Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Ismerd meg a regényed szereplőit!

Hogyan keresed meg a történeted szereplőit?

Amikor regényt írsz, valamennyire biztosan elképzeled, eltervezed a hőseidet. Ha már letöltötted innen a honlapról a jellemrajz-kérdőívet, akkor valószínűleg átfutottad és valamennyire ismered is. Nekem ez a kedvenc módszerem (ha még nem töltötted le, akkor mondom, hogy arról a kérdőívről beszélek, amit te is ingyen megkapsz, amint feliratkozol a levelezőlistámra).

Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem létezik más módszer a szereplők megismerésére, hogy a jellemrajz az egyetlen üdvözítő út!

A másik módszer, amit kipróbálásra ajánlok, az az:

Interjú.

Az interjú során ugyanazokat a kérdéseket, amiket a jellemrajzban találsz, felteszed a hősödnek, és felírod a válaszait. Képzeld el, a hősöd mit felelne!

Mikor születtél?

Mi a teljes neved?

Hogyan nézel ki?

Szerinted mivel tűnsz ki a tömegben?

…és így tovább.

A hősöd nyilván vérmérséklete szerint fog válaszolni. És ennek a módszernek ez a nehézsége. Ugyanis egyrészt bele kell élned magad a karakterbe azelőtt, hogy választ adna – de író vagy, ezen túlteszed magad. A gond inkább az, ha az a bizonyos hős szűkszavú. Vagy szégyenlős. És olyan is van, képzeld, aki titkolózik, vagy netán egyenesen a szemedbe hazudik! Mert ezek a regényhősök bizony simán megteszik.

Ezért aztán ha az interjú módszerét választod, különösen körültekintőnek kell lenned.

A mellékszereplőket is ki kell kérdezned a főhősről, és a saját hősödet is keresztkérdéseknek kell alávetned.

Mert neked, az írónak muszáj tudnod, hogy a hősöd mit titkol, tisztában kell lenned a pontos igazságokkal.

Mindeközben a hősöd elfáradhat, megunhatja a kérdezősködést, vagy az is elképzelhető, hogy rendőrségi kihallgatásnak veszi az egészet és egyszer csak azt mondja, ő bizony csupán az ügyvédje jelenlétében hajlandó folytatni a macerát… Hát igen, a regényhősök néha ilyen hisztisek is tudnak lenni. Sőt. Összességében megállapíthatjuk, hogy minél furcsábban és élőbben viselkedik a szereplőd az interjú során, annál igazibb lesz az alakja a regényben is. Ennek a módszernek ez a szépsége.

Időigényes, de sokkal jobban megismered a karaktereidet, mint egy mezei jellemrajzkitöltéssel.

Neked melyik módszer szimpatikusabb? Kipróbálod az interjút?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Ismerd meg a regényed szereplőit!”