21 klisés karakter – kit ne írj a könyvedbe? 4


Összeszedtem már nektek kliséket regénykezdéssel, témával, cselekménnyel kapcsolatban, amit semmiképp se használjatok a könyvetekben. A sorozat következő részeként mutatok 20+1, karakterrel kapcsolatos klisét!

Sokan kitalálták már ezeket a hősöket:

 1. Bármely szereplőnél klisé, ha a külsejét az író úgy írja le, hogy a hős a tükörben látja magát.
 2. A női főszereplő pincér.
 3. A (férfi) főszereplő író.
 4. A karakterek alapvetően klisék (pl. bölcs pap, cserfes kislány, szegény festő, hazug politikus, szexi vámpír, bölcs törpe).
 5. Az apa figurája túl sokat dolgozik és nem ér oda a gyerek meccsére/táncbemutatójára.
 6. Az anya karaktere mindenkit dirigál és apróságokért szid le.
 7. Láncdohányos nyomozó főhős.
 8. Fantasyt írsz, ahol minden állat épp olyan, mint a valóságban, csak kitalálsz nekik valami extra nevet.
 9. Fantasy könyvben a fajok olyanok, mint az emberek, csak éppen kicsik/hegyes fülük van/kecsketestűek stb. Légy kreatív!
 10. A gyerek karakter okosabb, mint a felnőtt.
 11. A gyakorlatilag tapasztalatlan tinédzser karakter legyőzi azoknak a felnőtteknek egy egész csoportját, akiknek az adott téma a szakterülete.
 12. A kalandregényben a naiv hős olyan problémákat old meg, amiket a tudósok sem tudtak.
 13. A főszereplő gyönyörű és okos, semmi hibája nincsen.
 14. Fantasy történet főszereplője a szende, mindennapos lány, aki egyszer csak felfedezi, hogy szuperképessége van.
 15. A romantikus történet fiú szereplőjéről nem tudunk semmit, csak azt, hogy a lány imádja.
 16. Szerelmes történetben a bunkó férfiról kiderül, hogy ő éppen hogy túlságosan érzékeny – de ezt csakis a női hősnő deríti ki.
 17. A sztori lényege, hogy a hősöd szuperereje egy tárgyhoz vagy anyaghoz kötődik. (Lásd Megaagy c. animációs film: „A réz elveszi az erőmet!”)
 18. Nyugdíjba vonult ex-hős, akit egy csatára/projektre mégis visszarántanak dolgozni.
 19. A rendőr a besúgó/gyilkos.
 20. Az antihős csak gonosz, de nincsen motivációja, sosem tudjuk meg, miért gonosz – vagy azért gonosz, mert gyerekkorában rosszul bántak vele a szülei, esetleg árva volt.
 21. A szuperhős, aki civil életében egy önbizalomhiányos, szemüveges srác.

Ha van olyan klisés karakter, akit érdemes megemlíteni, ne tartsd magadban! Várom hozzászólásban!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 Gondolat “21 klisés karakter – kit ne írj a könyvedbe?

 • Horváth Barnabás

  Szexi vámpír, a vámpír halhatatlan, természet feletti, titokzatos, intelligens, képes gondolatokat olvasni, mások nyakát harapdálja. A vámpír valahogy mindig szexi lesz. Viszont azt sem igazán értem, miért jó például a ronda vámpír? Vagy büdös ápolatlan vámpír. Lehet egy vámpír egyedi, ami szexi is. Ugyanakkor egy olvasó, vagy néző jobban szereti a szép és érdekes karaktereket. Nem véletlen hogy színészek többnyire jól néznek ki.

  • Ozsváth Tamás

   Barnabás! Lehet egy nem szexi vámpír érdekes, ajánlom a Vampire: The Masquerade regényeket. Vagy a klasszikus Nosferatut.

   Viszont szerintem néha a kliséktől lesz érdekes egy sztori, legalábbis a geek kultúrában bejövős szokott lenni. Esetleg ha a klisék mellett valóban árnyalunk a karakteren.
   Szerintem zavaróbb, amikor irracionálissá válik a szereplő, csak hogy ne legyen klisés (pl. a szende, de szűzies lány hirtelen első látásra beleszeret a főhősbe, és le is fekszik vele… a valóságban ez nem szűzies, max nem őszinte lány :D, vagy a tömeggyilkos pszichopata hirtelen szimpátiától vezérelve jófiú lesz a végén 🙂 )

 • Fényes Niki

  Szija! Kimaradt a gazdag üzletember:)) A romantikus regényekből, a szegény lány/gazdag férfi. Nagy a férfi pénisze, a ponyvákban:))

 • B. Fór Andrea

  A gazdag fiatal pasi, perverz sexuális beálítottsággal, szegény, szűz lány. Bár ez is jó lehet,ha netán a történet nem erre fókuszál, hanem arra, hogy inkább nem is írom le, ötletet kaptam.