Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők

Gyorsan elérkezett április első pénteke, azaz a következő cikk ideje, amely közelebb visz a regényed megírásához.
Ebben a hónapban foglalkozz többet a szereplőiddel! Ugyanis amikor regényt írsz, elengedhetetlen, hogy a szereplőidet úgy ismerd, akár a tenyeredet. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindent tudj a szereplőidről, különösen a főszereplőről, így fog életre kelni és így lesz hiteles.

1. Szereplő? Téma? Cselekmény? Hogyan kezdjem a regényírást?

A regényed ötlete nem feltétlenül a főhősöd kitalálásával kezdődik – de általában igen. Ha mégsem, akkor is kulcskérdés, milyen ember a főszereplőd. Ebben a cikkben kifejezetten a kezdéssel kapcsolatban beszélek a főhősről. 

2. Ismerd meg a regényed szereplőit!

Amikor regényt írsz, valamennyire biztosan elképzeljed, eltervezed a hőseidet. A jellemrajz mellett itt megmutatok még egy kiváló módszert a szereplőink megismeréséhez.

3. Hol keressek nevet a regényem szereplőinek?

Kényes téma a névválasztás. Ne legyen túl bonyolult, se túl hosszú, de azért illeszkedjen a szereplő jelleméhez, és még sorolhatnám. Ebben a cikkben számos segítséget kapsz a nevek kiválasztásához, legyen szó magyar, külföldi, vagy fantasybe illő nevekről.

4. Mi a szereplőid foglalkozása?

A könyvben szereplő személyeknek mindig van foglalkozása, munkája, szakmája. Legyen tudatos a választás! Ebben a bejegyzésben ehhez nyújtok neked segítséget.

5. Gondolkodhatnak-e a szereplőim?

Mennyiben veti vissza a cselekményt, ha leírjuk a szereplőnk gondolatait? Van jobb módszer is arra, hogy érzékeltessük, mit gondol a szereplőnk? Igen! Megmutatom egy brit író művét – nézd meg, Powys hogyan teszi ezt!

6. Válaszd a szereplőidet tarot kártyából!

Kellene még néhány mellékszereplő, de nem jut eszedbe semmi egyedi ötlet? Itt egy remek módszer arra, hogy érdekes embereket hozz a regényedbe.

7. Mennyire ismered a szereplődet? 

Kitaláltam egy kérdőívet, ami megmutatja, mennyire ismered valójában a főszereplődet. Láss neki!

8. Hogyan mondta a szereplőd?

A párbeszéd elengedhetetlen része a regénynek. Az, ahogyan a szereplő megszólal, egy az egyben visszaadja annak jellemét, stílusát. Vannak például szófordulatok, amelyek csak az adott személyre lesznek jellemzőek, több ötletért kattints!  

9. Megölhetem-e a szereplőmet? 

Érzékeny téma, de elkerülhetetlen. Nagyon fontos, hogy legyen dramaturgiai célja a szereplőd halálának!

10. Íme 4 tipp, hogy ne legyenek kétdimenziósak a szereplőink

Egy történethez sok minden adhat ihletet. Egyik ilyen a szereplő, akinek élőnek, kidolgozottnak kell lennie: mindegyiknek épp annyira, amennyire a történetben játszott szerepe megkívánja. Ezt az egyensúlyt nem olyan nehéz eltalálni; ebben a cikkben ehhez kapsz segítséget.

11. Lehet-e őrült a főhősöm?

Fontos, hogy egy szereplő érdekes legyen. Igen, akár még őrült is lehet! Gondolj bele, mennyivel izgalmasabb egy zakkant karakter, mint egy szürke kisegér típus. Ebben a cikkben ezt elemzem. 

12. Fejtsük meg a regényhősök titkát! 

Mitől népszerű Elizabeth Bennet vagy James Bond? 

13. Beszéljünk a klisékről

Ebben a témában két cikket is írtam, kifejezetten a karakterekre vonatkozóan. Az egyik a Karaktertípusok kliséi a másik pedig a 21 klisés karakter – kit ne írj a könyvedbe?

A KÖNYVTITKOK Klubban személyesen segítjük egymást a regényírásban. A szereplőkkel kapcsolatban sok tematikus kérdéssorom és tananyagom van. Gyere, csatlakozz a csapathoz – vagy keress meg bátran és konzultáljunk a regényedről! 

Az “Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .