Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Olyan, valahol, átbeszéljük – azaz szleng az irodalomban?

Valahol megértem.

Olyan tíz percig bírtuk.

Hívj fel, aztán majd átbeszéljük!

Hol éri ez meg neked?

…azaz beszéljünk a szlengről!

Minden héten megfordul minimum egy kézirat a kezem alatt (de inkább kettő-négy), és szinte mindegyikben rácsodálkozom egy, a fentiekhez hasonló mondatra.

Neked mi a véleményed? Milyen érzés egy olyan szót olvasni egy nyomtatott, hagyományos kiadó által kiadott, többek által szöveggondozott írásban, ami még csak éppen hogy bevette magát a köztudatba?

A szleng kétélű fegyver.

Ha jól használod, frissé és maivá teszi a szöveget. Ha jól használod. Ez azt jelenti, hogy olyan új szavakat választasz, használsz, amelyeket nemrég hallottál először – és amelyet nem csak holnap, hanem öt meg tíz év múlva is használnak majd, nem kopik ki a köztudatból.

Ha ugyanis kikopik, akkor a könyvednek lőttek. Behatárolható lesz az a pár év, amikor íródott, és ettől nem patinás, hanem kínosan elhasználódott lesz, szemben egy olyan regénnyel, amelyben mondjuk magnót hallgatnak a szereplők.

A szlenggel persze az a baj, hogy nem veszed észre, amikor leírod, hogy használod, mert már napi szinten jelen van az életedben. Pár éve még sokan nem tudták, mit jelent, hogy vágod?, vagy ne oltsál, míg mára ezek meglehetősen elterjedtek. A terjedéssel egyébként semmi baj nincs – a nyelvészek kifejezetten szeretik az efféle csemegéket, mint a fent idézett mondat valaholja, ami tulajdonképpent jelent, vagy a hol, ami a miért is szinonimájává lépett elő. Ezek élő és létező kifejezések, nyugodtan használd őket élőszóban… na és könyvben?

A szleng szavak használata könyvben, na az már nehezebb ügy.

Egyrészt arra figyelj, hogy a narrációban ne legyen ilyen szó, jobb ezt kerülni még akkor is, ha E/1. személyben írod a történetet. Az újabb szavak inkább a párbeszédben bukkanjanak fel, és tedd őket egy-egy adott szereplő stílusjegyévé vagy akár szavajárásává.

Másrészt biztos, ami biztos alapon használd azokat az új szavakat, amelyekről biztosan tudod, hogy nem csak te és a barátaid használják őket – hallottad már a vidéki rokonságtól is, esetleg a nagymamád is ismeri. Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérdezz erre rá valamilyen fórumon, akár egy Facebook-csoportban is.

A címben, illetve példákban írt szavakat én a helyedben (még) nem használnám, de persze attól függ, pontosan milyen írásról van szó. Novella, regény? Fiataloknak szól? Ki az elbeszélő, a narrátor? Mi a terved a kézirattal, ha elkészülsz, mikor kezdesz vele valamit?

Ne feledd, hogy a szleng általában egyszerűsít, és a túl egyszerű szöveg érdektelen is lesz. Inkább légy óvatos a szlenggel, brillírozz a ritkább szavak használatával!

 

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .