Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Interjú a Fumax Kiadóval

A 2020. március 11-ei bejelentések mindenki életében komoly változtatásokat hoztak hazánkban. Ez alól a könyvkiadók sem képeznek kivételt, a leginkább szembetűnő hatás az áprilisi könyvfesztivál elhalasztása, de a fogyasztói szokások is azonnal átalakultak, így a könyvkiadóknak az alapoktól át kell gondolniuk a működésüket és a friss megjelenéseket. A Fumax Kiadó munkatársát, Holló-Vaskó Pétert kérdeztem a kialakult helyezettel kapcsolatban.   

Hogyan érintett titeket a jelenlegi helyzet?

Fumax: Nem tagadjuk, hogy megvisel minket, lelkileg különösen. Nagyon fontosak nekünk a rendezvények, a Könyvfesztivál, Könyvhét, Képregénybörze, Képregényfesztivál, MondoCon és a többi, mert ezek azok az események, ahol találkozhatunk személyesen is azokkal, akik olvassák, követik és szeretik a kiadványainkat és mindazt, amit csinálunk. Ezek kiesése nagyon elszomorít.

Hogyan alakulnak most a megjelenések? Van, amit visszamondtatok? Mennyi friss megjelenést kellett elhalasztanotok? 

Fumax csapat

Fumax: Végleg egyetlen kiadványt sem töröltünk, mind meg fognak jelenni – de elhalasztva. Ebben a bizonytalan helyzetben, amikor szó szerint egyik napról a másikra bármi megtörténhet (kijárási tilalom, szállítmányozás megszűnése, akármi), így nem tudjuk biztosra megígérni egy-egy kiadvány megjelenését, felelőtlen dolog lenne tőlünk előrendelést hirdetni vagy megjelenést ígérni, így a komplett tavaszunkat el kellett tolnunk. Pontos számot nem tudok mondani, de csak április hónap esetében hat kiadványt kellett elhalasztanunk.

Készültök rendkívüli akciókkal a webshopban?

Fumax: Igazság szerint alaphangon is a kiadványaink döntő többsége 20-25-30% kedvezménnyel kapható a webshopunkban – ahogy egy kommentelő meg is állapította a Facebook oldalunkon, „innen még hova akciózzunk”? Viccet félretéve, ezen a kedvezményen túl nem tervezünk (és nem is nagyon tudnánk) nagy akciót hirdetni, főleg, hogy a vásárlóink ajándék kiadványok közül is válogathatnak a rendeléseik mellé.

A szállítással kapcsolatban mik a nehézségek? 

Fumax: A webshopunkon az egyik legnépszerűbb szállítási metódus a csomagpontos, PostaPontos vagy postán maradó átvétel. Ezeket sajnos már be kellett szüntetnünk a boltok, üzletek és posták kiszámíthatatlan nyitvatartása miatt, ezt a GLS kérte is, mert tudják, hogy ha hirtelen kijön egy rendelet ezzel kapcsolatban, akkor azonnal be kell zárnia az üzleteknek és akkor a csomagok sorsa kérdéses. A másik dolog az átvevőpontunkon való átvétel beszüntetése volt: ezzel a lehetőséggel sokan éltek, és ezt sem tudjuk már jó ideje vállalni. Maga a szállítás a tapasztalataink szerint egyelőre zökkenőmentesen zajlik, bátran lehet rendelni a webshopunkból, minden további nélkül, gyorsan tudjuk teljesíteni a rendeléseket.

Hányan dolgoztok most otthonról és hányan az irodában? Milyen biztonsági intézkedéseket tesztek a munkatársak védelmében?

Fumax: Arra a rendszerre álltunk be, hogy heti három napot működik az irodánk, és akkor is csökkentett létszámmal vagyunk jelen, a többiek home office-ban végzik a szerkesztést, online munkát, könyvelési feladatokat és minden más, otthonról is végezhető dolgokat. Alapvetően most három emberrel üzemelünk, igyekezünk váltani is egymást, így próbáljuk ezt az időszakot pihenésre és felkészülésre egyaránt felhasználni. A már-már kötelezőnek tekintett higiéniai intézkedéseken, kézfertőtlenítésen, kézmosón, stb. túl a munkatársak védelmében is zártuk le az irodát. Ezen túl sajnos sok mindent nem tehetünk: igyekszünk eleget pihenni, elég vitamint fogyasztani és odafigyelünk az orvosok tanácsaira.

Hogyan számoltok, mikor rendeződik a helyzet? Az Ünnepi Könyvhéttel kapcsolatosan bizakodóak vagytok?

Fumax: Jólesne azt mondani, hogy igen, a Könyvhét lehetőségében bízunk, de hazudnék, ha azt mondanám, igen. A szakértők mind arra figyelmeztetnek, hogy a neheze még világszinten is hátravan, Magyarországon pedig igazából még nem is indult meg túlságosan a járvány maga, így tartunk attól, hogy a kényszerű intézkedések akár még júniusban is érvényben lehetnek majd. Az már a szervezőkön áll, hogy ebben az esetben hogyan, hol és mikor pótolnák a kiesett Könyvhetet, ha egyáltalán erre lehetőség nyílik majd. Illetve van még a jövő rendezvényeivel kapcsolatban egy nagy aggályunk: vajon az emberek mennyire tudják majd jogos és természetes félelmüket legyőzni és ismét olyan zsúfolt, pörgős eseményekre ellátogatni, mint a Könyvhét? Mi attól tartunk, ez nem kevés időbe kerülhet.

Ha jól gondolom, az egész évet újratervezitek, mind anyagi oldalról, mind a megjelenések szempontjából. Melyek a legnagyobb változások, amelyeket még nem említettünk?

Fumax: Szerintünk a helyzet eredménye rövid távon az lesz, hogy jóval kevesebbet fognak tudni a kiadók (minket is beleértve) kísérletezni, új dolgokba belevágni. Bízunk abban, hogy teljes kijárási tilalom bevezetésére idehaza nem lesz szükség, és hogy a kiadó mindvégig aktív maradhat, nem kell majd beszüntetni a webshop működését egy napra sem.

Hogyan tudnak nektek segíteni az olyan hűséges olvasók, mint mi?

Fumax: Hatalmas segítség az, ha a kiadványainkat valaki közvetlenül tőlünk, a www.fumax.hu oldalról szerzi be, ez nem is kérdés. De szintén nagy segítség, ha az illető támogat minket a közösségi médiában: megosztja, lájkolja vagy csillagozza a posztjainkat, ír a kiadványainkról a Molyon, megnézi az új videojátékos videókat a Fumax Gaming YouTube csatornán, egyszóval, ha velünk marad digitális értelemben legalább. Persze a legfontosabb az, hogy mindenki vigyázzon magára, hogy amikor elmúlik végre ez az egész nyomasztó helyzet, újra találkozhassunk valamelyik rendezvényen. Ugyanis, ahogy ezt már sokszor mondtuk, számunkra a legfontosabbak az olvasóink, és így leginkább azt szeretnénk, ha egyikőtöket sem érné baj most sem!

Képek forrása: Fumax Kiadó

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .