Kérj tőlem lektori véleményt!

Ma reggel csodás hír várt a postaládámban. Az egyik ügyfelem írt, hogy a lektori véleményem alapján kijavította a kéziratát és újra beadta a kiadónak, akinél szeretne megjelenni. Egyszer már leadta nekik: megnézték és bár érdekesnek tartották, mégsem ítélték elég jónak ahhoz, hogy foglalkozzanak vele.

De most!

Képzeld, a lektori alapján javított kéziratot elfogadták, és jövőre meg is jelenik!

Borzasztóan örülök ennek a hírnek, és nem is vagyok meglepődve. Az a helyzet ugyanis, hogy

tudtok írni.

Amikor kapok egy kéziratot véleményezésre, akkor abban számtalan hibát fedezek fel. Szinte mindig van gond a szereplőkkel, a cselekménnyel, a kezdéssel, a lezárással, na és persze a fogalmazással. A lektori véleményben mindent leírok: nem azt kapod meg, hogy a kézirat rossz, hanem hogy a kezdés azért nem szerencsés, mert mondjuk nem húzza be az olvasót, és ha a három jelenettel későbbi szituációval indulna a könyv, sokkal izgalmasabb lenne. A fogalmazás, stílus tekintetében is pontos javaslatokat adok, az adott kéziratból vett idézetekkel, példákkal. Gyakorlatilag mindent megteszek azért, hogy érthető legyen, mitől lehetne jobb a kézirat, mitől fog a kiadó rábólintani, mitől fogja az olvasó szeretni.

A legjobb a munkámban egyébként az, amikor látom, hogy a vélemény alapján egyszerre több szintet ugrotok. Sokszor nem is hiszek a szememnek, amikor szerkesztésre visszakapok egy szöveget, amiről már adtam lektori véleményt. Remekül helytálltok! Olyan ügyesen kijavítjátok, átírjátok a szöveget, hogy csak ámulok. Tényleg! És az nekem a legjobb visszajelzés, amikor kapom a leveleket, hogy „haladok az átírással a tanácsaid alapján, és annyival jobb így a szöveg, rettentően élvezem az írást!”

Ha tehát neked is kérdéseid vannak a regényeddel, szakkönyveddel kapcsolatban, ne habozz: nyugodtan küldd el nekem akár félkész állapotban is, kérj róla lektori véleményt! A naptáram általában 6-8 hétre előre tele van, erre számíts, amikor megkeresel, no meg arra is, hogy egy olyan véleményt kapsz majd kézhez, ami rengeteg mindenre rávilágít a könyved kapcsán, és nemcsak tanácsot, hanem motivációt is ad az íráshoz.

Nyugodtan írj nekem most, várom a megkeresést!

Ui. Természetesen ennek a könyvnek a megjelenéséről is beszámolok majd, akárcsak pl. erről!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

2 hozzászólás “Kérj tőlem lektori véleményt!”

Share