Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!
Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Minden, amit a szereplőkről tudni érdemes

Amikor regényt írsz, elengedhetetlen, hogy a szereplőidet úgy ismerd, akár a tenyeredet. Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindent tudj a szereplőidről, különösen a főszereplőről, így fog életre kelni és így lesz hiteles. Ebben a blogcikkben összegyűjtöttem a szereplőkkel kapcsolatos összes eddigi írásomat. 

1. Szereplő? Téma? Cselekmény? Hogyan kezdjem a regényírást?

Ebben a cikkben megadom a kezdő lökést, amivel el lehet indulni egy új regény írásakor. 

2. Ismerd meg a regényed szereplőit!

Amikor regényt írunk, valamennyire biztosan elképzeljük, eltervezzük a hőseinket. A jellemrajz mellett itt megmutatok még egy kiváló módszert a szereplőink megismeréséhez.

3. Hol keressek nevet a regényem szereplőinek?

Kényes téma a névválasztás. Ne legyen túl bonyolult, se túl hosszú, de azért illeszkedjen a szereplő jelleméhez, és még sorolhatnám. Ebben a cikkben számos segítséget kaptok a nevek kiválasztásához, legyen szó magyar, külföldi, vagy fantasybe illő nevekről.

4. Mi a szereplőid foglalkozása?

A könyvben szereplő személyeknek mindig van foglalkozása, munkája, szakmája. Legyen tudatos a választás! Ebben a bejegyzésben ehhez nyújtok neked segítséget.

5. Gondolkodhatnak-e a szereplőim?

Mennyiben veti vissza a cselekményt, ha leírjuk a szereplőnk gondolatait? Van jobb módszer is arra, hogy érzékeltessük, mit gondol a szereplőnk? Igen! Megmutatom egy brit író művét – nézd meg, Powys hogyan teszi ezt!

6. Válaszd a szereplőidet tarot kártyából!

Kellene még néhány mellékszereplő, de nem jut eszedbe semmi egyedi ötlet? Itt egy remek módszer arra, hogy érdekes embereket hozz a regényedbe.

7. Mennyire ismered a szereplődet? 

Kitaláltam egy kérdőívet, ami megmutatja, mennyire ismered valójában a főszereplődet. Láss neki!

8. Hogyan mondta a szereplőd?

A párbeszéd elengedhetetlen része a regénynek. Az, ahogyan a szereplő megszólal, egy az egyben visszaadja annak jellemét, stílusát. Vannak például szófordulatok, amelyek csak az adott személyre lesznek jellemzőek, több ötletért kattints!  

9. Megölhetem-e a szereplőmet? 

Érzékeny téma, de elkerülhetetlen. Nagyon fontos, hogy legyen dramaturgiai célja a szereplőd halálának!

10. 4 tipp, hogy ne legyenek kétdimenziósak a szereplőink

Egy történethez sok minden adhat ihletet. Egyik ilyen a szereplő, akinek élőnek, kidolgozottnak kell lennie: mindegyiknek épp annyira, amennyire a történetben játszott szerepe megkívánja. Ezt az egyensúlyt nem olyan nehéz eltalálni; ebben a cikkben ehhez kapsz segítséget.

11. Lehet-e őrült a főhősöm?

Fontos, hogy egy szereplő érdekes legyen. Igen, akár még őrült is lehet! Gondolj bele, mennyivel izgalmasabb egy zakkant karakter, mint egy szürke kisegér típus. Ebben a cikkben ezt elemzem. 

12. Fejtsük meg a regényhősök titkát! 

Mitől népszerű Elizabeth Bennet vagy James Bond? 

A KÖNYVTITKOK Klubban szeptemberben és októberben a szerepelőkkel foglalkozunk. Gyere, csatlakozz a csapathoz, vagy keress meg bátran és konzultáljunk a regényedről! 

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .