Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Regényírás magánkiadásban – Publio vagy Underground?

kzkKétségtelen, hogy amikor azon gondolkodsz, hogy a hagyományos kiadók bekeresése nélkül jelenteted meg a könyved te magad, akkor nagyon hamar jutsz arra a megállapításra, hogy két olyan magánkiadó van, aki nemcsak nyomdai tevékenységet végez, de a terjesztésben is segít: a Publio és az Underground (UGK).


*** frissítés, 2019. szeptember ***

A cikk 2016. áprilisban íródott. Azóta a Publio megvette az Undergroundot, így lényegi jelentősége az összehasonlításnak nincs, de meghagyom a cikket a blogon, mert sokan keresnek rá ezekre a kiadókra, és sok értékes hozzászólást olvashatsz a cikk alatt!

*** frissítés: 2017. szeptember ***

Az eltelt időben annyira megváltozott a Publio árképzése, hogy már egyáltalán nincs értelme összehasonlítani a két céget, mert a Publio díja elég rá, hogy megszerkesztesd a könyvedet egy igazi szerkesztővel, és kinyomtasd 200 példányban.)


Ebben a cikkben foglalom össze a 2016-os évre vonatkozó információkat, illetve a véleményemet mindkét lehetőségről.

Kezdeti költségek:

A Publiónál már egyáltalán nem ingyenes a könyvkiadás, sőt, valószínűleg nem fogsz annyit sem keresni, hogy visszahozd a befektetés árát. A kiadás ugyanis havidíjas: 9900 Ft havonta – ez bizony 237.600 Ft összesen – mert te két évre adod át a kéziratod kizárólagos terjesztési jogát!

(Régebben még elvileg nem volt semmilyen díj. Gyakorlatilag azonban volt: ugyanis ha feltöltötted a kéziratodat (ezzel elfogadva a szerződéses feltételeket, azaz hogy a következő 24 hónapban nem adhatod oda senki másnak), akkor kaptál rá egy szövegjavítási árajánlatot. Ha ezt nem fizetted ki, nem jelenhetett meg a könyv. Ugyanígy fizetni kellett a borítóért is, vagy ha például azt szeretted volna, hogy a könyved fejezetcímei az oldal közepén legyenek. Ha eltértél az alapértelmezett betűtípustól és betűmagasságtól, akkor is fizetned kellett. Ha a leadott kéziraton változtattál volna, fizetned kellett. A szép belív költsége úgy 40.000 Ft környékén volt, ha nem kellett megrendelned a kötelező korrektúrát is – ennek átlagösszege 50.000 Ft volt.)

Az Undergroundnál ma 20.000 forint a beugró. Amit ezért kapsz: tördelik a kéziratot (pdf-ben adod le, olyan betűtípussal, ahogy szeretnéd, és ők automatikus tördelést hajtanak végre rajta, lehet a szövegben fekete-fehér kép, ábra), az elképzeléseid (és hozott kép) alapján tervezik a borítót.

Plusz szolgáltatások:

Mindkét cégnél igényelhetsz lektorálást, korrektúrát, igényes borítót, kézi tördelést – mindez pénzbe kerül.

Próbapéldány:

A Publiónál a negyedmillió forintért kapsz egy tiszteletpéldányt, de vigyázz: ez nem próbapéldány. Ha találsz benne olyasmit, amit változtatni szeretnél, azt csak plusz díjért cserébe teheted.

Az Undergroundnál jár neked egy próbapéldány. Ha változtatnál a kéziraton vagy borítón, megteheted. (Ha nagyon sok változtatást kérsz, az sok időbe telik és díjat is kérhetnek érte, de alap esetben – például azt kéred, hogy a tartalomjegyzék legyen inkább hátul – ingyenes.) A próbapéldányt persze vissza kell adnod.

Nyomtatott könyv formátuma:

A Publiós könyvek A/5 (illetve B/5) méretűek, nem kérhetsz más méretet. Ha Téged nem zavar, hogy a könyved szélesebb, mint a boltokban található, azaz olvasók által megszokott méret, akkor is érdemes megfontolnod, hogy vajon az olvasóidnak is rendben lesz-e a formátum.

Az Undergroundnál két méret közül választhatsz. Az A/5-ös méretet tankönyvekhez ajánlják, náluk rendelhető egy magasabb 123*199mm-es forma (mint például a képen látható Könyvbe zárt karácsonyok).

A könyv maga:

Sajnos azt tapasztaltam, hogy a vastagabb könyvek fóliája a széleken felpöndörödik, mindegy, hogy Publiós vagy UGK kiadványról van szó. Nyomdász ismerősöm ezt azzal magyarázta, hogy amikor digitális nyomdában készült könyvet ofszet eljárással fóliáznak (ami olcsóbbá teszi az eljárást), akkor fordulhat elő ez a jelenség.

Kiadó logo:

A Publiós könyveken mindig szerepel a logo.

Az UGK nem ragaszkodik a logóhoz, de alapesetben is csak a borító hátoldalán szerepeltetik.

E-könyvvel kapcsolatos tudnivalók:

A Publio e-könyvként is terjeszti a könyvedet.

Az Underground csak a nyomtatott könyvvel foglalkozik, te magad terjesztheted a könyvedet e-könyvként. (Ennek hogyanjáról írtam egy teljes könyvet, itt tudod megrendelni.)KZKbemutato3

A jogok (FONTOS!):

A Publiónál két évre adod át a kézirat terjesztési jogát MINDEN platformra és MINDEN nyelvre. Ami azt jelenti, hogy sehova máshova nem adhatod le a könyv kéziratát. Például nem töltheted fel a német Tolinóra, vagy nem fordíttathatod le és teheted közzé az Amazonon, továbbá a blogodon sem árulhatod közvetlenül. Ha lejár a két év, nem kapsz értesítést, neked kell emlékezned rá, és egy hónapon belül kell visszakérned a jogaidat, ha szeretnéd.

Az Undergroundnál pontosan két évre szerződsz, és CSAK a nyomtatott kiadásra. Azt kérik, hogy ez idő alatt más nyomdához ne vidd a könyvedet. Az e-könyv jogai nálad maradnak, és te terjesztheted a könyvedet más csatornákon is, az UGK-val megbeszélve.

Terjesztés:

A Publio a feltöltött könyvet e-könyvként is terjeszti, mégpedig igen sok platformon. Nyomtatott könyvként pedig a saját webáruházából értékesíti. Ha tehát a nyomtatott könyvet reklámozod, akkor a Publiós linket oszd meg a leendő vásárlókkal.

Az Underground csakis nyomtatott könyvként terjeszti a könyvedet, saját webáruházában. Korábban a Bookline-ra is kikerült a könyv, de az újonnan szerződő íróknak már nem jár ez a lehetőség. Kiajánlják viszont a könyvet a Könyvtárellátónak, tehát a könyvtárak rendelhetnek belőle, ha úgy látják jónak. Beszéld meg az UGK-val, hogy elintézhető-e, és hogyan, hogy a Bookline-ra, Libri oldalra felkerüljön a könyved, azt azonban érdemes tudnod, hogy a Bookline is tesz terjesztési árrést a könyvre. Például a 2999 forintért rendelhető Könyvbe zárt karácsonyok a Bookline-on 4.200 forintért kapható. (Kivéve, ha akció van, persze.)

A könyv gyártási ára:

Mivel mindkét cég print-on-demand (POD) technológiával dolgozik, ezért a könyvek gyártási ára magas lesz.

A Publiónál matematikai képlet alapján számolják a gyártási árat: 700 Ft + 7 Ft * oldalszám, ami egy átlagos 300 oldalas könyv esetében 2.800 Ft.

Az Undergroundnál a szokásos 300 oldalas könyv gyártási ára 2.200 Ft. Itt terjedelmi határok alapján számítják az árat.

(Ha nyomdába viszed a kéziratodat, ott példányszámtól függően jellemzően 500…1000 Ft egy könyv nyomtatási ára.)

A könyv eladási ára:

A Publiónál te határozod meg az e-könyv eladási árát. A nyomtatott könyv fogyasztói ára ez alapján automatikusan számolódik, az ár = e-könyv ára + nyomtatott könyv gyártási ára. (Te gyártási áron jutsz hozzá a könyvekhez.)

A kiszállítás díja 700 Ft (Pick-Pack pont), illetve 1350 Ft (futár). Győrben ingyenesen átvehető a könyv.

Az Underground azt kéri, hogy legfeljebb 500 Ft hasznot tégy rá a könyved gyártási árára, ez legyen az eladási ár az ő boltjukban.

Budapest belvárosában (Nyugati térnél) ingyenesen átvehető a könyv, illetve a kiszállítás postán történik 900 Ft ellenében. Aki pedig a Bookline-on vagy a Librin rendeli meg a kötetet, akár ingyen szállítással is hozzájuthat, illetve átveheti bármely Bookline/Libri könyvesboltban.

Az írói jutalék:

A Publiónál több eset lehetséges. Ha e-könyvedet valamelyik partnernél veszi meg a vásárló, az e-könyv árának 30%-kát kapod meg jutalékként, de ebből még levonják a másolásvédelem díját (50 Ft). Ha e-könyvedet a Publio oldalán veszik meg, a jutalékod 70%. Nyomtatott könyved jutaléka ugyanannyi, mint az e-könyvé (de nyilván nem jön le belőle az elektronikus másolásvédelem díja).

Az Underground azt kéri, hogy legfeljebb 500 Ft hasznot tégy rá a könyved gyártási árára.

A jutalék mindig bruttó összeg (azaz tartalmaz ÁFA-t, illetve adóznod kell majd utána).

Mennyi lesz a bevételed:

Vegyük azt az esetet, hogy egy év alatt 100 könyvet adsz el.

A Publiónál

…tegyük fel, hogy a könyvek nagy részét az ő webáruházukból adod el, mondjuk 70%-ot. Ekkor 70 könyv után kapsz 650 forintot (mert 1000 Ft volt az e-könyved ára), 30 könyv után pedig 250 forintot. Ez összesen 53.000 Ft. Az éves díjad legalább 118.800 Ft volt, tehát

mínusz 65.800 forinttal zársz. Igen. Veszteséggel.

Az Undergroundnál

…a hasznod 50.000 Ft, amiből lejön a kezdeti 20.000 Ft-os befizetés. (Ha emellett e-könyvként saját magad is értékesíted a könyvet, akkor a végösszeg más lesz. Például ha te magad árulod a blogon az e-könyvedet, ott 100% lesz a szerzői jutalékod.)

Tehát minimum 30.000 Ft bevételed bizonyosan várható.

Más írók véleménye:

Találkoztam írókkal, akiknek jó véleménye van az adott kiadóról, és olyanokkal is, akiknek nem. A magam nevében annyit mondhatok, hogy az UGK-val remek volt az együttműködés, pontosan úgy jártak el, ahogy megbeszéltük.

Azt fontos tudnod, hogy a szerződésed az adott kiadásra szól, akárkivel is szerződsz. Ha megváltoztatod a könyved címét, átírsz néhány fejezetet, törölsz egy jelenetet, hozzáírsz egy mellékletet – tehát érdemi változtatást eszközölsz rajta -, akkor ez a könyv már MÁSIK kiadásnak számít, tehát NEM vonatkozik rá a kiadóval kötött szerződésed.

Összegzés:

Ha a kiadást fontolgatod, azt gondold végig, mi fontos neked:

Könyvszerű könyvformátum?

Szép belív?

Bevétel?

A kész könyv vásárlói ára, azaz eladhatósága?

Te magad terjesztenéd az e-könyvet?

Barátságos ügyfélszolgálat, rugalmasság?

Ha megmaradsz az e-könyv terjesztésénél, a legegyszerűbb alternatíva a Smashwords.

Hozzátennél még valamit a fentiekhez? Várom hozzászólásodat!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

43 hozzászólás “Regényírás magánkiadásban – Publio vagy Underground?”