Klisék háborúja – 13 csavar, amit ne írj meg a történetedben 8


Nemrégiben összeszedtem nektek 10 történetkezdést, amit már annyiszor láttunk, hogy unjuk. Folytassuk a klisék gyűjtését, összeírtam jó pár olyan fordulatot és eszközt, amitől az olvasók a falra másznak.

Ezeket ne írd meg a könyvedben:

 1. Emlékezetvesztéssel járó baleset.
 2. Elhiteted, hogy valaki meghal, de feléleszted. (Lásd: Hófehérke.)
 3. Lány új iskolában kezd, és a népszerű lányok klikkje egyből kiközösíti.
 4. Ha szexjeleneted van, annak is hozzá kell adnia a sztorihoz. Sokat.
 5. Egy autós hajsza, amiben az egyik kocsi egy gyümölcsöskocsiba hajt bele és szétgurulnak a gyümölcsök.
 6. A főhős szerelme elutazik, emiatt rohanunk a repülőtérre.
 7. Kiderül, hogy a lány terhes.
 8. A férfi az oltár előtt hagyja ott a lányt.
 9. A férj megcsalja a feleségét és ez úgy derül ki, hogy a nő 1) rajtakapja őket a saját ágyában VAGY egy étteremben 2) a férfi öltönyzsebében talál egy cetlit – üzenetet, nyugtát 3) a férfi telefonjában talál gyanús üzenetet – SMS, Facebook, e-mail.
 10. A taxit valaki más viszi el.
 11. Fantasy történet hősei felfénylő kardokat és ékszereket találnak.
 12. Fantasy könyvben elfelejted, hogy a messziről jött követeknek kellene tolmács – mindenki egy nyelven beszél.
 13. Az egyes törzsek konfliktusai nálad is olyanok, mint mindenki másnál: a hallgatag kentaurok háborúban vannak a felületes tündérekkel stb.

Te melyik fordulatot tartod klisésnek a könyvekben? Ha van, amit utálsz, írd meg kommentben, hogy a többiek tanulhassanak belőle!

A cselekmény bonyolításához keresel ötleteket? Ajánlom a HOGYAN ÍRJUNK KÖNYVET? c. kiadványomat!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

8 Gondolat “Klisék háborúja – 13 csavar, amit ne írj meg a történetedben

 • Krisz Bejegyzés szerzője

  Rajmund Reichenberger: A következők a kedvenceim. A gonosz csúnya, a jó szép. Szesztilalmas történetben: a férfi kemény, a nő csinos, de fizikailag gyenge. Sci-fiben a technika megértése miatt, krimiben a bonyodalom felfedése végett: ostoba karakter, akinek a hozzáértő szereplő elmagyarázza, hogy mi micsoda, és miért történik. Végül, de nem utolsó sorban, mikor a komornyik a gyilkos.

 • Hámori Gábor

  A gyilkos ártatlan. Titkolja, hogy beteg. Az ellenség a barátom. Szerelmes, de mégis csak vonatra száll. Nem is ő volt, hanem az ikertestvére. A rendőrség nem érti, de egy alkoholista magánnyomozó igen. Mégis csak nyert a lottón. Végre megjött a segítség. Ereje van a doboznak. Feláldozza magát. A WC zárva van. Eltűnt, de nem örökre. Előkerült, pedig eltűnt.

 • Pavlov

  Egy klisé is lehet szórakoztató, ha van benne egy kis egyéniség, tűz, lelkesedés. A Halálos fegyver-sorozat a poénos zsarufilmek összes kliséjét hozza (és még elemeket is az eredeti Halálos Fegyver – filmekből), mégis szórakoztató a modern zene, a jó színészek és az alaposan megírt forgatókönyv miatt.

 • Németh Kriszti

  Az pedig milyen jó érzés, amikor az jön vissza az olvasótól, hogy: bakker, erre nem számítottam… 😂
  Amúgy a szappanoperás romantikus regények nagyon klisések tudnak lenni. Mégis van, aki szereti. Pl. amikor a főhősnő az elején ki nem állhatja a palit. Aztán robban a szerelem… 😂 és tényleg. A komornyik soha ne legyen gyilkos… 😜😜

 • Pixi

  A happyend. Utálatos, valótlan, és mindent kiszámíthatóvá tesz. A gonosz veszít, a jó győz, a szerelmesek összejönnek és senkit nem kínoz poszttraumás stressz egy horrorisztikus kaland után 😁 A gondolkodás nélküli önfeláldozás szintén.

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Viccen kívül, a 100%-os happy end valóban klisés. Sokkal izgalmasabb, ha nem mindenki boldog, ha nem minden probléma oldódik meg az összes fél megelégedésére!