Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Izgalmas olvasás – Vegyél részt Moly.hu kihívásokban!

Egy korábbi blogposztban már meséltem róla, hogyan segíthet a Molyos várólista az olvasásban. Most megmutatok egy másik, remek ösztönző módszert az olvasáshoz (ami egyben remek marketingeszköz is, majd erről is írok cikket!). Ez nem más, mint a Molyos kihívás. 

Mik azok a kihívások?

A Moly.hu oldalát valószínűleg ismered (ha nem, akkor olvasd el előbb a Moly alapokról szóló cikkemet!). Ez tulajdonképpen egy könyvadatbázis plusz funkciókkal, ahol nemcsak jegyezni tudod, mit olvastál és mit szeretnél még olvasni, hanem véleményezheted a könyveket, idézeteket írhatsz ki belőlük, illetve a portálon keresztül vásárolhatsz is.

A mai cikkben szeretném felhívni a figyelmed a Moly kihívásaira. A kihívás tulajdonképpen egy házi feladat. A legtöbb kihívás olvasós, azaz legalább egy könyvet el kell olvasnod ahhoz, hogy teljesítsd a kihívást. (Vannak nem olvasós, úgynevezett kreatív kihívások is, például ha főzéssel kapcsolatban keresel kihívást, ilyet is találsz a Molyon!)

A kihívás teljesítéséhez nem kell személyesen megjelenned sehol sem: az a feladat, hogy olvass el egy adott könyvet, vagy olvass bizonyos jellegű könyveket. A kihívások mindig szabályokhoz és időhöz kötöttek. (Például olvass el egy könyvet, aminek piros a borítója, idén december végéig.) Ha kész a lecke, a  teljesítésre kitüntetést (Molyos megnevezésben plecsnit) kapsz. 

Miért jók a Molyos kihívások?

Nyilván szeretsz olvasni – de a kihívások adnak egy plusz aromát az olvasmányaid élvezetéhez, és általuk olyan könyveket fedezhetsz fel, amelyeket magadtól nem keresnél, nem vennél kézbe. Ez lehet olyan kihívás, mely egy adott könyv vagy sorozat elolvasását kéri. A minap például részt vettem az “Olvassuk el a Dorian Gray képmása c. könyvet!” kihíváson – mert megörültem neki, hogy lesz egy plusz okom, hogy elolvassam a MEK-ről ingyen e-könyvként bő egy éve letöltött könyvet. 

Szeretem a listás olvasásokat is, amelyek keretében több könyvet “kell” elolvasnom. Van például olyan kihívás, ami a saját várólistámról, kívánságlistámról havi 1 könyv elolvasását tűzi ki elém célul, ergo segít, hogy ne halogassam azon könyvek elolvasását, amelyeket egykor már kiszemeltem magamnak. De van olyan kihívás is, ami a könyvek egy-egy jellemzőjét adja meg, mondjuk három hónap alatt három különböző magyar szerző egy-egy könyvét olvassuk el. Más kihívások több konkrét könyvet jelölnek ki, amelyeket mind olvass el, például a gimnázium első osztály kötelező olvasmányait. Vannak hosszabb listás olvasások is, például a Bullet Journal Klubban meghirdetett bingo, amit felvittem Molyra is.

Így néz ki a Moly.hu-n egy könyves kihívás

Aztán ott vannak azok a kihívások, melyekben mindegy, mit olvasol, de keress bennük jellemzőket, például autómárkákat, borfajtákat, női neveket. Én is indítottam ilyen kihívást: olyan könyveket keresek, melyek írókról, szerkesztőkről, kiadói munkatársakról szólnak, és e könyvekből az idézeteket is gyűjtöm.

Az én olvasási folyamataimat megváltoztatták a Molyos kihívások. Azt vettem észre, hogy ahelyett, hogy csak ácsingózok a könyvtári polc előtt: na, mihez van kedvem?, célzottan keresem a kiolvasandó könyveket cím vagy egyéb kritérium szerint, és izgalommal várom, hogy tetszenek majd.

Hogyan jelentkezzek Molyos kihívásra? 

Ha már van Moly-profilod, akkor az egérrel menj a Moly “kezdőlap” feliratra, majd a kihívások menüpontra. Itt kedvedre rendezheted őket aszerint, hogy téged mi érdekel. Vannak hosszabb és rövidebb, nehezebb és könnyebb kihívások. Ha valamelyik megtetszik, nincs más dolgod, mint rákattintani a kihívás címére, majd miután elolvastad a részleteket, rányomni a “Részt veszek” gombra. Figyelem! Ne lepődj meg, vannak olyan kihívások, melyeknek kritériuma, hogy legalább egy éve aktív felhasználó legyél.

Így hozz létre saját kihívást!

Mielőtt bármit létrehoznál, keress rá, hogy nem fut-e már véletlen egy kísértetiesen hasonló  kihívás. Ha nincs még hasonló, hozd létre a sajátodat!
A fejlécben található “+Új” menüben található “Új kihívás”-ra kattints. Több kritériumnak is meg kell felelned a kihívás létrehozásakor, ehhez nem árt, sőt kifejezetten ajánlott elolvasni a Moly súgójában található leírást

Így néz ki a moly.hu-n az új kihívás regisztrációja

Nagyon fontos, hogy figyelj a következőkre: 

  • Mettől meddig tart a kihívás.
  • Meg kell felelnie a szabályzatnak! Az olvasós és kreatív kihívásokra eltérő szabályok vonatkoznak.
  • Jelöld meg, mikori olvasásokat fogadsz el!
  • A kitüntetés és a kihívás képének forrását is meg kell jelölnöd!
  • A tiltásokra figyelj! Bővebben itt olvashatod őket.
  • Figyelj a helyesírásra, a netikett irányelveire!

Ha minden kész, nincs más dolgod, mint elmenteni, és várni, hogy a szerkesztők jóváhagyják. Ez hozzávetőleg fél-három nap. Ha valamiért visszadobják, akkor hajtsd végre a kért módosításokat, majd újból mentsd el. 
Neked melyik a kedvenc kihívásod? Netán te magad is indítottál egyet? Várom a linket kommentben!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .