Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!
Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Készül a Hogyan írjunk könyvet? bővített kiadása

Már hírt adtam róla, hogy újraírom a Hogyan írjunk könyvet? című kézikönyvemet, és ezennel hivatalosan is bejelentem: megtettem! 
Érdemes elolvasnod a mai cikket akkor is, ha konkrétan a könyv érdekel, de akkor is, ha magánkiadáson töröd a fejed, mert megosztom veled az utolsó simítások forgatókönyvét!

Miben más a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

A második kiadás új külsőt is kap!

Kibővítettem azokat a fejezeteket, ahol ezt a terjedelem megengedte. Az volt a cél, hogy megtartsam a 380 oldalt, és ennek fölöttébb prózai oka van. Vagyis inkább postai. Ugyanis a posta csak a legfeljebb 2,4 cm vastag csomagokat veszi fel ajánlott postai küldeményként, márpedig az első kiadás a maga 380 oldalával 2,3 cm vastag volt. Még éppen bele lehetett tenni egy vékony nejlonba és borítékba.
A nyomdaválasztás után azonban kiderült, hogy ennél a cégnél a 380 oldalas könyv csupán 2 cm gerincvastagságú, így az a jó hírem van, hogy a második kiadás végül 20 oldallal hosszabb lesz. Nemcsak az eddig üres féloldalak és jegyzetoldalak tűnnek el tehát!
Az újraírással kapcsolatban azonban szólok: ha valaha is azon gondolkodsz majd, átírd-e a szakkönyvedet, nos, inkább adj ki egy új könyvet, a régit meg szimplán nyomd újra, mert jó sok vesződség az átírás. Én persze ma is az átírás mellett voksolnék, mert maximalista vagyok, de ennyi idő alatt egy fél új könyvet megírtam volna, a tördeléssel meg borítóval pedig ugyanannyit kell dolgozni, mintha új könyvről lenne szó.
No de nézzük az új könyv tartalmát!

Miről írtam többet a Hogyan írjunk könyvet? második kiadásában?

Szakkönyves részekkel is bővült az új kiadás
  • A jegyzetelésről, vázlatolásról több oldal és egy új pókábra is bekerült a könyvbe.
  • Többet írtam a dramaturgiáról és a mellékszereplőkről, a szereplők motivációjáról.
  • Több példa szerepel a könyvben.
  • A szakmai könyvek, üzleti könyvek írásáról külön fejezet szól, és a teljes könyvet átírtam az ő szemszögüket sokkal markánsabban figyelembe véve, többet beszélve a storytellingről, anekdotázásról.

Előrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Érdemes megvenned, ha az első kiadás már megvan?

Őszinte leszek: nem. Ugyan jobb az új könyv (kifejezetten szakkönyvíróknak jobb), másnak nem más. Annyira nem, hogy e-könyvben ki sem adom.

A borító

A Hogyan írjunk könyvet? 2. kiadás borítója

Köszönöm a sok-sok szavazatot, ami a borítótervekre érkezett! Nekem is nagyon tetszett ez a számítógépes-asztalos dizájn, amit választottatok – bár tény, hogy a második befutó, a kék-sárga ceruzás borító jobban hasonlít az első kiadásra, és én ezt zártam a szívembe. Hallgatok azonban rátok, és a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása abban a ruhában jelenik meg, amire ti szavaztatok.

Mikor jelenik meg pontosan a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

Nagyon hamar!
Ma úgy állunk, hogy a borító finomhangolása folyamatban van – az elképesztően tehetséges Gebei Viki foglalkozik vele, aki több ügyfelemnek is tervezett már borítót és belívet.
A belívből pedig megtörtént a próbanyomás. (Ennek fontosságáról sokat beszélek, az első kiadás kapcsán hosszabban írtam róla.) A nyomda nem tudta megoldani, így fénymásoló partneremnél, a Print.Hu Kft.-nél nyomtattuk ki a könyvet egy példányban. Neked is szeretettel ajánlom őket, a XIII. kerületben vannak, gyorsak és rugalmasak, László egyszerűen mindent megold. A tanfolyami jegyzeteimet is gyönyörűen bekötötte, minden nyomdánál olcsóbban és gyorsabban megoldotta az eddigi kéréseimet!

A próbapéldány nyomtatása 2000 forintba került – ez nem egy könyv, hanem egy csomag A/5-ös lap, amin pontosan látom, hogyan fog kinézni a kész könyv, kiugranak a tördelési és helyesírási bakik, látom, ha bármit másképp szeretnék majd a kész könyvben.
Ezt a próbapéldányt a napokban átnézem, aztán március első napjaiban leadom a nyomdának a belívet és a borítót is.

Melyik nyomdában készül a Hogyan írjunk könyvet? második kiadása?

Utolsó ellenőrzés

Sok nyomdát ajánlottak az ügyfeleim is, és mi is körülnéztünk, keresgéltünk. Két új nyomdát is meglátogattunk, a Belvárosi Nyomdát és a Korrekt Nyomdát. Mindketten kedvesen fogadtak bennünket, bemutatták a gépparkot, a folyamatokat, megnéztük a kiadványaikat, valóban ez kell-e nekünk, majd végül a Belvárosi Nyomdát választottuk. Már most örömmel ajánlom mindkét céget, az eddigi ügyfélélmény felejthetetlen volt!

Tehát mikor?

Március első napjaiban indulnak be a nyomdagépek az új KNW-könyv kedvéért (ott leszünk a gépindításnál, majd írok erről külön, mert még sosem voltam nyomdai gépindításon, és szerintem te sem), és extra gyorsan, legfeljebb 8 munkanappal később a Belvárosi Nyomda ingyen a küszöbre szállítja hozzánk a könyveket az irodába, a XI. kerületbe.
Mi néhány napig az előrendelt példányok becsomagolásával leszünk elfoglalva, de ha te még nem vásároltad meg, akkor készülj, mert március 18-től valószínűleg már az irodában is a kezedbe veheted, megvásárolhatod! (Frissítem majd ezt a cikket, ha konkrét lesz az időpont!)

Előrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Március 14-én viszek belőle a József Attila Színházba is, ahol Barát Enikővel beszélgetünk a romantikus irodalomról és könyveiről, ugyanis eddigre neki is megjelenik második, Megtörtek című kötete. Tehát ha erre az eseményre jössz, itt is meg tudod vásárolni a könyvet!
A boltokban áprilistól lesz kapható, pusztán azért, mert még nem volt időm intézkedni a bolti forgalmazást illetően, tehát egy kis türelmet kérek. A szomszéd országokban élő olvasóimnak egyúttal üzenem, hogy a Bookline-on lesz majd érdemes megrendelni a könyvet, ha az nálad elérhető, mert olcsóbb a kiszállítás, mintha mi adjuk fel postán!

Te is kiadás közelében vagy?
Akkor ebben a cikkben sok információt kaptál, de ha nem eleget, ne feledd: hamarosan újra könyvkiadás-könyvmarketing workshopot tartok, gyere! (Ha azonnal vannak kérdéseid, természetesen nem kell ennyit várnod, kérj konzultációt!)
Ha van még kérdésed, várjuk!

Contact

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .