Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Kérj tőlem lektori véleményt!

Ma reggel csodás hír várt a postaládámban. Az egyik ügyfelem írt, hogy a lektori véleményem alapján kijavította a kéziratát és újra beadta a kiadónak, akinél szeretne megjelenni. Egyszer már leadta nekik: megnézték és bár érdekesnek tartották, mégsem ítélték elég jónak ahhoz, hogy foglalkozzanak vele.

De most!

Képzeld, a lektori alapján javított kéziratot elfogadták, és jövőre meg is jelenik!

Borzasztóan örülök ennek a hírnek, és nem is vagyok meglepődve. Az a helyzet ugyanis, hogy

tudtok írni.

Amikor kapok egy kéziratot véleményezésre, akkor abban számtalan hibát fedezek fel. Szinte mindig van gond a szereplőkkel, a cselekménnyel, a kezdéssel, a lezárással, na és persze a fogalmazással. A lektori véleményben mindent leírok: nem azt kapod meg, hogy a kézirat rossz, hanem hogy a kezdés azért nem szerencsés, mert mondjuk nem húzza be az olvasót, és ha a három jelenettel későbbi szituációval indulna a könyv, sokkal izgalmasabb lenne. A fogalmazás, stílus tekintetében is pontos javaslatokat adok, az adott kéziratból vett idézetekkel, példákkal. Gyakorlatilag mindent megteszek azért, hogy érthető legyen, mitől lehetne jobb a kézirat, mitől fog a kiadó rábólintani, mitől fogja az olvasó szeretni.

A legjobb a munkámban egyébként az, amikor látom, hogy a vélemény alapján egyszerre több szintet ugrotok. Sokszor nem is hiszek a szememnek, amikor szerkesztésre visszakapok egy szöveget, amiről már adtam lektori véleményt. Remekül helytálltok! Olyan ügyesen kijavítjátok, átírjátok a szöveget, hogy csak ámulok. Tényleg! És az nekem a legjobb visszajelzés, amikor kapom a leveleket, hogy „haladok az átírással a tanácsaid alapján, és annyival jobb így a szöveg, rettentően élvezem az írást!”

Ha tehát neked is kérdéseid vannak a regényeddel, szakkönyveddel kapcsolatban, ne habozz: nyugodtan küldd el nekem akár félkész állapotban is, kérj róla lektori véleményt! A naptáram általában két hónapra előre tele van, erre számíts, amikor megkeresel (ha határidőd van, létezik sürgősségi szolgáltatás is, ne ijedj meg), no meg arra is, hogy egy olyan véleményt kapsz majd kézhez, ami rengeteg mindenre rávilágít a könyved kapcsán, és nemcsak tanácsot, hanem motivációt is ad az íráshoz.

Nyugodtan írj nekem most, várom a megkeresést!

Ui. Természetesen ennek a könyvnek a megjelenéséről is beszámolok majd, akárcsak pl. erről!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

4 hozzászólás “Kérj tőlem lektori véleményt!”