Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mi a szereplőid foglalkozása?

Barátaimmal beszélgettem arról, milyen vicceket produkál az élet, amikor valakinek a foglalkozásáról beszélünk.

Felmerült például:

szexuálpszichológus feleség,

nőgyógyász férj,

pszichoterapeuta apa,

a kórboncnok gyerek, aki hazahozza az egyetemi házit.

Ezek a foglalkozások azért viccesek, mert felerősítik az adott szereplő egy jellemző tulajdonságát, szerepét. Humoros, abszurd írásban mindenképpen szerepeltethetünk ilyen karaktereket!

De mi van a többiekkel?

A könyvben szereplő személyeknek mindig van foglalkozása, munkája, szakmája.

Te mennyire tudatosan döntöd el, ki milyen hivatást választ? Remélem, a szereplőd jelleméből indulsz ki – hisz gondolj csak a való életben ismert barátaidra. Mindenkit meghatároz az, amivel a hétköznapjai nagy részét tölti. Aki például türelmetlen, valószínűleg nem megy óvónőnek. Aki erős és mindig mozgásban van, abból inkább harcos lesz, mint írnok.

A szereplőid tulajdonságára ráerősíthetsz egy nagyon jellemző foglalkozással. Ne ijedj meg a kliséktől sem!

Az apa vagy a szerető

figurájának válassz nyugodtan férfias foglalkozást, valami olyasmit, ahol hatalma van emberek lelke, teste, élete vagy fontos tárgyai felett. Lehet gyáros vagy vállalatvezető, edző vagy bíró, akár zálogos, ékszerész is.

Az anya

foglalkozása lehet olyan, ami az ő védelmező, nevelő szerepére utal, például orvos vagy tanár, kutató, tudós, sőt vezethet családi vállalkozást is.

Fiatal felnőtt szereplőid

valószínűleg meg akarják mutatni a világnak, hogy ők bizony rátermettek. Engedd nekik, hogy nagyvállalatnál vagy egy világhírű kutatóközpontban helyezkedjenek el, értékesítői munkát válasszanak, egy híres tervező asszisztensének szegődjenek el. Bátran belevághatnak saját vállalkozásba is, például a Föld feltérképezése vagy egy saját találmány népszerűsítése logikus lépés tőlük.

A legjobb barát vagy barátnő

választhat olyan munkakört, melyben megbízhatónak és pontosnak kell lenni, íróasztal mögött ülni. Az adminisztrátor, könyvelő, bolti eladó, pékinas, levélkézbesítő például ilyen foglalkozások.

Ha a legjobb barát csalfa, tedd őt olyan munkahelyre, ahol fondorlatosnak, okosnak kell lenni. Lehet vásári kofa vagy piactulajdonos, dolgozhat az adóhivatalnál, végezhet egyéb ellenőri munkát, vagy bármi olyat, ahol ügyfeleket lehet manipulálni.

A kistestvér

lehet tudatlan akkor is, amikor felnő. Bármilyen foglalkozásban botladozhat, de még jobban utal a kicsiségére, ha kétes vagy komolytalan munkákba bonyolódik. Ilyen például, ha dohányboltot vagy kocsmát üzemeltet, kisstílű bűnöző vagy humorista lesz. Választhatsz rosszul kereső és nem sok észt igénylő foglalkozásokat is, például besegíthet egy farmon, de dolgozhat feketén, lehet munkanélküli is.

Gondold át, mi a karaktered szerepe a főhős életében, melyek a fő jellemvonásai, és válassz ehhez foglalkozást!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .