Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/11. rész: Stílus, szleng, fogalmazás

Hihetetlen, hogy már 11 hónapja indítottam ezt a sorozatot, és máris az utolsó előtti részhez értem vele. Remélem, hogy sikerült minden hónapban ösztönöznöm téged az írásra és arra, hogy elég figyelmet fordíts a regényed tudatos felépítésére. 2022-ben folytatjuk a havi cikkeket, de hogy mi lesz a tematika, azt majd csak decemberben árulom el!

A „Hogyan írjunk könyvet?” című művemben van kb. 150 oldalnyi anyag arról, hogyan fogalmazzunk gördülékenyen, ehhez kiegészítésképp ajánlok még néhány cikket, amely szintén a fogalmazással, a nyelvi szinttel kapcsolatos!

Az írói hangunk kiválasztás alapvetően az egyik első kérdések egyike. Azért választottam ezt a témát novemberre, mert egyrészt most indul a nemzetközi regényíró hónap, másrészt sokan csak a regényük közepe táján találnak rá arra a stílusra, amelyben írni szeretnének, és ekkor csiszolják a mondatokat véglegesre.

Nézzük tehát, mi dolgunk akad így a regényünk finisében a stílussal!

Ellenőrizzük az első fejezetet!

Visszatekintve olyan az első fejezeted, mint amilyen stílusban a regényt írtad? Valószínűleg nem. Olvasd vissza és döntsd el, hogyan javítod – az első fejezeten alakítasz, hogy olyan legyen a fogalmazás stílusa, mintha tegnap írtad volna, vagy éppen hogy az a nyelvi szint tetszik, amelyben indultál, és a regény folytatását fogod javítani?

Azaz ellenőrizd az írói ígéretet! Hogy miért? Azt itt elmagyarázom.

Sok papír leli halálát, mire megtalálod az írói stílusod

Szép a szöveg?

Van néhány érdekes tévhit a fejünkben azzal kapcsolatban, mi tesz bennünket jó íróvá. Az egyik a stílus, vagy máshonnan megközelítve, a nyelvi szint. Vajon hogyan kell írnod ahhoz, hogy az elég szép legyen? Olvasd el ezt a cikket erről!

Fontos tudnod azt is, mit jelent egyáltalán a szépírás, és hogy amit írsz, annak mennyire kellene „szépnek” lennie. Íme erről egy cikk!

Az olvasók azt szeretik, ha egy történet beszippantja őket, ha az író lépten-nyomon érzelmi reakciót vált ki belőlük. Hogy ezt hogyan érjük el? A válasz egyszerű: tegyük a leírásunkat életszerűvé. Kattints a cikkért!

A szereplőid mennyit gondolkodjanak? Ezt hogyan írd le? Ehhez ad kapaszkodót ez a cikk.

Konkrét tippekre vágysz? Ebben a cikkben az egyszerű fogalmazás titkairól rántom le a leplet!

Ha hallottad már azt a kifejezést, hogy a szöveg túlírt vagy alulírt, és ez érdekel, akkor erre a linkre kattints!

Szintén feszesebb, hatásosabb lesz a szöveged, ha csínjával bánsz a mérték-, és módhatározókkal. Itt találod ennek kifejtését!

Neked is problémát okoz a kéziratodban a sok „hogy”? Nem csoda. A magyar nyelv nem az alárendelő szerkezetet szereti, hanem a mellérendelőt, idegen a fülünknek a sok rossz angol fordításból beszökő „hogy”. Ha jó stílusban szeretnél írni, mindenképpen olvasd el ezt a cikket!

A nyelvi szintet jelentősen lerontja, ha rosszul használod az „ami” és „amely” stb. szavakat. Erről is külön cikk szól, hogyan helyes. Ide kattints, ha ez érdekel ma a legjobban!

Ebben a cikkben leírom, miért baj, ha a szereplőid csendben vannak vagy gondolkodnak. És nem, nem azért, mert folyton mozgásban kell lennie mindennek.

Itt pedig arról beszélek hosszasan, miért nem jó, ha elkezdenek valamit csinálni.

Szeretem viszont a határozókat, felvirágoztatják a szövegünket. Sajnos sokan irtják, rosszul értelmezve rosszul fordított angol nyelvű írástechnikai tanácsokat. Itt írtam erről!

Téged is üldöz a szóismétlés réme? Összeszedtem a tanácsaimat ezzel kapcsolatban! És ha már ismétlés, akkor beszéljünk arról is, hogy magyarul százféleképpen írhatod azt is, ha egy szereplőd „mondta”, és számtalan szinonimánk van az előrehaladásra is!

Ebben a cikkben mutatok egy csokornyi rossz mondatot, és azt is elemzem, mi velük a baj. Próbáld meg megtalálni őket, mielőtt az én magyarázatomat elolvasod!

Elég bátor vagy az íráshoz?

Azért kérdezem, mert ha nem, az a fogalmazáson elképesztően látszik. Fogadd el, hogy minden sztoridban benne vagy. De csak akkor, ha jól csinálod. Ide kattints, ha érdekel a téma!

Az is rettentően meglátszik a szövegeden, mennyit olvasol. A blog „olvasás” címkéjére kattintva rengeteg anyagot találsz arról, szerintem mit olvass, de kezdd például ezzel a cikkel!

A stílus, a nyelvi szint is választás kérdése, továbbá fejleszthető, tanulható

Márka és stílus

Lehet, hogy a te regényednek az áll jól, ha vannak benne márkanevek. Ez egy fontos stíluselem, a kérdést két cikkben jártam körbe.

Az egyik tényező, hogy lehet-e egy konkrét cég konkrét termékét a regényben szerepeltetni? Ha említek egy technológiát, pl. Samsung S10 okostelefon, mit szól majd a Samsung? És mi a törvényi háttér? Járjuk körbe ezt a témát, pontosan mit szabad – és mit érdemes kerülni, miért! Nézzük!

A másik kérdés, hogy ez egyáltalán jó ötlet-e? Divatos ez ma? És mi lesz öt vagy tíz év múlva? Gyere, járj utána velem együtt!

Szleng

Milyen érzés egy olyan szót olvasni egy nyomtatott, hagyományos kiadó által kiadott, többek által szöveggondozott írásban, ami még csak éppen hogy bevette magát a köztudatba? Vagy… olyat, ami pár éve még divat volt, de ma nagyon nem az?
A szleng kétélű fegyver. Ebben a cikkemben kifejtem, hogy miért.

Ebben a cikkben pedig mutatok olyan szavakat, amelyek inkább hibásak, minthogy szlengnek számítanának.

Aztán itt van a kedvencem, a képzavar. Ha sokat olvasol, nem írsz ilyesmit, főleg ha minőségi irodalmat fogyasztasz. Úgyhogy a cikket is olvasd el – de jó regényeket is!

Ebben a cikkben mutatok öt kerülendő szót.

Ebben a posztban pedig további kerülendő szerkezeteket szedtem össze!

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet
Április: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők
Május: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/5. rész: Nézőpont
Június: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/6. rész: Párbeszéd
Július: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/7. rész: Dramaturgia és információadagolás
Augusztus: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/8. rész: Motiváció és időgazdálkodás
Szeptember: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/9. rész: Hitelesség
Október: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/10. rész: Klisék a regényben.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .