Hogyan telik egy szerkesztő napja?

Kíváncsi vagy, hogyan töltöm a napjaimat? Most elárulok neked pár kulisszatitkot a munkámról!
Először is azt kell tudnod rólam, hogy mindig úgy érzem, csak szaladok a munkák után, valójában pedig az ismerőseim mind azon csodálkoznak, hogyan zsonglőrködöm ilyen jól az időmmel, hogy ennyi minden beleférjen. De azt hiszem, mások inkább onnan látnak, mivel végzek, magam pedig az elvégzetlen feladatokra koncentrálok… terveim márpedig vannak, garmadával! Tudtad, hogyha lenne időm, két új könyvet is írnék?

Lektorálok, szerkesztek

Nos, úgy osztom be az időmet, hogy minden hétre vállalok egy regényt vagy szakkönyvet lektori véleményezésre, esetleg több novellát vagy kisregényt. Ezeket általában szerdán-csütörtökön olvasom, aztán hagyom ülepedni az élményt, és a hétvégén küldöm el az írónak a lektori véleményt.

Minden hónapban van szerkesztendő kéziratom is, ezeket a regényeket, szakkönyveket az adott hónap alatt szakaszosan szerkesztem, például ha kedden felkelek, akkor szeretek ezzel a kézirattal foglalkozni egész nap – gyakran még este is előveszem, mert pontosan annyira belefeledkezem a cselekménybe, mint amikor te egy jó regényt olvasol! (Ha te is szeretnél a kéziratodról lektori véleményt kérni, vagy szerkesztőt keresel, itt olvashatsz többet a folyamatról!)

A hétfőm általában adminisztrációval telik, levelekre válaszolok, rendeléseket csomagolok, Facebook-posztot ütemezek. A cikkeket általában aznap írom, amikor megjelennek (tehát a hétfőit hétfőn, a péntekit pénteken), bár jobban szeretném, ha te már reggel, munkakezdéskor ezzel kezdhetnél, tehát ha jut rá időm, előző nap befejezem és időzítem.

(Ez nem én vagyok, de ilyesmit képzelj el)

Kezdő írókat mentorálok

Mondanom sem kell, nagyon szeretem a munkámat: a legjobban akkor, amikor reggel azonnal kézirattal kezdhetek, mert tudom, hogy nincsen megválaszolandó levelem, egyéb intéznivalóm! Külön szeretem, amikor a mentoráltjaim anyagával foglalkozhatom: mindig van 4-6 író, akivel úgy írjuk a könyvet, hogy előre megbeszéljük a vázlatot, majd írnak egy-egy fejezetet, azt elküldik, én megnézem, szerkesztem a mondataikat, hozzáfűzök kérdéseket, megjegyzéseket, és aztán időnként beszélünk Skype-on vagy telefonon. Van, aki szakkönyvet ír, más romantikus vagy kalandregényt, de mentorálok képregényírót is! (Ha érdekel a mentorálás, itt írtam róla!)

Határidőnapló és bullet journal

Az időpontok számontartására két határidőnaplót vezetek: az egyik egy klasszikus éves naptár, ahová az egyes hetekhez összesítve is felírhatom, mit tervezek arra a hétre, illetve a dátumokhoz beírhatom, ha akár fél évre előre is már tudok egy programot, például könyvbemutatót, konferenciát. Ez tehát az előjegyzési naptáram: mindig legalább 12 hónappal előrébb kell véget érnie, mint a mai nap, ugyanis egyre több ügyfelem kér egy évre előre időpontot.

Van egy előjegyzési naptáram

A másik egy bullet journal módszerrel vezetett feladatnapló, egy üres füzet, amibe mindennap felírom a napi feladataimat, és reggeltől estig e szerint haladok. Kimondhatatlanul sokat segít – régebben olyan feladatlistáim voltak, amelyek oldalakon át húzódtak, tehát soha nem volt vége a tennivalóknak. Egy ideje viszont egy napnak el kell férnie egy oldalon, tehát eleve nem írok fel eszetlen mennyiségű feladatot. Általában egy-egy feladat elvégezetlen marad – ilyenkor ezzel kezdem a következő napot és kipipálom azt is. Ha ezt nem tudom megtenni, akkor az adott feladatot átütemezem: felírom megint ahhoz a naphoz, amikor majd lesz rá időm. (Ha érdekel a bullet journal módszer, akkor menj a magyar guruhoz, Tóth Cecíliához!)

És van egy bullet journalszerű napi feladatlistám

A szerkesztő egy napja…

Mint látod, a mai nap első feladata ezen blogposzt ütemezése volt; nagyon szeretek itthon dolgozni, mert amint felkelek és bevetem az ágyat, már ülhetek is le a számítógéphez (a hálószoba és a dolgozószobám között nagyjából négy lépés a távolság). Amikor megéhezem, elkészítem a reggelimet (mostanában a magam sütötte kenyérre teszek sonkát, sajtot, salátát és tükörtojást, de ma friss a kenyér, ilyenkor a legjobb egyszerűen vajjal és sóval, gabonakávéval). Utána pedig folytatom a munkát, megyek feladatról feladatra. Ma például ki kell mennem a kormányablakba is, de ha sikerül matricát nyomtatnom a csomagfeladáshoz, egy füst alatt azt is elintézem… és így tovább. A szombati konferenciára is készülök, fejben összeállt a program, le is jegyeztem, de el akarom próbálni, hány perc, aztán elkészítem a slide-okat a prezentációhoz. Szóval nem fogok unatkozni.
Ha van kérdésed a munkámmal kapcsolatban, hozzászólásban írd meg bátran!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Hogyan telik egy szerkesztő napja?”

Share