Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/6. rész: Párbeszéd

Elérkeztünk június első péntekjéhez, ami azt is jelenti, hogy eltelt fél év. A legújabb segítő blogcikk a regényed megírásához egy igen fontos és elengedhetetlen téma. Ahhoz, hogy az olvasóid a lehető legjobb regényélményt kapják, a párbeszédnek frappánsnak és informatívnak kell lennie! Íme néhány segítő cikk:

5 tipp a jó párbeszédhez

A könyvekben általában jó párbeszédeket olvasunk. Ezért lehet az, hogy amikor dialógust írunk, nem gondolunk bele, hogy ez bizony nehéz dió, még a gyakorlott írók párbeszédein is gyakran javít a szerkesztő.
Ebben a cikkemben arra törekedtem, hogy ne a megszokott párbeszédíró ötleteket adjam közre, hanem inkább az általam szerkesztett kéziratokba gondoljak bele, és a leggyakoribb javítandó sémák alapján állítsam fel a saját top 5 listámat.

A párbeszéd helyes központozása – regényírás alapszabályok

A párbeszéd központozása, tehát az, hogy milyen írásjelet teszünk és hová, még a gyakorlottabb írók számára is kérdéses lehet.
Valójában három fontos szabály megjegyzésével jól leszel. Kattints a linkre!

Mit mondjanak el a szereplőim párbeszédben?

A mai olvasók jobban szeretik a regényben a párbeszédes részeket, és unják, ha sok oldalon keresztül nem szólal meg senki. Különösen unalmas lehet az ún. világleírás: amikor íróként arról beszélsz, hogyan működik mindaz, ami a szereplőidet körülveszi. Írd le a világot párbeszédben!

Mit mondjanak a szereplők a párbeszédben?

A párbeszéd formázása

Nagyon sokan kérdezitek, hogyan lehet a MS Wordben megoldani azt a problémát, hogy a párbeszéd ne ugorjon felsorolásba. Megmutatom, hogy ne okozzon több bosszúságot!

Miért lapos a párbeszéded?

Voltál már úgy vele, hogy untad a könyvben szereplő párbeszédet? És nem arra a párbeszédre gondolok, amikor a főhősök mély filozófiai fejtegetésekbe bocsátkoznak és nincs hozzá kedved, türelmed. Olyan könyvekről beszélek, ahol akciót, eseményeket várunk, közben a főhős értelmetlennek látszó módon beül egy kávézóba, jön a pincérlány, megkérdi, mit kér, a főhős pedig leadja a rendelést. Ebben például semmi érdekes nincs. Miért?
Hadd adjak 3 ötletet! Klikkelj a linkre!

Hogyan mondta a szereplőd?

Ha regényt írsz, elkerülhetetlen, hogy párbeszédeket is írj. A kimondottak idézetéhez sokszor kapcsolódik narráció, ami arról ad információt, ki szólalt meg, illetve ő és a többi karakter beszélgetés közben hogyan viselkedik. Ez hasznos része a párbeszédnek: segít, hogy az olvasód ne veszítse el a fonalat, ki beszél éppen, és jobban ráérezzen a szereplők hangulatára, motivációira. 

Az sem mindegy, hogyan mondja!

Az “Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet
Április: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők
Május: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/5. rész: Nézőpont

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .