Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Ezt olvasd, ha jó kortárs sci-fit keresel!

Arra gondoltam, hogy indítok egy mini cikksorozatot „Ezt olvasd, ha…” címmel, melyben kortárs magyar és külföldi szerzők műveit ajánlom neked műfaj szerinti bontásban. Legelsőnek science fiction műveket mutatok. Ebben a részben nemcsak regények, hanem egy izgalmas tanulmánykötet is helyet kap. Lássuk!

1. Baráth Katalin: Afázia (Agave könyvek, 2021)

Baráth Katalin: Afázia

Baráth Katalint krimijeiről ismeri már a hazai olvasóközönség. Idén júniusban jelent meg első sci-fi regénye, az Afázia, mely eddig jól szerepel a zsáner szerelmeseinek körében. És hogy lásd, milyen izgalmakról is szól ez a regény, a fülszövegből idézek:

„A távoli jövőben járunk, amikor a Föld már lakhatatlan, a világhatalmak azonban számos háborút és katasztrófát követően sem változtak. Két birodalom uralja a Naprendszert, az ember sokat változott: bár a faj továbbra is előszeretettel harcol és hódít, a populációjának zöme elvesztette kapcsolatát a beszéddel és a nyelvvel, a kommunikáció vizuális módon történik.
Él azonban egy nép a két birodalom közt félúton, egy mesterséges bolygón, ami továbbra sem felejtette el a nyelvét, és igéje olyan erővel bír, hogy egyesek mámorító drogként, mások fegyverként tekintenek rá.
A törékeny béke hamarosan meginog, és újabb totális háború van kitörőben. ”

2. Michael Walden: Cosmos Redshift Seven – Csillagikrek (Metropolis Media, 2020)

Michael Walden: Cosmos Redshift Seven – Csillagikrek

Michael Walden több magyar sci-fi regény szerzője, és egyre jobb és jobb történeteket alkot.
Legfrissebb regénye a Csillagikrek egy lebilincselő űrkalandra csábít, ahol nagy szerepe van az összetartásnak. A Redshift Seven űrhajó kapitánya és legénysége egy nem várt, veszélyekkel teli kalandba bonyolódik, amikor is egy hírhedt drogbáró megbízza őket elveszett fiának felkutatásával. A történetben felbukkan egy elfeledett, ősi civilizáció, amely csak bonyolultabbá teszi a helyzetet. Hamarosan pedig kiderül, hogy sokkal több múlik ezen a küldetésen, mint egy aggódó apa lelkének megnyugtatása.

Michael Walden folyamatosan tárja fel az olvasó előtt a világot, és enged betekintést egy inkarnációval egybekötött űroperába. Ha szereted az akciódús sztorikat, akkor ezt kapd le a polcról a könyvesboltban!

3. Joe Hart: Obscura (Agave Könyvek, 2021)

Joe Hart: Obscura

Nem gondolom, hogy Joe Hart jós lenne, de amikor megírta ezt a könyvet, akaratlanul is előrevetített egy világjárványt. A történetben 2028-at ​írunk, és a világot egy új megbetegedés sújtja. Bár nem lehet összehasonlítani a koronával, így is elég súlyos kórképet fest le a Losian-kórnak elnevezett betegséggel, amely leginkább egy felgyorsított Alzheimerre hasonlít. A főszereplő, Dr. Gillian Ryan a Losian-kór egyik legfőbb kutatója, akinek eddig még nem sikerült átütő eredményt elérnie. Egy nap különös megbízást kap a NASA-tól, majd az űrben kell tovább folytatnia a kutatást. Amikor rábólintott, még ő sem sejtette, hogy mire vállalkozik valójában, és mekkora árat kell fizetnie az igazságért. Ha egy krimisebb jellegű sci-fi sztorira vágysz, akkor ez a történeted!

4. Mike Chen: Itt és most és aztán (Metropolis Media, 2021)

Mike Chen: Itt és most és aztán

Mike Chen története azoknak kedvez, akik nem hardcore sci-fit szeretnének olvasni, hanem egy könnyed, mégis izgalmas, időutazással megspékelt családregényt. Kin ​Stewart időutazó titkos ügynök a jövőből, aki az 1990-es években reked egy küldetés során. Az idő csak telik, ő pedig megházasodik és gyereke születik. Egy nap azonban megérkezik a felmentő csapat, és visszaviszik őt 2142-be. Kin nem képes csak úgy simán hátrahagyni gyermekét és feleségét, miközben vissza kellene illeszkednie a jelenbe, amelyből kiszakadt. Az idősíkok és az érzelmek egyre jobban összekuszálnak mindent, és Kin két élet közé szorul. Nagy árat kell fizetnie azért, amiért megrongálta az időtengelyt a családalapítással, ez az ár pedig a lánya élete. Mike Chen izgalmasan mutatja be, hogy képes a családi kötelék téren és időn át érvényesülni. Érdemes elolvasni!

5. Brandon Hackett: Eldobható testek (Agave Könyvek, 2020)

Brandon Hackett: Eldobható testek

Brandon Hackett neve elszakíthatatlanul összefügg a hazai kortárs sci-fivel, hiszen ő az egyik olyan írónk, akinek a műveit a legjobban várják a zsáner rajongói. Legújabb regényét is nagy várakozás övezte. A történet 2338-ban ​játszódik, ahol a Föld már a múlté. Íme egy kis ízelítő a fülszövegből:

„A világ Melvin Kadeknek, a Naprendszer leggazdagabb emberének és az emberi civilizáció megmentőjének jövőjét követi. A Naptevékenység drasztikus megváltozásának fenyegetése miatt a milliárdos technológiai befektető még évszázadokkal korábban meghirdette az Exodust, azt az elképesztő léptékű űrprojektet, amelynek révén az emberiség a Jupiter és a Szaturnusz lakhatóvá tett holdjaira, valamint több ezer aszteroida belsejébe tervezett mesterséges életterekbe költözött.
Vireni Orlando ügyésznő azonban arra készül, hogy letartóztassa a mindenki által hősként ünnepelt Kadeket, mert szerinte köze van a Földet felperzselő és lakhatatlanná tevő szupernapkitörésekhez, ami a bolygón maradt milliárdnyi ember halálához is vezetett. Az áldozatok egy része ráadásul digitalizált, újhumán tudatként most visszatért, élükön egy rendkívüli vezetővel, aki eldobható testek formájában egy olyan, újfajta technológiát terjeszt el a világban, amely lehetővé teszi, hogy bárki megszabaduljon a test évezredes börtönéből, és ezáltal legyőzze a halált, az emberiség utolsó ellenségét.”

6. Ernest Cline: Ready Player One (Agave Könyvek, 2021)

Ernest Cline: Ready Player One

Talán mondanom sem kell, hogy Ernest Cline nagy sikerű regényéből gyorsan készült is egy film, azonos címmel. Talán már láttad is, hamarabb, mint hogy azt megtudtad volna, hogy ez bizony egy regényadaptáció. Ha tetszett a film, akkor már tudod, miért érdemes elolvasnod könyvben is.

2045-ben az emberiség nagy része a virtuális valóságba menekül a mindennapi élet nyomora elől. Ez pedig nem más, mint az OASIS, a világméretű virtuális valóság.
„Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.”
A főszereplő srác, Wade élete veszélybe kerül, amikor megoldja az első feladványt, ugyanis egyeseknek ez korántsem csak játék.

7. Limpár Ildikó: Rémesen népszerű- Szörnyek a populáris kultúrában /tanulmánykötet/ (Athenaeum, 2021)

Limpár Ildikó: Rémesen népszerű- Szörnyek a populáris kultúrában

Ezt a kötetet azért válogattam be, mert fontosnak tartom, hogy legyenek hazánkban is különféle tanulmánykötetek, amelyek révén jobban megismerheti az olvasó/ filmkedvelő ember az egyes művek mögöttes tartalmát. Ugyanis számos olyan mű van, melyekről érdemes hosszabban és mélyrehatóan is társalogni.

A Rémesen népszerű nem csak sci-fi, hanem fantasy művekből is merít, ráadásul filmekkel és sorozatokkal is kooperál a műfajokon belül. Remek választás azoknak, akik szívesen betekintést nyernének a szörnykultuszba. Ugyanis a szörnyek, legyenek azok bármily megjelenésűek is, a mai napig izgatják az emberek fantáziáját. Aki szeretne kicsit jobban belelátni ennek a miértjébe, és szereti a popkultúrát, annak kihagyhatatlan ez a tanulmánykötet. ​

A kötet ezeket a műveket elemzi:
Mary Shelley: Frankenstein; Jurassic World-filmek; Ex Machina; William Gibson: Neurománc; 2001. Űrodisszeia; Én, a robot, Mátrix-trilógia és Terminátor-sorozat; H. G. Wells: Világok harca; Star Trek – The Original Series; Batman; Pókember; Marvel kapitány; Angela Carter: Esték a cirkuszban; Terry Pratchett: Vadkanapó; China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás, Richard Matheson: Legenda vagyok; M. R. Carey: Kiéhezettek; Daryl Gregory: Stony Mayhall második élete; Robert Holdstock: Lavondyss; Siobhan Dowd és Patrick Ness: Szólít a szörny

A művek szerzői pedig: Benczik Vera, Fodor András, Gyuris Norbert, Kérchy Anna, Limpár Ildikó, Pintér Károly, Rusvai Mónika, Sohár Anikó, Szujer Orsolya, Vancsó Éva.

Remélem, kedvet kaptál az olvasáshoz! Ha szeretnéd, írd meg, hogy neked melyik kortárs sci-fi a kedvenced.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

A cikkhez köszönöm az Olvass hazait blog segítségét!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .