Tudsz egybeírni?

Regényírás, szerkesztés közben gyakran elbizonytalanodom egyes szavak helyesírását illetően. Biztosan te is így vagy ezzel, ezért szeretnék a figyelmedbe ajánlani két weboldalt, ahol könnyen utánanézhetsz, hol az igazság.

E-nyelv

Ha egy adott szó vagy mondat, kifejezés helyesírásában vagy bizonytalan, a weboldal jobb felső sarkában lévő keresőablakba írd be az adott szót, kifejezést. Ha nem kapsz rá találatot, akkor írj üzenetet a nyelvi tanácsadónak, aki 24 (de inkább 12) órán belül válaszol!

MTA

Az MTA oldalán sok hasznos információt találsz.
Ha azt nem tudod eldönteni, hogy egy adott szót külön vagy egybe kellene írni, akkor használd ezt az interaktív segédet. A szavakat mindig külön add meg, pl. egyetlen egy, és ő majd megmondja, hogy a szavak szófaj, illetve szótár alapján egybe vagy külön írandók.
Ha egy adott szó helyesírása a kérdés (ami nem összetett szó), akkor használd a helyesírási ellenőrzőt. Ez majd megmondja, hány k-val írjuk a bakancsot, vagy hogy j vagy ly van-e a zsivajban.
Ha a szabályokra vagy kíváncsi, például a központozási szabályokat vagy a toldalékolás szabályait olvasnád el, akkor keress magában “A magyar helyesírás szabályai” c. kiadványban. A teljes szöveget megtalálod itt.
A szabályzatnak ugyan a 11. kiadása is elérhető, de figyelj rá, hogy te az új, 12-es kiadás alapján írj és javíts!

 

Ezeken az oldalakon gyakorlatilag minden kérdésemre megtalálom a választ, ezért is ajánlom őket jó szívvel.
A saját munkámat látva, vaalmint a szerzőktől kapott kéziratok alapján bizton állítom, hogy az egybeírás-különírás az a téma, ami  írásnál, könyvírásnál leginkább gondot okoz.
Ha szereted tesztelni a tudásod, ajánlom szíves figyelmedbe az alábbi kvízt.
Ha mered, kommentben írd meg, hány pontot értél el!
*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Share