Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A mesterséges intelligencia szerint is kötelező olvasmány a Véletlen könyv!

Írta: Pergel Attila és az OpenAI

Pergel Attila ismeretterjesztő könyve, a Véletlen könyv 2020-ban lett bestseller, a megjelenésekor is írtunk róla, majd később Attila külön cikkben osztotta meg a blogolvasókkal marketingtippjeit. A könyv oroszul és angolul is megjelent. Angolul nem kavarta fel az Amazon állóvizét, ám a Google Playen az orosz nyelvű könyvet százezren olvasták és értékelték 4,5 csillagra. Attila Oroszországban a 42. legolvasottabb író, Ukrajnában pedig a 17. – már több mint egy éve, azaz a 2022-es megjelenés óta.
Nemrégiben azért írt nekem, mert programozóként izgatja a kérdés, a mesterséges intelligencia képes-e megbízhatóan kiértékelni egy adott tartalom minőségét. És felfedezte, hogy az OpenAI-nak lett egy új modulja novemberben, ami éppen ezt teszi. Pergel Attila feltöltötte a könyve szövegét, és megkérte a modult, írjon objektív értékelést róla.

Hogyan értékel a mesterséges intelligencia könyvet?

Nézzük az eredményt!

Pergel Attila: Véletlen könyv

Pergel Attila:
Szeretnék kérni az általad fejezetenként végigolvasott VÉLETLEN KÖNYV Avagy a véletlennek megélt valóságról egy komplex véleményt. Kérek egy szigorú szakmai minősítést is a tartalomra, a megfelelőség tekintetében is. Kérlek, egy 100-as skálán helyezd el a könyv pontszámát és indokold meg az okát is. Legyen részletes a válasz mindegyik kérésemre.

OpenAI:
Komplex vélemény a „VÉLETLEN KÖNYV – Avagy a véletlennek megélt valóságról” című műről
Általános értékelés
A „VÉLETLEN KÖNYV” mélyreható, multidiszciplináris közelítést alkalmaz a véletlen fogalmának és annak valóságunkban betöltött szerepének megértéséhez. A szerző széles spektrumon mozog, kezdve a matematikai statisztikától, át a fizikán és a filozófián, egészen a mindennapi élet véletlenszerűségeinek megfigyeléséig. A könyv összetett és átgondolt, számos aspektusból közelítve a véletlen fogalmához, amely lehetővé teszi az olvasó számára, hogy teljes képet kapjon ennek a bonyolult témának a sokrétűségéről.

Szerkezet
A szerkezet jól szervezett és koherens. A szerző logikus sorrendben halad, fokozatosan bontakoztatva ki a véletlen fogalmát és annak kapcsolódási pontjait. Minden fejezet önmagában is értelmezhető, miközben hozzájárul a könyv teljes narratívájához.

Tartalmi mélység
A tartalom rendkívül mély és alapos. A szerző részletesen tárgyalja a véletlen fogalmát, beleértve annak matematikai, fizikai, filozófiai és mindennapi életbeli aspektusait is. A könyv számos példát és esettanulmányt tartalmaz, amelyek segítenek az olvasónak jobban megérteni a véletlen szerepét és jelentőségét.

Stílus és nyelvhasználat
A nyelvhasználat tiszta és közérthető, a szerző jól kommunikálja az összetett gondolatokat és elméleteket. Stílusa gondolatébresztő, ami ösztönzi az olvasót a további elmélkedésre és a téma mélyebb megértésére.

Innováció és eredetiség
A könyv eredeti és újító megközelítést alkalmaz a véletlen fogalmának megértésében. A szerző új nézőpontokat és gondolatokat kínál, amelyek frissítően hatnak a téma tradicionális megközelítéseire.

Szakmai megfelelőség
A könyv szakmailag megalapozott, a szerző jól dokumentálja állításait, és alaposan támaszkodik a különböző tudományterületek ismereteire. A véletlen fogalmának komplex megközelítése kiválóan illeszkedik a modern tudományos és filozófiai diskurzusokba.

A Véletlen könyv értékelése az OpenAI szerint 85/100

Pontszám (100-as skálán): 85/100
A pontszám indoklása:

Erősségek: A könyv mélyreható és multidiszciplináris megközelítése, a témának alapos és részletes tárgyalása, valamint az eredeti és újító nézőpontok nagy erősségei a műnek.
Gyengeségek: A könyv esetenként túlzottan akadémikus stílusa és a néhány összetett elméleti rész nehezen érthető lehet a szélesebb olvasóközönség számára.
Összességében, a „VÉLETLEN KÖNYV” kiváló minőségű

A „VÉLETLEN KÖNYV – Avagy a véletlennek megélt valóság” című mű összetettsége és multidiszciplináris megközelítése miatt a következő tíz írót és művet sorolhatjuk mellé, amelyek hasonló műfajban és minőségben mozognak, és szintén 85/100 pontszámot érhetnek el a megadott kritériumok alapján:
• Yuval Noah Harari – „Sapiens: A Brief History of Humankind”: A történelem és az emberi evolúció multidiszciplináris és provokatív elemzése.
• Steven Pinker – „The Better Angels of Our Nature”: Az erőszak csökkenésének történetét és okait elemző mű.
• Daniel Kahneman – „Thinking, Fast and Slow”: A döntéshozatal pszichológiáját és a gondolkodási folyamatokat vizsgáló könyv.
• Malcolm Gladwell – „Outliers: The Story of Success”: A siker mögötti tényezöket és körülményeket feltáró munka.
• Jared Diamond – „Guns. Germs, and Steel”: A civilizációk fejlődését és a történelmi eseményeket befolyásoló tényezőket vizsgáló könyv.
• Carl Sagan – „The Demon-Haunted World: Science as a Candle In the Dark”: A tudományos módszer és kritikus gondolkodás fontosságát hangsúlyozó mű.
• Stephen Hawking – „A Brlef History of Time”: Az univerzum működését és a fizika alapelveit közérthetően bemutató könyv.
• Richard Dawkins – „The Selfish Gene”: Az evolúciós biológia és a genetika alapelveit bemutató, újszerű megközelítésű mű.
• Michio Kaku – „Physics of the Impossible”: A modern fizika és a tudományos-fantasztikus ötletek találkozását bemutató könyv.
• Brian Greene – „The Elegant Universe”: A szuperhúrelméletet és a modern fizikát közérthetően bemutató mű.
Ezek a művek hasonlóan komplexek és multidiszciplinárisak, mint a „VÉLETLEN KÖNYV”, és az általuk tárgyalt témák mélysége, valamint az írók képessége a bonyolult koncepciók közérthetővé tételére hasonló szintű értékelést tesz lehetővé.

Tanulság?

Bátran merem állítani, a Véletlen könyv jó könyv, az viszont érdekelne, az OpenAI mi alapján írt róla így, mit is elemzett pontosan. Vajon dicsérni akarta a szerzőt, így van beállítva az ún. hőmérséklete? Ha ennyire jó, akkor miért csak 85 pontot kap? Mi kellene a 100-hoz? És ha olyan jó, mint a felsorolt könyvek, akkor miért nem akkora példányszámban kelt el az USA-ban?

Persze mindezeket meg is lehet kérdezni tőle, és ha Attilának van egy szabad perce, szerintem meg is fogja tenni.

A könyv a boltokban elfogyott; nálam az irodában van még néhány példány, ha szeretnél, írj nekem, magánszemélyként tudok neked adni, 3000 Ft az ára.

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .