E-könyvkiadás egyszerűen? PublishDrive! 10


Hallottál már Jentetics Kingáról? Ő az egyik, aki a Forbes 30 alatti ígéretes tehetség listájára magyarként felkerült. Mégpedig az e-könyvterjesztő platformjával.

Ha te is keresed a legjobb megoldást az e-könyveid terjesztésére, nos, könnyen lehet, hogy megtaláltad!

Mai nap beszéltem Kingával és megkérdeztem tőle a részleteket. Azt kell mondjam, a PublishDrive fantasztikus előnyökkel bír. Íme:

1) Nem kér tőled exkluzivitást.

Egyrészt a könyvedet árulhatod te magad, a PublishDrive nem köti meg a kezed.

Másrészt itt te döntöd el, hogy a PublishDrive-tól kéred-e, hogy kitegye például az Apple boltjába, az iTunes/iBooksba, vagy a Google Playre, vagy a Kobóra stb. Te választod ki az üzleteket, ahol az e-könyvedet elérhetővé akarod tenni. Ami azért jó, mert ha már fent van a kötet a Smashwordsnél, akkor itt a PublishDrive-on csak azokat a boltokat kéred, ahol még nem járt. Például a TookBookot, ami a horvátországi e-könyves webáruház.

Harmadrészt a megbízást bármikor visszavonhatod, ha meggondolod magad. Nem kötöd le magad sem 8, sem 2 évre, de még egy napra sem.

2) Jó az árazási modell.

Nem fizetsz előre semmit, de semmit a világon. Csak az eladás után fizetsz jutalékot, ami a neked járó pénz 10%-a. De ez még semmi, mert kedvezőbb jutalékot harcoltak ki neked, mint amit a Smash és a többiek! Az Apple-nek például csak 30%-ot fizetnek. Igen, jól olvasod. Még az is megérheti, hogy teljesen elhozd a régi könyveidet a Smashtől, és a PublishDrive-ról töltsd fel őket ugyanoda! (Ezt még kipróbálom és majd frissítem a cikket, ha van tapasztalatom!)

3) Nem kell számlát beadnod.

Ők küldenek igazolást a kifizetésekről, neked nem kell a számlával bíbelődnöd. (Persze attól még adózni kötelességed, akárcsak az Amazonos vagy Smashes bevételed után.)

Viszont:

4) Csak cégként (jogi személyként, pl. bt., kft.) vagy egyéni vállalkozóként tudsz velük szerződni.

Jelen pillanatban nincsen rá lehetőség, hogy adószámos magánszemélyként szerződj velük, de Kinga azt mondja, utánanéznek (még egyszer) a szabályzásnak, és jelentkeznek az eredménnyel, amint lehet.

Viszont érdemes tudni, hogy ha van teljes idős (minimum 36 órás) állásod, akkor kiválthatod az egyéni vállalkozói igazolványt – és nem kell fizetned sem járulékot, sem SZJA-t, sem ÁFA-t, semmit az égvilágon. Ez akkor is igaz, ha gyesen, gyeden, gyeten vagy, és nem dolgozol, viszont a passzív munkaszerződésed minimum heti 36 órára szól.

(Ha nyugdíjas vagy részmunkaidős vagy munkanélküli vagy, akkor nem éri meg az egyéni vállalkozói, inkább céges megoldást keress a problémára.)

5) Kész epub állományt adsz le.

A PublishDrive nem konvertálja neked a könyvet, legalábbis ingyen nem. Használj tehát ingyenes konvertert (ezekről írtam a Könyvkiadók kíméljenek!-ben).

6) Főképp e-könyvről beszélünk.

A PublishDrive (egyelőre) nem foglalkozik nyomtatott könyvekkel. Kifejezetten e-könyvterjesztőként lépett piacra, ők kezelik a nagyobb magyar kiadók könyveit (Libri, Bookline, Atheneaum stb.), és igen nagy külföldi kiadók is szerződést kötöttek velük.

Tervezik viszont a hangoskönyvek bevezetését!

7) 400 boltba terjesztenek.

Magyar partnereik között szerepel a Libri, Líra, Bookline, Multimédiaplaza, ipubs és az E-letöltés. Nem szerződtek a DiBookkal és Book&Walkkal, tehát ha itt szeretnéd látni a könyve(i)det, akkor velük közvetlenül kell szerződnöd.

A nemzetközi partnerek között megtalálod a nagy amerikai platformokat: Amazon, Kobo, Apple, Scribd, Googe Play, az amerikai könyvtárak – ez semmi, de ott vannak az európai cégek is: a horvát TookBook, a német Tolino és Ciando, a spanyol Casa del Libro vagy az indiai Rockstand… és gondolhatod azt, hogy ez neked fölösleges, mert magyarul úgyis a Librin vásárolnak az olvasóid, de képzeld, hogy Kingáék nemrég elemezték az eladási adataikat, és a magyar könyvek 40%-át külföldön töltik le az olvasók (tényleg külföldön, tehát a Google Play magyarországi eladásait is hazai eladásnak vették). Szóval klikkelj csak rá a külföldi platformokra nyugodtan!

8) Nincsen ingyenes könyv.

Ha ingyen szeretnéd adni a könyvedet, az itt pénzbe kerül. Ingyenesen tehát az ekonyv.hu-n és a DiBooknál közvetlenül leadva tudod árusítani a könyvedet.

9) Angol nyelvűnek tűnik a felület.

Ne ijedj meg! Regisztrálj, majd a My account-ra kattintva My profile alatt válaszd a Preferences gombot, és itt a Site settingsnél a Language-et állítsd magyarra. (Két választás van: english/magyar.)

Tehát:

Ha tetszik neked a PublishDrive, és örülsz, hogy megírtam ezt a tájékoztatást, akkor kérem, hogy ezen a partnerlinken keresztül regisztrálj az oldalra!

Ha pedig van még kérdésed, megjegyzésed, kommentben jöhet!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

10 Gondolat “E-könyvkiadás egyszerűen? PublishDrive!

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   De, köszi, hogy figyelmeztettél, lezongorázták még egyszer és annyira bonyolult az adószámos magánszemély, hogy nem vállalják. A NAV szerint ilyen esetben előleget kellene fizetniük a szerzői jogdíjra…

 • Fajtai Dezső

  Kedves Krisztina!

  Több minden részletkérdésem lenne az e-könyvkiadással ( PublishDrive) kapcsolatban. Van-e valaki, aki elérhető, és minden kérdésemre hiteles választ tud adni?

  Köszönettel.

 • Toth Kriszta

  Koszonom, ez is szuper volt- meg azt nem tudom, hogy a hagyomanyos konverterek lehetove teszik azt hogy PDF bol konvertlajanak mikozben a konyvemben van 25 teljesen szines oldal mivelhogy azok fotok, irtam a publish drive-nak,hogy vajon ok tudnak-e ebben segiteni, meg nem kaptam valaszt. Neked esetleg van ezzel kapcsolatosan megoldasod?
  Meg azt is szeretnem megkerdezni, hogy vajon mit javasolsz Calendar kiadasra, olvastam ahhoz nem kell ISBN, gyonyoru fotoim vannak, -igen ugy kezdodottt, hogy masoknak nagyon tetszett. Elore is koszonom!

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Pdf-ből nem lehet értelmesen konvertálni, csak külön program segítségével. Nekem is van ilyenem, ha a PD nem tud segíteni, küldd át emailen a pdf-et és megnézem, tudok-e vele tenni valamit.
   A naptárhoz szerintem kell ISBN, ha boltban akarod árulni és 50-nél többet nyomtatsz. Annak 27% lesz az ÁFA-ja, és szerintem a nagyker ugyanúgy beveszi terjesztésre, mint a könyvet, de nyomtatás előtt azért még kérdezz rá. (Nekünk is megírhatod, mi lett belőle!)

 • Kocsis Ferenc

  Gondoltak már arra, hogy létre lehetne hozni egy olyan céget, akivel a szerzők, mint magánszemélyek szerződnek (munkavállalóként?) és ez publikálja a műveiket, azaz irodalmi ügynökként, közvetítőként dolgozik a szerző és a publishdrive között? 10%-os részesedésért nekem megérné, hogy ne kelljen a részletekkel bajlódnom és az adózásomat is rendezhetné a cég.

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Senki nem fog ilyen céget létrehozni, mert mindenféle járulékot kell fizetni a munkavállalók/hetes adószámmal beszámlázók után, senkinek nem érné meg 🙁