Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével! – 1/12. rész

Hogyan lesz a kéziratomból kiadott könyv?

Készen van a regényed vagy szakkönyved, netán versesköteted vagy novellásköteted első verziója. Azon gondolkodsz, hogy lesz belőle kiadott könyv? Akkor a legjobb helyen vagy, mert a KNW blog 2022-ben ezen az úton vezet téged végig, fogva a kezedet. Idén januártól decemberig 12 fő témába szervezve lépkedhetsz végig azon az ösvényen, amely kiadott könyvhöz vezet. Akármilyen elképzelésed van, kezdjük a kályhától!

A nulladik lépés a tervezés!

A januári téma a kiadási stratégiád lesz. Az világos, hogy kész a kézirat és azt reméled, másokat is érdekel. Tedd meg azt a szívességet magadnak, hogy tisztázod az ezzel kapcsolatos vágyaidat és céljaidat! Ebben a cikkben találsz ehhez segítséget.

A tisztázás után ugyanis kicsit világosabban látod majd, hogy inkább a családnak adod ki a könyvedet, vagy a nagyközönségnek. Hogy hagyományos kiadónál jelennél meg, vagy belevágsz a magánkiadásba. Hogy e-könyvben adod ki vagy nyomtatva. Hogy maradsz az ingyenes publikálásnál, például a blogodon.

Úgy döntöttél, idén te is kiadod a könyvedet?

Magánkiadás vagy hagyományos könyvkiadó?

Ez a kérdés valószínűleg felmerül benned, és ezt jó lenne tisztáznod ebben a hónapban, mert a kiadáshoz vezető út sokban eltér. Hogy mit jelent a hagyományos kiadó, és mi a magánkiadás definíciója, és hogyan válassz? Gondold át alaposan mindazt, ami ebben a cikkben van, olvasd el a hozzászólásokat is!

Ha a kéziratodat visszadobta a kiadó, vagy nem is válaszoltak, vagy egyszerűen csak azon aggódsz, biztos jó ötlet-e a magánkiadás, akkor olvasd el ezt a cikket!

Ha motivációra vágysz, mert téged a hagyományos kiadás vonz, mindenképp mentsd el magadnak ezt a cikket híres írókról, akiket visszautasítottak.

Mire számíts, mikor lesz könyv a kéziratodból?

Akár a hagyományos, akár a magánkiadás a választott utad, tanulmányozd át ezt a cikket, amit az idővonalról írtam. A könyved kiadásának ezek lesznek a fázisai, és az egyes fázisok ennyi ideig tartanak. Onnantól fogva, hogy elkészült a  kéziratod, minimum fél év kell, hogy könyv legyen belőle, de a kiadókeresés időtartamától és az átírásoktól függően akár két-három év is lehet. A jó minőségre szánd rá az időd, az álmaid beteljesüléséről van most szó! Ugye te is olyan könyvre vágysz, amire tíz év múlva is büszke leszel?

Ha magánkiadásban gondolkodsz, mindenképp olvasd el ezt a cikket is, amiben arról írok, mikor jelenjen meg a könyved. Hagyományos kiadásban való megjelenéshez is sok fontos információt tartalmaz.

Eldöntötted, mit szeretnél?

Ha úgy érzed, a könyvírás kész, és jöhet a kiadás – akkor ezt az összefoglaló cikket olvasd el, és minden korábbi tanácsom segítségével döntsd el: magánkiadás vagy hagyományos? Ha az egyes lépésekben nem vagy biztos, ne aggódj, mert minden hónapban adom neked a következő feladatot, mit dönts el, mivel foglalkozz, hogy év végére kiadhasd a könyved, vagy folyamatban legyen a kiadók megkeresése!

A következő cikk a sorozatban február első péntekjén jelenik meg, és a szerkesztésről lesz szó: amikor másokkal véleményezteted, olvastatod el a kéziratot, legyen ez profi szakértő vagy egy ismerős, azaz próbaolvasó vagy bétázó.

Ha addig is segítséget szeretnél kérni tőlem, kérj konzultációs időpontot e-mailben, összeállítjuk együtt a kiadási ütemtervedet! (Itt találsz róla leírást, miben tudok segíteni!)

Az ‘Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével!’ sorozat további részei:

2. rész: Kézirat szerkesztése, véleményezése

3. rész: A kézirat javítása

4. rész: Kiadókeresés

5. rész: A könyvcím és a szinopszis

6. rész: A kézirat formátuma és leadása

7. rész: A jó borító

8. rész: A könyved legeleje és a legvége

9. rész: Kiadás előtt ellenőrizd

10. rész: 5 marketingtipp a könyved kiadása előtt

11. rész:  Nyomdakeresés, könyvnyomtatás

12. rész: A könyv terjesztése

Leave this field blank

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .