Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hol keressek nevet a regényem szereplőinek?

Saját fantáziánk véges, amikor névadásról van szó. Általában a családból, ismerőseink köréből, kedvenc filmjeink és könyveink szereplői alapján keresünk nevet karaktereinknek is. Ez egy-két novelláig még rendben is van, de a harmadik írásunknál már biztos okoz némi nehézséget a főhős nevének kiválasztása.
Ebben a cikkben megmutatom neked, én milyen forrásokat használok a névkereséshez.

Magyar nevek

Én általában magyar helyszínen írok, így szereplőim nevét a hivatalos névutólistából választom ki. Az interneten itt találod a lányneveket , illetve a fiúneveket.
A vezetékneveket is gyűjti az internet. Találsz egy listát például itt.

Angolszász nevek

Ha angol keresztnevekre lenne szükséged, nézd meg itt.
Más nemzetiségű, illetve bibliai és mitológiai neveket is kereshetsz ezen az oldalon. (Vigyázz, nem biztos, hogy a történelmi nevek hitelesek, mivel nem ad forrást. Ha hiteles névre van szükséged, névkutatók oldalán keresgélj, például itt.)
Arab, ausztrál, angol, német és indiai keresztneveket találsz itt.
Vezetéknevek keresésére (nemzetközi nevek) ezt ajánlom.

Fantasy nevek

Ha saját magad által kitalált világról írsz, akkor is találsz névinspirációt a neten.
Egyszerre több ötletet ad ez a generátor, ahol megadhatod, hogy hosszú vagy rövid legyen a név, legyen-e benne kötőjel vagy aposztrof, választhatsz gúnynevet vagy nemzetiségi nevet.
Orkoknak és goblinoknak itt kereshetsz nevet (csak kattints a gombra, hogy új nevet adjon).
Ha fantasyt írsz, ezen a weboldalon igen sok időt eltölthetsz (nem árt hozzá némi angoltudás). Szerkesztője ugyanis nemcsak keresztnévgenerátort tett fel ide, hanem földrajzi neveket is tudsz itt alkotni, de kapsz rövid leírásokat is városokról, földrajzi pontokról. Van könyvcím-generátor is!

Különlegességek

A Behind the Name-nek van egy különleges névadó programja is, ahol beállíthatsz nemzetiséget, történelmi kort, fantáziavilágot, vagy éppenséggel bibliai vagy rapper nevet is. Először állítsd be, hogy hány keresztnév legyen, majd add meg, hogy fiú, lány, kétnemű lényről van szó vagy mindegy a nem, majd írd be a vezetéknevet (vagy kérj véletlen nevet a „random” négyzet kipipálásával). A színes listából pedig válassz nemzetiséget vagy egyéb jellemzőt. (Ha több mindent kipipálsz, akkor is kapsz nevet, de nem lesz igazán találó.)
Itt anagrammák vannak (meglévő nevekből betűcserével alkotott nevek).
Ha középkori neveket keresel,
van egy weboldal, ahol tudósok válogattak össze névsorokat korabeli dokumentumok alapján, hitelesen.
Ha tizenhatodik századi gall nevet keresnél, ez a te oldalad. Az egyes kérdés alatt válaszd ki, hogy ír vagy skót név kell neked, majd hogy férfiről vagy nőről van szó, utána pedig kapsz egy listát, ahonnan először a keresztnevet, másodszor a vezetéknevet válaszd ki, és a program megfelelően ragozva mutatja meg neked a nevet.
Ha ikerneveket keresel, erre is van gyűjtemény.
Ha kommersz amerikai neveket keresel, vagy éppen hogy különlegességre vágysz, ezen az oldalon találsz nevet vámpírnak, kalózhajónak, macskalénynek, törpének, gonosz fának, varázspóninak, sőt, zenekarnak is! (Jobboldalt a „Generate more names!” feliratra kattintva tudsz több nevet kérni.)
Pogány nevet generálhatsz itt.
Van egy olyan honlap, ahol a ciki neveket gyűjtötték össze. Ha tudsz egy kicsit angolul, érdemes ránézni. Az alkotó szerint például gáz, ha a névben van K vagy R betű, de a „th”-ra végződő nevek is kerülendőek. (Pl. Darth Vader a Star Warsból.)

És a végére tartogattam a mindent vivő névgenerátort.

Itt ugyanis tényleg minden van. Mit, kit akarsz elnevezni? Bolygót, gonosz szervezetet, divatmárkát, helikoptert, rúzsszínt, vagy birkózócselt? Itt megtalálod! Ha cselekmény tekintetében szorulsz segítségre, egészen a lap alján találod a „Concept ideas (story)” linket. Ha pedig könyvcímhez keresel inspirációt, azt is találsz. Ez az egész weboldal úgy működik, hogy létező (vagy népszerű, kitalált) neveket dolgoztak föl, és ezek kombinációjából kapod a találatokat. Rettentően inspiráló, érdemes játszani vele egy kicsit!
Ha bővítenéd a listát, kommentben írd meg a te kedvenc névlelőhelyedet!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Hol keressek nevet a regényem szereplőinek?”