Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Itt a koronavírus – most írj könyvet!

Március 11-én a kormány betiltotta a nagyobb rendezvények tartását, a cégeknek távmunkát javasoltak, bezárnak az iskolák, a színházak – biztosan te is érintett vagy, biztos te is érzed ezeknek az intézkedéseknek a hatását. Kevesebbet fogsz eljárni otthonról – itt Budapesten látom, hogy hirtelen feleannyi, harmadannyi az autó, mint a kihirdetés előtt, és a tömegközlekedés is szellősebb, aki teheti, otthon marad.

Ha otthon maradunk, több idő jut a családra – és magunkra is!
Azt javaslom, hogy csípd el a plusz perceidet, és használd őket írásra! Ha most távmunkában dolgozol, akkor megspóroltad magadnak az ingázás idejét. Ha iskolába jártál, akkor nemcsak a bejárás idejéről beszélünk, hanem az oktatás sem azonnal vált távoktatásba, sok próbálgatás előzi meg, mielőtt kialakulna valami rutin, viszont nem ajánlott összetalálkozni a barátaiddal – tehát ott állsz majd rengeteg szabadidővel. És akkor még azokat nem is említem, akik elveszítették a munkahelyüket és most új állást keresnek… amellett is lesz kieső időd.
Szóval én azt javaslom:

Használd ki ezt az időt! Írj könyvet!

A) Ha most kezded a könyvet

Először is ülj le, és szedd össze amid van, azaz készíts vázlatot! Írj fel mindent, ami eszedbe jut a történeteddel kapcsolatban. Olvasd el ezt a cikket: Hogyan lesz a könyvötletből vázlat? A vázlatodat rengeteg módon elkészítheted, erre mutatok neked több példát ebben a cikkbenItt pedig összegyűjtöttem neked a kezdéshez szükséges elemeket, amelyekkel majd foglalkoznod kell. Itt a tervezésről olvashatsz bővebben, akár regényt, akár novellát írsz. A történet kezdéséhez itt adok tippeket, és olvasd el mellé az írói ígéretről írtakat is!

B) Ha korábbi kéziratot veszel elő

Ha egy régebbi ötletedet folytatnád most, amikor végre van rá időd, először is olvasd el a kész szöveget és minden vázlatot, amit készítettél: cselekményvázat, jegyzeteket, jellemrajzokat. Utána gondold át, ma is érvényes-e még a mondanivalód, és alakíts az alapötleten, ha ez szükséges.
Gondold át, jól választottál-e helyszínt! Nagyon fontos egy regénynél, hogy pontosan ismerjük a helyszínt, ahol a történetünk játszódik, erről ebben a bejegyzésben írtam hosszabban. De legalább ennyire fontos az idősík, hiszen könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy elveszítjük a regénybéli időérzékünket, és amikor még javában strandolnak a szereplők, ott már régen télnek kellene lennie. 

Ahhoz, hogy izgalmas legyen a cselekmény, gondolkodj következményekben. Ha nem így írtad meg a kész részeket, dolgozd át őket!  A dramaturgiai ívnek  kulcs szerepe van a regényírásban, hiszen a dramaturgia az olvasói figyelem fenntartásának művészete. Tekintsd át a történeted közepét! 
Gondold át újra a szereplőidet is. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy jól ismerd őket. Fontos például tudnod, hogy mi a foglalkozása, hiszen mindenki elfoglalja magát valamivel napközben.. Könnyen eshetsz tárgyi vagy logikai tévedésekbe, ha olyan szakmát választasz a szereplőidnek, amiről foglalmad sincs. Ha nem vagy biztos egy karakter jellemében, akkor érdemes őt meginterjúvolni.

C) Ha már a regényed vége felé jársz

Ha majdnem kész a kézirat, akkor az a legfontosabb, hogy elegendő hosszúságú legyen a vége, mert hajlamosak vagyunk elsietni. Először ellenőrizd az utolsó fejezetek  szerkezetét. Magához a befejezéshez pedig itt a blogon, illetve Könyv Guru portálján is írtam cikkeket. 
Hogyan fejezzem be a regényemet? KNW blogcikk.
Hogyan fejezzük be a regényünket? Könyvguru cikk.

D) Ha szakmai, üzleti vagy ismeretterjesztő könyvet írsz

Nem kötelező regényt írnod a rád szakadt plusz időben. Talán itt az ideje, hogy papírra vesd végre szakmai ismereteidet és írj egy szakkönyvet. Talán ez az a pont, amikor munkavállalóból vállalkozóvá válhatsz, hiszen mindenkinek kell egy B-terv. Akárhogy is folyik a szakmai életed, egy könyv megírása mindig jó ötlet. Ehhez az alábbi témákban adok segítséget:
Hogyan kezdjem a szakkönyvemet?
Mi legyen egy szakkönyvben? – azaz 3 szempont az ismeretterjesztő könyv tartalmának meghatározásához
Mit írjak, ha nem regényt írok? – azaz az ismeretterjesztő könyvek, szakkönyvek 10 fajtája
Érdekli az embereket, amit írok? – azaz szakkönyvírás és piackutatás
25 kérdés: Miről írjak ismeretterjesztő könyvet, szakkönyvet?
A leírás és a túlírás a regényírásban és a szakmai könyv írásában – a kevesebb több?
23+1 hasznos tipp, ha vállalkozásod támogatására szeretnél szakkönyvet írni
3 válasz egy szakkönyvírótól

Tehát használd ki okosan az időt és írj könyvet! Ha pedig segítséget szeretnél tőlem kérni ehhez, ne habozz. Beszélgethetünk az ötletedről Skype-on , elküldheted a félkész vagy kész anyagot véleményezésre.
Jelentkezhetsz a könyvkiadás-könyvmarketing workshopra, a KNW Novel School regényíró tanfolyamra, mert ha komoly vírusveszély alakul ki, akkor online is megtartjuk őket és tanulhatsz otthon, vagy jelentkezhetsz a Sztorilabor online történetíró kurzusra, amit eleve Skype-on tartunk.
Írásra fel!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Itt a koronavírus – most írj könyvet!”