Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj különleges könyvet!

Szereted a különleges ötleteket? És milyen az a könyv, ami számodra különleges?

A minap ragadta meg a figyelmemet a könyvtárban egy kötet – a borítója nem volt egyedülálló, de az új könyvek polcán a legtöbb kötetet meg szoktam szemlélni. Így akadtam a Felfedezők társaságára. Ismered?

Már kézbe venni is különleges élmény, mert amint felnyílik, átránt egy másik világba. Nézd csak, ilyen:

Időről időre megjelenik egy könyv, ami kicsit másmilyen, mint a megszokott könyvek.

A gyerekkönyvek közt rengeteg izgalmas kötetet találunk: nyitható ablakok, beépített anyagdarabok, zenét indító gombok. Míg ezek a megoldások a felnőttkönyveknél feleslegesek, nyugodtan kiléphetsz a megszokott keretek közül, amikor a kéziratodat tervezed, és kereshetsz, találhatsz olyan ötleteket, amelyek egyedivé teszik a könyvünket!

A Felfedezők társasága részben szöveges, részben képregényként meséli el a történetet, és egyéb formátumokat is tartalmaz, például egészoldalas képeket mint fejezetcím, vagy a levelet képként, kézzel írt levélként mutatja. Ez nyilván drága megoldás, illusztrátort igényel. De egy-egy ötletet könnyű megvalósítani, például ma már rengeteg betűtípus elérhető, könnyen illeszthetünk be a könyvünkbe részeket más betűvel, például a naplóbejegyzéseket kézírásos betűtípussal.

Van, amikor az ötlet határozza meg a formátumot.

Ilyen innovatív ötlet a Horrorstör, ami egy IKEA-katalógus formájában és mintájára mutat be egy történetet, ami egy bútoráruházban játszódik. A regény lényegében egy másik tárgyat másol, ami könyv formátumú ugyan, de nem az. Te nem tudsz előállni valami hasonló ötlettel?

Egy másik példát is hadd mondjak, ahol az ötlet határozza meg a formátumot: Temesi Ferenctől a Por egy szótárregény: a történet a szótár szócikkei szerint halad előre, tulajdonképpen cím helyett szerepelnek ezek a szavak, nyilván a-tól zs-ig. A helyi könyvtárban biztosan megvan, mindenképp nézd meg, mert tényleg különleges könyv!

Van, amikor a formátum szimplán hozzáad.

Láttam már olyan könyvet, ami két kötetből állt, és mind a kettő ugyanolyan vastag volt – a különlegessége, hogy háromszögletűre vágták, és ha egymás mellé illesztetted őket az asztalon, akkor volt hozzáadott értéke, például a borítóképről kiderült, hogy ez egyazon kép.

Az olaszok kiadták a Keresztapát egészen kicsi, tenyér méretű könyvben is, bibliapapíron, ahol a sorok nem vízszintesen futnak, hanem függőlegesen, tehát a könyvet elforgatva tudod olvasni – nagyon jó ötlet, mert így egy kézzel is könnyen tartható a kötet, lehet buszon kapaszkodva olvasni.

A függőlegesen olvasandó sorokat viszonylag sokszor alkalmazzák a könyvkészítők, ha különlegeset szeretnének alkotni. Versesköteteknél például előfordul. Vagy egy másik ötlet, hogy a háttér szürke vagy fekete, és a betűk fehérek. Az is lehet, hogy a könyv lapja nem különleges, de színes tintával nyomják rá a szöveget (mint például a Végtelen történetben). A fejezetek címlapján lehet illusztráció (én is tettem egy kis grafikát a Hogyan írjunk könyvet fejezetlapjaira). Tehát nem szükséges nagyszabású, sok pénzbe kerülő ötlettel előrukkolnunk ahhoz, hogy a könyvünk kicsit különlegesebb legyen, mint a többi. Figyelj azonban arra, hogy a forma támogassa a tartalmat. Ha például a Horrorstörnek semmi köze nem lett volna egy IKEA-szerű áruházhoz, értelmetlen lett volna a hasonlóság.

A könyved külseje, megjelenése éppúgy ne legyen öncélúan tetszelgő, ahogy a fogalmazásod se!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .