid, természetesen nem kell ennyit várnod, kérj konzultációt!)
Ha van még kérdésed, várjuk!

Leave this field blank

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .