Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan adózzak íróként? Milyen vállalkozási formák jók íróknak?

A blogon sokszor válaszolok olyan kérdésekre, melyeket gyakran feltesztek nekem. Ez a téma azonban nem ilyen: a vállalkozási formákról, könyvelésről, adózásról a szerkesztés vagy konzultáció során ritkán kérdeztek, de ha igen, általában már csak akkor, amikor küszöbön van a nyomtatott könyvek átadása a terjesztőnek.

Persze maga az írás és a szöveg igazán jóvá tétele fontos, meg a nyomdaválasztás is és még egy sor másik dolog. Azonban érdemes már akkor napirendre venni ezt az unalmas kérdést a vállalkozási formákról, amikor eldöntötted, hogy író leszel.

Nem csak magánkiadásban kérdés, hogyan fogsz adózni.

Milyen kép él benned, hogyan jutsz a jutalékodhoz hagyományos kiadónál megjelenő íróként? Csak úgy átutalják, mint a munkabért?

Nem.

Az írói jutalék nem munkabér, a vállalkozási formák egyikében tudod beszedni a bevételedet, írói jutalékodat a kiadótól is.
Ha írói ösztöndíjat nyersz, még akkor is kell valamilyen jogi személy, aki át tudja venni a pénzt!

Neked már van vállalkozásod vagy adószámod, ha nem is könyvírásra?

Az valószínűleg jó kiindulási pont, de érdemes mielőbb beszélni a könyvelőddel, egyrészt tájékoztatni róla, hogy könyvírással kapcsolatos bevétel várható és tegye meg, amit kell, hogy ezt fogadhasd (például jelentse be a vonatkozó tevékenységet). Másrészt beszéld meg vele a továbbiakat. Például kell számlát gyűjtened?

Nincsen se vállalkozásod, se adószámod?

Akkor valami fog kelleni. Érdemes mielőbb könyvelőt keresned és megbeszélned vele, milyen bevételekre számítasz (írói jutalék, írói ösztöndíj, eladásból származó bevételek), mennyi kiadásod lesz. Ő fog kérdezni egy csomó mindent, például hogy van-e bejelentett munkahelyed, aztán javasol majd a vállalkozási formák közül egyet.
Fontos, hogy hosszú távra gondolkodj, ne a leggyorsabb megoldást válaszd, vagy a legolcsóbbat, mert lehet, hogy érdemes a bonyolultabb procedúrát végigvinni. Hallgass a könyvelődre!

Mégis, mire számítsak, milyen vállalkozási formák jók egy írónak?

Íróként is kell valamilyen vállalkozási forma, hogy az írói jutalékot, bevételt szedhessük!

Az írással kapcsolatos bevételeket sokféleképpen fogadhatod. Lehet adószámod magánszemélyként, lehetsz egyéni vállalkozó vagy alapíthatsz céget, esetleg egyesületet, alapítványt. Mivel az adózási szabályok gyakorlatilag minden évben változnak, soha ne támaszkodj arra az információra, amit tavaly hallottál!
Azzal az információval is légy óvatos, amit a neten olvasol. Sok ügyvédbe vagy könyvelőbe belefutottam Facebookon, akik egymással ellentétes tanácsokat adnak és kardoskodnak az igazuk mellett. Ne hallgass egyikükre se. Bízz a saját könyvelődben – és nézz utána magad is, mert az sohasem árt. Ha találsz egy olyan rendeletet vagy adózási cikket, ami szerinted ellentétes azzal, amit a könyvelőd mond, ne a Facebookon kérj segítséget! A könyvelődet hívd fel, hogy is van ez!

Kell íróként adózni?

Kell bizony. Akár egy kiadótól kapod a pénzt, akár egy alapítványtól, akár a terjesztőtől, a vállalkozási forma szerint akár többféle adót is szükséges fizetned. Semmilyen cég nem tud neked úgy pénzt adni, hogy az nettó bevétel legyen (hacsak nem válsz náluk munkavállalóvá).
Hogy milyen adót fizetsz, mikor és mennyit, megint csak a könyvelőd mondja meg. Ha magánszemélyként van adószámod, akkor például személyi jövedelemadó mellett szociális hozzájárulást meg egyéb olyan adókat is kell fizetned, amit munkavállalóként is levonnának a béredből. Az egyéni vállalkozás jó azoknak, akiknek gyakorlatilag teljes idős munkájuk van. A céges formák akkor ideálisak, ha van már céged, és sok a költséged (nyomdaköltség, szerkesztés, borítótervezés…), mert ekkor a nyereségadó kevesebb, mintha nem lenne sok számlád. Rettentő bonyolult a helyzet.

Segítséget szeretnél, milyen vállalkozási formával indulj neki az írásnak és/vagy könyvkiadásnak?
Tanácsot szeretnél adózással kapcsolatban?

Vállalkozási formák íróknak, írók adózása

Akkor van egy jó hírem! Az egyik ügyfelem adózási és könyvelési tanácsadó, nem mellesleg rengeteg cikket írt már adózási és pénzügyi lapoknak rengeteg neked érdekes kérdésben – mint például az, hogy a Facebookon meghirdetett írói játékok esetében hogyan kell adózni.

Összedugtuk a fejünket és arra jutottunk, szervezünk egy olyan nyílt tréninget, amikor eljöhet hozzánk bárki.
Lesz egy előadás a fenti témákról egy olyan tanácsadóval, aki nemcsak az adózásban és könyvelésben profi, hanem maga is író, jelent meg könyve, ezáltal a saját bőrén is gyakorolja az írással kapcsolatos bevételek beszedését.
Az előadás után pedig ti jöttök: mindenki felteheti a saját egyéni helyzetére jellemző kérdéseket és így személyre szabott válaszokat kap! Ha a kiadással kapcsolatban merül fel kérdés, én is ott leszek, így ketten együtt biztosan el tudjuk oszlatni a kételyeidet!

Frissítés: A tréning épp nem aktuális, de ha kérdésed van, írj nekem nyugodtan és összekötlek az adószakértővel!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

10 hozzászólás “Hogyan adózzak íróként? Milyen vállalkozási formák jók íróknak?”