Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Nyomtatás indul – azaz mi történik a nyomdában?

A Hogyan írjunk könyvet? 2. kiadásának előkészítése apropóján írtam, hogy a nyomdai gépindításnál ott leszünk majd, és beszámolok róla.

Előrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Te voltál már nyomdagépindításon?

Én nem, hiába jelent már meg több könyvem is, így természetesen kapva kaptam az alkalmon, amikor a Belvárosi Nyomda felajánlotta, hogy elmehetünk a gépek indítására, jóváhagyni az íveket.

Nos, a nyomtatás reggel hétkor indult, én meg nem vagyok egy korán kelő alkat, de még ez sem tántorított el. A pesti dugó ugyan kifogott rajtunk, így is mindent láttunk, ami fontos, és minden, amit láttunk, érdekes volt. Kezdjük azzal, hogy amint belépsz egy nyomdába, raklapok fogadnak, tele kiadványokkal.

Kész kiadványok a Belvárosi Nyomdában
Oldtimer

Induljon a könyvborító nyomtatása!

Megérkezünk a nyomdagépekhez: ezek több részből állnak, az első vagy első kettő fekete festékkel működik, majd jön a CMYK skála többi színe: cián (zöldeskék), magenta (bíbor) és yellow (sárga).

A könyvborító ezzel a géppel készült: hátul (lásd jobb oldalt) szedte be a papírt, először rányomta a fekete színt, majd a cián, magenta, yellow – és kész a borító!
Minden hengerhez készül egy egyedi lemez, amin az szerepel, amit az adott színű festék nyom majd a papírra
Ezt nyomják fekete festékkel a borító papírjára
Ezt nyomják magenta színnel a borító papírjára: majd a négy nyomat összese adja ki a színes borítót
Az első ívet aláírjuk, hogy rendben van a szín, ezt adtuk le – ezt el is teszi a nyomda a későbbiekre, hogyha utánnyomást kérnénk, ehhez tudják majd hozzánézni az újranyomott borítót, hogy tökéletesen megegyezik-e minden

Előrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Induljon a belív nyomtatása!

A belív (azaz a borítón belül lévő fehér papírok) nyomtatása egy másik gépen közben szintén elkezdődött. Ennek a gépnek csak az első hengerét használták, ami először az ív egyik oldalát nyomtatta, majd a papírt megfordítva, utána rögtön jött a másik oldal is. A papírt továbbította a gép, de más szín már nem került rá, és a végén kisorjáztak a lapok.

Ilyen rengeteg papír kell 1000 példány 400 oldalas könyv nyomtatásához

A nyomdagép vezérlése egy külön egységen történik. A gépmester a lemez alapján beállítja, várhatóan mennyi festék szükséges egy-egy sor nyomtatásához, majd megadja a példányszámot – nekem 1000 példány rendeléséhez 1150-et adtak meg (így biztos meglesz a minimum 1000 darab akkor is, ha nyomdahiba történik).

Egy ívre 4×4 könyvoldal kerül fel. A gép fehér gombjaival állítható be, hogy több vagy kevesebb festéket adagoljon a gép az adott oldalak sorához. (A lemez alsó oldalán a négyszögek jelölik a sorokat.)
Minden egyes ívre kerül egy infomációs sor
Az egyes nyomtatási munkáknak van egy táskája: ebbe kerül bele a borítóterv és a belívterv. Ebbe a táskába bekerült az első kiadás is, hogy a gépmester lássa, mennyire hasonlít a belív. A nyomtatás után belekerül majd az aláírt borítóív és kötés után a kész könyv is.
(Az unikornisos kiadvány nem a táska tartalmához tartozik, ez készült a gépen a Hogyan írjunk könyvet? előtt 🙂

A nyomdagép szerintem be is fejezte a munkát, mire hazaértem. Az elkészült íveket ezután egy gép majd pontosan, egy meghatározott sorrend és technika szerint összehajtja, az összehajtott íveket egy következő gép sorba rendezi, majd ezt követi a vágás és a kötés.

Kaptam emlékbe egy pár ívet, ezekből kikerül majd keretbe néhány, az iroda falát fogja díszíteni!

Körbenézve láttuk, milyen szép termékek készülnek a Belvárosi Nyomdánál: most éppen gyerekmagazinok, mesekönyvek, szórólapok és szakmai kiadványok részeit és egészeit láttuk. Ha te is magad adod ki a könyved, vagy kiadód van, meleg szívvel ajánlom őket!

Előrendelnéd a könyvet? Kattints ide!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .