E-könyvkiadás egyszerűen? PublishDrive!

Hallottál már Jentetics Kingáról? Ő az egyik, aki a Forbes 30 alatti ígéretes tehetség listájára magyarként felkerült. Mégpedig az e-könyvterjesztő platformjával.

Ha te is keresed a legjobb megoldást az e-könyveid terjesztésére, nos, könnyen lehet, hogy megtaláltad!

Mai nap beszéltem Kingával és megkérdeztem tőle a részleteket. Azt kell mondjam, a PublishDrive fantasztikus előnyökkel bír. Íme:

1) Nem kér tőled exkluzivitást.

Egyrészt a könyvedet árulhatod te magad, a PublishDrive nem köti meg a kezed.

Másrészt itt te döntöd el, hogy a PublishDrive-tól kéred-e, hogy kitegye például az Apple boltjába, az iTunes/iBooksba, vagy a Google Playre, vagy a Kobóra stb. Te választod ki az üzleteket, ahol az e-könyvedet elérhetővé akarod tenni. Ami azért jó, mert ha már fent van a kötet a Smashwordsnél, akkor itt a PublishDrive-on csak azokat a boltokat kéred, ahol még nem járt. Például a TookBookot, ami a horvátországi e-könyves webáruház.

Harmadrészt a megbízást bármikor visszavonhatod, ha meggondolod magad. Nem kötöd le magad sem 8, sem 2 évre, de még egy napra sem.

2) Jó az árazási modell.

Nem fizetsz előre semmit, de semmit a világon. Csak az eladás után fizetsz jutalékot, ami a neked járó pénz 10%-a. De ez még semmi, mert kedvezőbb jutalékot harcoltak ki neked, mint amit a Smash és a többiek! Az Apple-nek például csak 30%-ot fizetnek. Igen, jól olvasod. Még az is megérheti, hogy teljesen elhozd a régi könyveidet a Smashtől, és a PublishDrive-ról töltsd fel őket ugyanoda! (Ezt még kipróbálom és majd frissítem a cikket, ha van tapasztalatom!)

3) Nem kell számlát beadnod.

Ők küldenek igazolást a kifizetésekről, neked nem kell a számlával bíbelődnöd. (Persze attól még adózni kötelességed, akárcsak az Amazonos vagy Smashes bevételed után.)

Viszont:

4) Csak cégként (jogi személyként, pl. bt., kft.) vagy egyéni vállalkozóként tudsz velük szerződni.

Jelen pillanatban nincsen rá lehetőség, hogy adószámos magánszemélyként szerződj velük, de Kinga azt mondja, utánanéznek (még egyszer) a szabályzásnak, és jelentkeznek az eredménnyel, amint lehet.

Viszont érdemes tudni, hogy ha van teljes idős (minimum 36 órás) állásod, akkor kiválthatod az egyéni vállalkozói igazolványt – és nem kell fizetned sem járulékot, sem SZJA-t, sem ÁFA-t, semmit az égvilágon. Ez akkor is igaz, ha gyesen, gyeden, gyeten vagy, és nem dolgozol, viszont a passzív munkaszerződésed minimum heti 36 órára szól.

(Ha nyugdíjas vagy részmunkaidős vagy munkanélküli vagy, akkor nem éri meg az egyéni vállalkozói, inkább céges megoldást keress a problémára.)

5) Kész epub állományt adsz le.

A PublishDrive nem konvertálja neked a könyvet, legalábbis ingyen nem. Használj tehát ingyenes konvertert (ezekről írtam a Könyvkiadók kíméljenek!-ben).

6) Főképp e-könyvről beszélünk.

A PublishDrive (egyelőre) nem foglalkozik nyomtatott könyvekkel. Kifejezetten e-könyvterjesztőként lépett piacra, ők kezelik a nagyobb magyar kiadók könyveit (Libri, Bookline, Atheneaum stb.), és igen nagy külföldi kiadók is szerződést kötöttek velük.

Tervezik viszont a hangoskönyvek bevezetését!

7) 400 boltba terjesztenek.

Magyar partnereik között szerepel a Libri, Líra, Bookline, Multimédiaplaza, ipubs és az E-letöltés. Nem szerződtek a DiBookkal és Book&Walkkal, tehát ha itt szeretnéd látni a könyve(i)det, akkor velük közvetlenül kell szerződnöd.

A nemzetközi partnerek között megtalálod a nagy amerikai platformokat: Amazon, Kobo, Apple, Scribd, Googe Play, az amerikai könyvtárak – ez semmi, de ott vannak az európai cégek is: a horvát TookBook, a német Tolino és Ciando, a spanyol Casa del Libro vagy az indiai Rockstand… és gondolhatod azt, hogy ez neked fölösleges, mert magyarul úgyis a Librin vásárolnak az olvasóid, de képzeld, hogy Kingáék nemrég elemezték az eladási adataikat, és a magyar könyvek 40%-át külföldön töltik le az olvasók (tényleg külföldön, tehát a Google Play magyarországi eladásait is hazai eladásnak vették). Szóval klikkelj csak rá a külföldi platformokra nyugodtan!

8) Nincsen ingyenes könyv.

Ha ingyen szeretnéd adni a könyvedet, az itt pénzbe kerül. Ingyenesen tehát az ekonyv.hu-n és a DiBooknál közvetlenül leadva tudod árusítani a könyvedet.

9) Angol nyelvűnek tűnik a felület.

Ne ijedj meg! Regisztrálj, majd a My account-ra kattintva My profile alatt válaszd a Preferences gombot, és itt a Site settingsnél a Language-et állítsd magyarra. (Két választás van: english/magyar.)

Tehát:

Ha tetszik neked a PublishDrive, és örülsz, hogy megírtam ezt a tájékoztatást, akkor kérem, hogy ezen a partnerlinken keresztül regisztrálj az oldalra!

Ha pedig van még kérdésed, megjegyzésed, kommentben jöhet!

*Köszönöm, ha megosztod a cikket!*
Share

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

12 hozzászólás “E-könyvkiadás egyszerűen? PublishDrive!”

Share