Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Teremts időt az írásra! – Dönts kevesebbszer!

Tudod, hogy Mark Zuckerberg miért visel folyton szürke kapucnis pulcsit? Nem azért, mert unalmas srác és nem érdekli a divat. Hanem azért, mert kincsként tekint a saját idejére és kapacitására. Azért vannak teljesen egyforma ruhái, hogy ne kelljen reggel eldöntenie, mit vesz fel.
Ma már tény, hogy minél több kisebb-nagyobb döntést hozol meg egy nap, annál fáradtabb leszel. Az is tény, hogy az írás, a történetek megfogalmazása olyan kreatív tevékenység, ami sok pici döntés meghozatalából áll. Hová menjen a hősöm, hogyan reagáljon, mit mondjon?  

Ez az egyik oka annak, hogy azt javaslom, reggel írj: amikor az agyad még friss, még nem fárasztotta el a rengeteg döntés. De a másik, amit megtehetsz:

Spórolj a döntéseiddel!

Keresd meg az életedben azokat a pontokat, ahol elboldogulhatsz kevesebb döntéssel. Te is megteheted, hogy a reggeli felöltözést egyszerűsíted: ezért jó a hétvége vagy az otthonmunka, amikor csak felkapunk egy melegítőnadrágot és a szekrényben legfelül lévő pólót. De mi minden jöhet még szóba?

1. Legjobb barátod a rutin!

Kevesebb döntést hozol és több energiád marad írásra, ha bizonyos dolgokat ugyanakkor és ugyanúgy teszel. Mondjuk minden reggel lekváros kenyeret eszel. Nem gondolkodsz rajta: felkelsz és készíted. De ugyanezt a döntésmentességet biztosítja, ha minden vasárnap takarítasz vagy szerda délután a könyvtárba mész munka után. Ha vannak olyan pontok az életedben, amelyeken nem kell gondolkodni, ott máris energiát nyertél.
Ha minden nap ugyanahhoz a buszhoz sétálsz ki vagy autóval ugyanazon az útvonalon közlekedsz, az agyad robot üzemmódra kapcsol.
A te életedben milyen rutinok vannak? Hol tudsz új rutint bevezetni ami az életvezetésedben segít?

2. Spórolj időt az étkezéssel, főzéssel!

Nálatok a családban ki főz? Ha te, akkor minden bizonnyal tudod, hogy a főzésben egyáltalán nem az fárasztó, hogy oda kell állni a konyhába. Nem. A menütervezés az, ami a legnyögvenyelősebb része a feladatnak, a mit együnk? kérdés megválaszolása.
Erre több tippem is van:

2/1. Tervezz meg előre egyhétnyi menüt!

Gondold végig, hányan fognak étkezni a családban a következő 5-7 napban, mi lesz a reggeli, ebéd, vacsora. Számolj a maradékkal is: amit kedden főztök, azt szerdán, még csütörtökön is lehet enni (esetleg némileg átalakítva, másképp tálalva).
Legalább 5 főételt írj össze, recepttel, vásárolj is be hozzá. (A hűtendő alapanyagot, amit nem használsz fel azonnal, tedd a mélyhűtőbe.)

2/2. Rendelj menüt!

Az ételrendelés általában drága mulatság, sokszor mégis jól jössz ki, ha rendeled az ételt. A sok otthonmunka különösen elkényelmesít bennünket, sokat ülünk, keveset mozgunk, a nassolnivaló viszont mindig kéznél van. Ha Budapesten rendelnél főtt ételt, a Fitt Food Menüt ajánlom, ami a belvárosi Rosé étterem és Kovács István személyi edző közreműködéséből született. Hétfőtől péntekig, egész hétre rendelsz menüt: három-, vagy ötfogásos menük ezek, és a céljaidnak megfelelően összeállítva: ha nő vagy, ha férfi, ha kicsit sportolsz, ha keveset, itt megtalálod az ideális megoldást. A legjobb ebben az, hogy minden étkezést tartalmaz, azt is megmondja, mit egyél, és persze semmit nem kell a boltban vásárolnod mellé, sőt!
Ha éppen nem látsz kedvezményt az oldalon, használd ezt a kuponkódot: WDSARR8B.

2 /3. Csak hétvégén főzz!

A Fitt Food Menüt is kiegészíti a szintén budapestieknek kedvező, tordasi székhelyű  FAZÉKBA! projekt, aminek a lényege, hogy konyhakész alapanyagot kapsz recepttel, nincs más dolgod, mint pl. az előkészített zöldséget bedobni egy fazék vízbe és várni, hogy elkészüljön a leves. 
Náluk is többféle menü közül választhatsz, levesek, főételek, desszertek, minőségi alapanyagokból, mesterszakácsok által összeállított receptek alapján. A kedvencem a sütemény: összekeverve kapod pl. a répatorta tésztáját egy dobozban, nincs más dolgod, mint kiönteni egy tepsibe és betolni a sütőbe…
Ide is tudok neked adni kuponkódot: FAZEKBA!ajanloSB

3. Spórolj döntést az olvasás terén is!

Írtam már korábban a várólistáról: szedd össze, mi az a nagyjából tíz könyv, amit szívesen olvasnál, és tedd őket külön polcra. Amikor befejezed az éppen aktuális könyved, erről a polcról válassz, ne pedig az összes könyved közül, vagy ne a könyvtár végtelen polcairól!
A várólista akkor fog jól működni, ha különböző könyvek vannak: tehetsz rá szakkönyvet, háborús regényt, klasszikust, könnyed romantikus történetet, fantasyt és történelmi regényt.

A döntésekben való elfáradásról itt olvashatsz pl. kutatási eredményeket (angolul).
Te hogyan spórolsz döntést? 

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .