Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Á! A történelmet melyik hülye regényíró alkotta?

Biztosan előfordult már veled is, hogy egy könyv olvasása közben bosszankodva jegyezted meg:
Jaj, ne már, ez micsoda fordulat? Mire gondolt az író, hogy ezt alkotta? Miért nem konzisztens a karakter? Miért ide lyukadtunk ki? Á, ennél még a kutyám is jobbat tudna írni!
Az írónak bizony nehéz a dolga: történeteiben valami olyat kell nyújtania, ami ugyan új lesz az olvasónak, de ami mégis hihető és hiteles. Mindezt annak ellenére, hogy a valóság sokszor nem hihető és nem hiteles. Néha igen nehéz eldönteni, hogy egy történetben mi az, ami elmegy, bár a való világban sosem történhetne meg. Ha írtál már valaha bármit is, szerintem kerültél szembe ezzel a dilemmával.
A non plus ultra az, hogy a könyvekben elhitt valóság köszönő viszonyban sincs a valójában megtörtént esetek hihetőségével. Tele van a világ olyan sztorikkal, amiket ha könyvekben olvasnánk, elhúznánk a szánk szélét és szidnánk az írót.

Áprilisi bolondságként

összeszedtem pár vicces apróságot abból a könyvsorozatból, amit az Élet ír. Ezek a dolgok (valószínűleg) igazak, de ha könyves szemmel nézzük őket, sajnos meg kell állapítanunk: az Élet ezt a sztorit bizony elszúrta!
Jó szórakozást!

1) Dinoszauruszok

Kezdjük az elején. Méghogy egy meteorit kiirtotta a dínókat, csak hogy az író terepet adjon az emberiségnek. Nem szeretem, amikor csak azért nyírják ki a karaktereket, mert az író képtelen valami jó megoldást találni egy problémára. Mennyivel izgalmasabb lett volna, ha az emberek megszelidítik őket, vagy ilyesmi!

2) A feltámadás

Aztán ott van Jézus, őt is elteszi az író láb alól. Nem lehetett volna valami hihetőbbet kitalálni, ami miatt isteníti kezdik, minthogy a pasas képes feltámadni? Bocs, de ezt nem hiszem el.

3) A királyos sorozat

Meg az Árpád-ház is kihal. Nem volt annyi esze az írónak, hogy előkerítsen valami titkos utódot? Micsoda, és ennek ellenére a sorozat folytatódik? Hogy én ezt mennyire utálom, amikor csak azért ír az író még egy kötetet, hogy több pénzt facsarjon ki az olvasókból!

4) Nincs fordulat

Ez a XVIII. század milyen csendes! Komoly, hogy Európa leghosszabb háborúja csupán hét évig tart? Tiszta unalom, nincs semmi cselekmény. Egy-egy pillanatra felcsillan egy érdekes fordulat, mint mondjuk Rákóczi vagy a Bastille esete, de különben ez a rész rettentő unalmas. Még szerencse, hogy az amcsiknak volt valami függetlenségi háborúja. Ugyan tőlünk messze esett, de ott legalább történik valami, az ég szerelmére.

5) Sci-fi

A repülés feltalálása után alig több mint fél évszázaddal már az űrben repkednek az emberek? No nem, a technológia nem fejlődik ilyen gyorsan. Az írónak legalább 300 évet kellene hagynia a kettő között.

6) Titanic

Jaj, az elsüllyeszthetetlen Titanic. Naná, hogy elsüllyed, jelentkezzen, aki nem találta ki már a könyv legelején!

7) A Ferenc Ferdinánd elleni merénylet

Az első világháború kitörésekor nem a Princip gyerek volt az egyetlen merénylő?
Az író azt mondja, volt egy másik srác, aki rálőtt a hercegre, de nem találta el, viszont a rendőrök elől menekülvén arzént vett be és beugrott a folyóba. Dupla öngyilkosság, milyen hülye ötlet. Ja, hogy a folyó csak fél méteres volt aznap, a srác mindkét lábát kitörte és a sokktól kihányta az arzént? Bocs, de ezt nem veszem be, hihetetlen.

8) A nácik hiteltelenek

Hitler figurája nem hiteles, kellett volna valami, amitől esendő lesz, amitől az olvasó egy picit azért tud vele azonosulni. Miért nem lehetett mondjuk magas és jóképű? Már csak azért is, mert a karakter azt vallja, a szőke, kékszemű kinézetű faj a fensőbbrendű, irtja az alacsony, sötéteket, miközben ő is inkább emígy néz ki. Itt valamit nagyon benézett az író.
Nem túl kreatív ez a náci hadsereg sem. Túlságosan gonoszak, nem?

9) Atombomba

Szóval a második világháború azzal fejeződik be, hogy az amcsik egy szuperfegyvert használnak. Aha, és aztán soha többé nem élnek vele? Ez hülyeség, világuralomra kellene törniük. Ha még nem jött el ez a fordulat, akkor nagyon jó oka van, hogy az író tartogatja. Hmm, mi lesz itt még? Újabb kötet a sorozatban, lefogadom…

10) Városi merényletek

Más is észrevette, hogy mostanában egy csomó rejtélyes robbantgatás esetében az író csak előveszi a terrorizmust és kész? Nincsen valódi megoldása a gyilkosságoknak, csak rákeni az iszlámra. Nagyon utálom. Ha Simenon is ilyen krimiket írt volna, ma senki nem ismerné a nevét!
 
Neked mi a kedvenc hihetetlenséged a történelemben?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .