Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A koronajárvány hatása a könyvpiacra

Lassan két hónapja, hogy Magyarországon az első korlátozásokat bevezették a világjárvány miatt. Ekkortájt a legtöbb országban hasonló intézkedéseket vezettek be, az emberek a lakásaikba szorultak.

Milyen hatással van a járvány az olvasásra?

Nemzetközi (főleg USA) szinten rendelkezésre állnak már adatok a járvány hatásairól, kifejezetten a könyvpiacra és olvasásra gyakorolt hatásokról. 

Kiskereskedelem

A kiskereskedelmi forgalom összességében jelentősen csökkent. USA-ról van hivatalos adatom, ezek szerint március végén 2019 márciusának végéhez hasonlítva 31%-kal esett a forgalom (tehát itt lényegében a bolti vásárlásokról beszélünk). Ehhez képest az április közepén mért adatok szerint a forgalom csökkenése már csak 25%, ami még mindig óriási, hisz az egész ország kereskedelméről beszélünk, de ebben az adatban az elemzők egyértelműen javulást látnak.

Nyomtatott könyvek piaca

A nyomtatott könyvek forgalma évek óta nő az Amerikai Egyesült Államokban (mint ahogy az e-könyveké is), januárban 4,8%-kal több nyomtatott könyvet adtak el USA-ban, mint 2019 januárjában. Ez a trend valószínűleg folytatódott volna, ám februárban már kissé csökkentek az eladások, 0,8%-kal lett kisebb a forgalom, mint 2019 februárjában.
Márciusban pedig zuhanórepülés következett: a várt néhány százalékos többlet helyett a koronavírus miatt 7%-os forgalomcsökkenés következett be. 
Összehasonlításképp: a magyar kiadók 30-50% forgalomvisszaesésről számolnak be, ami nagyrészt azzal magyarázható, hogy mi boltban vásárolunk könyvet, nem neten.

Az e-könyvek most jobban fogynak?

Te magad is megnézheted a Google keresőben, hogy márciusban milyen eszméletlenül sokan kerestek rá a koronavírus szóra. Az érdekes az, hogy az “ebook” szóra pontosan ugyanekkor nőtt meg drámaian a keresések száma. Kétszer annyian keresnek ma az e-könyv szóra a neten, mint a vírus előtt.

Az e-könyvek forgalma és eladási példányszáma drámaian megnőtt

Ezzel kapcsolatban a másik fontos észrevétel, hogy az emberek mára hozzászoktak a vírushoz és a koronavírusra újfent alig keresnek a netezők – de az e-könyv kifejezés ugyanúgy továbbra is kiemelkedően keresett szó, ha a legtöbb keresést vesszük alapul, akkor ehhez képest csupán 10%-kal csökkent az internetezők érdeklődése.
Az elemzők találgatják, hogy az érdeklődés vajon megmarad ezen a szinten, vagy szépen tovább csökken, esetleg drasztikusan csökken, mint a koronavírus szóra való keresés. Biztosat senki nem mer jósolni, természetesen.
Nézzünk konkrét eladási adatokat!

  • Japánban 777%-kal nőtt az e-könyvek forgalma márciusban (2019 márciusához képest) és 295%-kal áprilisban (2019 áprilisához képest).
  • USA-ban átlagban két számjegyű a növekedés.
  • A Smashwords nemzetközi boltjában január és február átlagához képest 43%-kal nőtt a letöltések száma.
  • Az OverDrive-on (USA elektronikus könyvtár, fizetős szolgáltatás) 64%-kal nőtt a márciusi forgalom a január plusz február átlagához képest.
  • A Scribd forgalma 22%-kal nőtt (elolvasott oldalszámok alapján fizető e-könyvplatform).
  • Az iTuneson a forgalom viszont csökkent, 16%-kal – ijedtségre nincs ok, még így is sok az eladás, továbbra is ez az a platform, ahol a Smashwords ügyfelek könyvei a leginkább fogynak. Csak épp a visszaesés okára nem találtam publikált indokot. Talán az lehet ok, hogy már az előfizetés pénzbe kerül, ki tudja?
  • Magyarországon 100% körüli az e-könyvek letöltésének növekedése. Ne feledjük persze, hogy mi alapvetően rémisztően alacsony számban olvasunk e-könyvet (a teljes könyvpiacnak csupán 5%-a nem nyomtatott könyv, tehát ebben benne vannak a hangoskönyvek és az egyéb formátumok, pl. könyv+CD, az 5%-ból legfeljebb 2% lehet talán e-könyv a forgalmazók szerint).

És az emberek többet is olvasnak?

Az Amazon előfizetői március végén 20,8%-kal több oldalt olvastak el, mint 2019 március végén.
Angliai adatom is van, a britek 31%-a nyilatkozott úgy egy felmérésben, hogy a kijárási korlátozások óta többet olvas, mint előtte tette.

A koronavírus-járvány idején például a kötésről adj ki könyvet!

Mely könyvek fogynak most jobban?

Talán nem lesz meglepő, ha felsorolom, hogy az Amazonon mely kategóriák viszik a prímet.

  • Az orvosi könyvek, amelyek köthetőek a járványhoz, egészségmegőrzéshez, eszméletlen példányszámokat generálnak. Ha egy adott alkategóriában februárban 10.000-es eladással már best sellernek számított egy könyv, áprilisban ehhez 100.000-es példányszám kellett.
  • Az otthon művelhető hobbikról szóló könyvek piaca nem a tízszeresére ugrott, hanem csupán a bő kétszeresére, kb. 68%-kal ugrott meg az eladott példányszám az olyan típusú könyvekből, mint barkácsolás, szerelés, kötés-horgolás.
  • Az üzleti könyvek közül jó néhánynak kedvezett a vírushelyzet: hogyan keressünk otthon pénzt, befektetés és üzleti motiváció témákban szintén több mint kétszeresére ugrottak az eladott példányszámok (63%-os a növekedés).
  • A valláshoz is sokan fordulnak, a hitélettel kapcsolatos könyvek példányszáma 56%-kal nőtt.

Mint a listából látható, a szakkönyvek forgalma nőtt meg a leginkább. 
Ez könnyen magyarázható azzal, hogy az emberek egy problémával találták szembe magukat és erre kerestek rá, nem pedig olvasnivaló után kutattak. 
A másik ok talán az, amit én is érzek (bár egyre kevésbé, szerencsére), hogy a regények nem kötnek le eléggé, szívesebben olvasok szakkönyveket, mióta itthon maradtunk, mint regényeket. Az olvasós csoportokban másoktól is hallom, hogy túl idegesek ahhoz, hogy leüljenek és regényt olvassanak, hiteltelennek tűnik, hogy a könyvben minden úgy van, mintha a világ a régi lenne, holott körülöttük minden megváltozott.

A koronavírus-járvány idején az emberek többet olvasnak, mint előtte, és az elemzők remélik, hogy ez így is marad

Mi nem működik? 

Magunk is kitaláljuk, mely kategória a koronavírus abszolút vesztese: az utazási könyvek. Gyakorlatlag nullára esett vissza ezek piaca.

A másik vesztes kategória talán nem olyan nyilvánvaló, mert ahogy látom, Magyarországon inkább előtérbe tolják a kiadók a koronavírussal kapcsolatos könyveket – de ezek eladása az egyik legrosszabb számokat produkálja. Hiába keresnek az emberek a koronavírus szóra az Amazonon, nem veszik meg az így találatként kapott fiktív könyveket, nem akarnak a vírushelyzetről olvasni, amiről amúgy is szól az életük. (Ami ellentmondásban van az előző bekezdésben mondottakkal, de hát ellentmondásos faj az ember.)

Itt van például ez a sorozat (több szerelmes-erotikus történet), kövesd az értékeléseket, mennyire látszik sikeresnek! (2022. frissítés: a legjobbnak értékelt könyv is csupán kb. 100 értékeléssel bír.)

Mi lesz akkor a könyvpiaccal?

Bizakodjunk, mondják a számok.
Az e-könyvpiac fellendülése remélhetőleg tartós marad, nemzetközi szinten 2,3%-os tartós emelkedésre számítanak az elemzők, azzal, hogy az emberek a továbbiakban kb. 4%-kal fognak több oldalt olvasni.

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

A cikk adatainak forrásai: UK Reading Agency, NDP Bookscan, Amazon, Smashwords, BookBub, Rakuten, Klytics, Google, ill. a magyar kiadók és terjesztők által közölt adatok. A magyar helyzetről a 24.hu-n olvashatsz például cikket itt és itt. KNW interjú a válságról a Fumax kiadóval itt.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .