Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mennyi idő alatt lesz a kéziratból könyv?

Ha téged az érdekel:
– Mennyi idő a szerkesztés,
– Hogyan tervezd a könyved nyomtatását,
– Mikor kell mit tenned, hogy karácsonyra/könyvhétre könyved legyen,
– Most fejezted be a kéziratod első változatát, vajon mikor lesz belőle könyv,
…akkor ezt a cikket olvasd el!

Amikor ugyanis elkészül a kéziratod, az még csak a kiinduló állapot. Összeszedtem, milyen folyamatok várnak rád és ezekre mennyi időt kalkulálj. Ezek az időtartamok magánkiadásra vonatkoznak, tehát amikor te magad keresed és szerződteted a szerkesztőt, grafikust, nyomdát, de iránymutatást ad arra vonatkozólag is, mire számíts, ha egy könyvkiadó szerződést ajánl!

1) Próbaolvasás: 1-2 hónap

A nyers kéziratot ismerősöknek add oda, és kérj tőlük véleményt. Ha sürgős a dolgod, elég két-három próbaolvasót választani, olyanokat, akik napokon belül ígérik a választ. (Nehéz ilyen próbaolvasót találni, de nem lehetetlen!)

2) Első javítás: 1 hét

A próbaolvasók javaslatait nem sok idő beépíteni, persze attól függ, mennyire radikális változtatásokat javasolnak, illetve az egyes vélemények mennyire mondanak ellent egymásnak.

3) Lektori vélemény: az átfutás több hónap, az aktuális munka a terjedelemtől függően néhány nap

A következő lépés, hogy egy gyakorlott szerkesztőtől lektori véleményt kérsz. Ő elolvassa a teljes kéziratot és véleményt mond róla. Nálam például érdemes minél előbb jelentkezni. Ha tudod, hogy jövő nyárra lesz kész a kéziratod, a legjobb, ha most írsz és időpontot kérsz!

4) Javítás: 2-4 hét

A lektori javaslatok átvezetése általában több időt igényel, mivel gyakran fundamentális javaslatokról van szó, gyakori a teljes újraírás vagy az új jelenetek szükségessége.

5) Szerkesztés: az átfutás több hónap, az aktuális munka kb. 2-4 hét

A mondatok gördülékenységét a szerkesztő úgy javítja, hogy beleír a szövegbe. Ez a munka jellemzően egy hónapig tart, de itt is számolj a szerkesztő elfoglaltságával, érdemes jó előre bejelentkezni!

6) Szerkesztés jóváhagyása: 1 hét

A szerkesztőtől visszakapott dokumentum átnézésével, a módosítások jóváhagyásával vagy elvetésével néhány nap alatt végzel, de elképzelhető, hogy a kapott javaslatokon érdemes gondolkodni és a javított szöveget átírni.

7) Borítótervezés: 1 hónap

Ugyan a grafikussal viszonylag hamar kitalálhatjátok, mi legyen a végleges borítón, itt is kalkulálj azzal, hogy a grafikusnak sok más dolga van, mielőbb lépj vele kapcsolatba!

A borítótervezés futhat egyidőben a szerkesztéssel, tördeléssel.

8) Korrektúra: 2 hét

A nyelvhelyességi ellenőrzés viszonylag gyorsan elkészül, de ezt a munkát is szerződd le mielőbb!

9) Tördelés: 2-4 hét

Jon Baird: Felfedezők Társasága

A tördelő vagy műszaki szerkesztő az, aki a neki átadott Word vagy Open Office dokumentumból a nyomdagépek által is kezelhető pdf dokumentumot gyárt a megbeszélt formátumban, ami már úgy néz ki, mintha egy könyvet nyitnál ki. (A tördelőt is keresd meg idejekorán!)

10) ISBN-szám igénylése: 1 nap

Az ISBN-számot hamar megkapod, itt írtam róla, hogyan kell kérni.

11) Nyomtatás: 4 hét

A nyomdák a könyvnyomtatást általában egy hónapos határidővel vállalják. Ez karácsony előtt, azaz szeptembertől, októbertől egyre nő, decemberben már gyakorlatilag lehetetlen szabad kapacitású nyomdát találni.

Ha január és augusztus között rendelsz könyvnyomtatást, akkor valószínűleg 1 hét alatt készen lesz!

Azaz legalább fél év, mire a kéziratból könyv lesz!

Összegezve a fentieket, ha mindent szépen időzítesz, akkor onnantól fogva, hogy a kéziratod első verziója elkészül, mintegy 6-10 hónapon belül a kezedben lehet az elkészült kötet. Nem tudom azonban eléggé hangsúlyozni: minden közreműködőt időben keress fel, mert nagyon könnyen megcsúszhat az ütemterved!

Ha a könyvkiadással kapcsolatban kérdéseid vannak, nyugodtan kérj tőlem konzultációt!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Mennyi idő alatt lesz a kéziratból könyv?”