Kiírták a Móricz Zsigmond ösztöndíjat! 13


Mennyire vagy fiatal? Úgy értem, papíron.

Ha 1982-ben vagy később születtél, akkor ez a te lehetőséged!

A Móricz Zsigmond ösztöndíj az egyik legjobb buli!

13 fiatal író kap havi 100.000 forintot egy éven keresztül, ha jó írói tervet ad le.

A teljes kiírást elolvashatod itt, ebben a cikkben pedig adok néhány tanácsot, mitől lehet nyerő a pályázatod!

Mert mit is kell majd leadnod a Móricz Zsigmond ösztöndíjhoz?

1.      Adatlap (hiánytalanul kitöltve és aláírva)
2.      Nyilatkozat (hiánytalanul kitöltve és aláírva)
3.      Szakmai önéletrajz – aláírva
4.      Munkaterv (az alkotói elképzelés rövid leírása)
5.      Publikációs jegyzék
6.      5-10 oldalnyi szövegmutatvány a tervezett kéziratból vagy eddig megjelent munkákból
7.      Nem kötelező, de csatolható a szakma elismert képviselőjének/képviselőinek ajánlása

A fenti pontokból az 1-2. egy adatlap, azt ki tudod tölteni.

Az 5. pont, a publikációs jegyzék kapcsán azt jegyzem meg, hogy pályázz nyugodtan akkor is, ha még soha sehol semmi nem jelent meg tőled. Ha viszont igen, akkor írd be, ne gondolkodj azon, fontos-e! Majd eldönti a Móricz Zsigmond ösztöndíj kuratóriuma. Szerepeljen itt minden vers, novella, regényrészlet, ami irodalmi folyóiratban (online vagy nyomtatott) közlésre került, olyan cikk, amit pénzért írtál, és olyan is, amit ingyen. Minden pályázati közlést és nyerést sorolj fel. Ha van könyved, azt pedig semmiképpen ne felejtsd el megmutatni, akkor se hagyd ki, ha nem magas irodalom, hanem krimi vagy egyéb mű.

A 6. ponthoz, a szövegmutatványhoz megjegyezném, hogy ide olyan szöveget válassz, amit többen véleményeztek és jónak találtak!

A 7. ponthoz, az ajánláshoz pedig csak akkor keress célszemélyt, ha van közeli ismerősöd, aki hagyományos kiadónál jelent meg és verset vagy szépirodalmat írt. Jó ötlet, ha megnézed, kik kaptak már Móricz Zsigmond ösztöndíjat és ha ismered valamelyiküket, akkor hozzájuk fordulsz! Ha ilyen embert nem tudsz leakasztani csak úgy azonnal, akkor ne bánkódj rajta. Dolgozz inkább a leadandó anyagokon!

Nézzük tehát.

Milyen egy jó írói-szakmai önéletrajz?

Érdemes a vázat az iskoláid elvégzésére felépíteni. Akárcsak egy szakmai önéletrajznál, kezdd az alapadatokkal: név, cím, születési hely és idő, elérhetőségek. Utána írd be, hová jártál általános iskolába, esetleg volt-e valami specializációd (német szak stb.). Ezután szabad szöveggel írd le, az iskolás évek alatt milyen irodalmi tevékenységeid voltak (pl. a hírlevelet szerkesztetted, irodalmi versenyt nyertél).

Jöjjön, hogy mettől meddig jártál középiskolába, itt is előbb a tények, majd szabad szövegben az érdekességek. Ugyan külön kérnek publikációs listát, de itt folyó szövegben említsd meg, ha a versed, meséd stb. megjelent valamely folyóiratban.

Következik az egyetem, főiskola, felsőoktatás, ha jártál ilyen intézménybe. Ha nem, akkor egyből a munkahelyed adatait add meg (hol dolgoztál, milyen beosztásban, és hogy ez kapcsolódik-e az íráshoz). Itt is írd le, hogy ez alatt az évek alatt mit írtál, mivel foglalkoztál irodalmi vonalon, esetleg újságoknak írtál, írói szövetséghez csatlakoztál, írói táborban vagy képzésen vettél részt.

Ha a munkahelyed, munkahelyeid nem relevánsak írás szempontjából, akkor ne taglald ezeket, de ha például sok szakmai szöveget fogalmaztál, esetleg javítottál, azt írd le.

Ha könyved jelent meg, akkor itt az írás és kiadás körülményeiről is mesélj kicsit. Azt is említsd meg, mi a kedvenc könyved, ki a kedvenc íród és miért, mit olvasol szívesen, mennyit olvasol, eljársz-e könyves fesztiválokra, könyvtárba stb.

Az önéletrajzod legyen legalább 2 oldal!

Milyen egy jó munkaterv?

A munkatervben azt írod le, hogy mit fogsz írni ez alatt az egy év alatt, amíg kapod az ösztöndíjat, és hogy milyen fázisokra bontod le az írást.

Fontos, hogy a meglévő regényötletből minél többet mesélj el, gyakorlatilag szinopszist készíts, ahol az elejétől a végéig elmeséled a történetet, bemutatod a szereplőket.

Ha verseskötetet vagy novelláskötetet nevezel, akkor itt arról beszélj, hogy milyen témában alkotsz, írd le a csírányi ötleteidet is!

A projekttervben pedig azt a folyamatot írd le, ahogy a nulláról eljutsz a kész kéziratig: első hónapban vázlatokat készítek, második hónapban megírom az első fejezetet stb., hatodik hónapban véleményező irodalmárokat keresek meg az eddigi produktummal, tizenegyedik hónapban befejezem és további véleményeket kérek, utolsó hónapban javítom, készre csiszolom. Azt is leírhatod, hogy mikor van ihleted: mondjuk hogy reggel szeretsz írni, vagy akkor, ha esik az eső – és a tervedet igazítsd ehhez, amennyire csak lehetséges.

A munkaterved legyen legalább három oldal!

És a végén…

Olvass át mindent, hogy ne legyen benne helyesírási hiba. Szép, olvasható betűtípust válassz, a Times New Roman vagy modernebb, de hasonló társai tökéletesek. Tehetsz bele magadról fotót, de ne sokat! Borítótervet is tehetsz bele, légy nyugodtan kreatív!

Ne feledd, hogy nyomtatva, aláírva is le kell adni a pakkot (postán!)

február 6-ig (hétfő)!

Siess!

…és ha hasznos volt a cikkem, oszd meg Facebookon, küldd el más író ismerőseidnek!

(És ez az ösztöndíj minden évben van ám!)

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

13 Gondolat “Kiírták a Móricz Zsigmond ösztöndíjat!

 • Ágihanna - Szelencetitkok

  Elolvastam a részletes kiírást, és találtam benne egy részt, ami miatt még rágódom rajta. NEvezetesen: “Az ösztöndíj leteltekor az egy év alatt végzett munkáról egy rövid (1-2 oldalas) szöveges beszámolóval, illetve az ösztöndíj idején született, lehetőleg nem publikált (szóközzel együtt líra esetén 25.000, minden más műfaj esetén 80.000 karakter) szövegmutatvánnyal kell számot adni…”

  Mi a helyzet akkor, ha az ösztöndíj alatt írt művemmel nem magánkiadókat keresnék fel, akik köztudottan nem rajonganak azért, ha az írás, vagy annak egy részlete már elérhető volt az Interneten? Csak én érzem ezt olyan faramuci helyzetnek?

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Az idézett rész azt mondja, hogy be kell bizonyítanod, hogy megírtad az írói tervben vállalt regényt/kötetet.
   A kiadásról az elbírálók nem rendelkeznek, a kézirattal utána azt kezdesz, amit csak szeretnél.
   A neten miért tennéd közzé?
   Nem látom az ellentétet…

   • Ágihanna - Szelencetitkok

    Figyelmetlen voltam, azt a részt már nem másoltam be, de a teljes mondat így hangzik: “Az ösztöndíj leteltekor az egy év alatt végzett munkáról egy rövid (1-2 oldalas) szöveges beszámolóval, illetve az ösztöndíj idején született, lehetőleg nem publikált (szóközzel együtt líra esetén 25.000, minden más műfaj esetén 80.000 karakter) szövegmutatvánnyal kell számot adni a XXX e-mail címre küldött elektronikus levélben, 2017. december 8-ig. Utóbbi szerkesztett anyagát a PIM honlapján közzéteszi.”

    Tehát a beszámoló, és a szövegmutatvány szerkesztett anyaga a PIM honlapjára fel fog kerülni.

    • Krisz Bejegyzés szerzője

     Csak a szövegmutatvány (lásd utóbbi), és nem, nem bánja a kiadó, ha meg tud róla győződni, hogy ösztöndíjra elfogadott anyagot kapott a szerzőtől.

 • Fiona

  Idén is kiírták (2018), a feltételek is ugyanazok.
  Én a Munkaterv-résszel nem vagyok kibékülve. Hiába keresgélek google segítségével, nincs ennek semmiféle formája, formai követelménye.
  egyszerűen nem érthető számomra, hogy mit kívánnak, hiszen honnan tudná megmondani előre az ember, hogy mennyi oldalt/szót fog leírni egy nap? Vagy vers esetében mikor, mennyi, milyen verset? Főleg utóbbira egyszerűen nem lehet munkatervet készíteni, hát hogyan határozza meg előre egy költő, hogy ő mikor és mit fog írni?

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Valóban nincs követelmény, ezért is írtam annak idején a cikket. És igen, ezért nehéz elnyerni, mert csak annak adnak díjat, aki
   1) meg tudja tervezni
   2) végre tudja ezt hajtani
   3) és mindezt úgy le tudja írni, hogy el is hiszik neki.
   Hajrá!

 • Kata

  Kedves Krisz!

  Bár a cikk tavalyi, de idén is kiírták a pályázatot, és szeretnék pályázni.
  A szakmai önéletrajzzal kapcsolatban kérném a segítséged.
  Általános és középiskolában csak a kötelező óraszámban tanultam irodalmat, az egyetemen egyáltalán nem. Nem indultam versenyeken, nem írtam az iskola újságba.
  A munkám szintén nem kötődik az irodalomhoz.
  Volt ugyan néhány publikációm, de arra ott a publikációs lista. Ilyen esetben hogy nézzen ki egy szakmai önéletrajz? Csak soroljam fel az iskoláimat és a munkahelyeimet, akkor is, ha ez a pályázat szempontjából nem releváns?

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Igen, illetve írd bele, hogy milyen feladataid voltak, amelyek fogalmazással kapcsolatosak. Ha írtál dokumentumokat (mondjuk nem árajánlatról vagy partnerlistáról beszélek, hanem összefüggő szövegekről, beszámolókról, módszertani anyagokról stb.), vagy javítottad mások szövegeit, az máris releváns lehet.

 • Maresz

  Kedves Krisz, a saját blogon megjelent írásokat is feltüntethetem a publikációs jegyzékben? Kicsit elbizonytalanodtam ezzel kapcsolatban?

  • Krisz Bejegyzés szerzője

   Feltüntetni lehet, de ne publikációként, mert nem számít annak. Az publikáció, amikor irodalmi oldalon, folyóiratban jelent meg valamid, tehát ahol szűrték, válogatták, esetleg díjazták is (pénzzel).

   • Maresz

    Kedves Krisz, köszönöm szépen a segítséget! Sajnos az idei nevezésről lecsúsztam, de ezzel az infóval jövőre már okosabban indulhatok neki. 🙂