Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Projektmenedzsment szakkönyvet szerkesztettem

Csilinkó Ádám akkor keresett konzultációval kapcsolatban, amikor Japánban dolgozott. Már 2018 elején tudta, hogy szeretne egy olyan projektvezetési kézikönyvet írni egyetemistának, friss munkavállalóknak, ami nem száraz. Ami nem unalmas alapelveket ismételget, hanem egy sztoriba ágyazva mutatja meg, mit és hogyan érdemes tenni ma egy munkahelyen. Megmondom őszintén, nehezen képzeltem el, Ádám hogyan is gondolja ezt, de aztán amikor később átküldte a kézirat első változatát, egy csapásra megértettem, milyen csodálatos ez az ötlet: ez a könyv egyszerre regény és szakkönyv! Ha te is épp munkakezdés előtt állsz, vagy van a családodban, baráti körödben ilyen ember, mindenképpen vedd meg ezt a könyvet, mert zseniális! Itt tudod megrendelni!

A szerkesztésről

Csilinkó Ádám- Az ifjú projekttitánját szerkesztettem

Mivel Ádám nem történeteket, hanem inkább projektbeszámolókat ír, ezzel a kéziratával tanulta meg, hogyan kell párbeszédet és narrációt írni. Kissé félve küldtem vissza neki az első szerkesztett oldalakat, hogyan fogadja majd a rengeteg pirosozást a szövegben, de Ádám kifejezetten élvezte, ahogy egyre gördülékenyebbé váltak a mondatai.
A szerző így élte meg a közös munkát:

Ádám így élte meg a közös munkát

Krisz válaszai, amiket konzultáció és az e-mail váltások során kaptam, néha nagyon velősek voltak, de minden gondolata, amit írt és mondott, aranyat ért számomra. Én mérnök vagyok és nem könyvíró. Egy újfajta gondolkodásmódot kellett megtanulnom és ebben segített Krisz. Az egész könyvet szétboncolta – és a borítót is. Nagyon sok hasznos visszajelzést kaptam, amit mindig újra és újra átdolgoztam. Nagyon örülök, hogy az interneten rátaláltam Krisz „Hogyan írjunk könyvet” című könyvére.
Ha valaki könyvírásban gondolkodik, kezdje ezzel a könyvvel, utána írja össze a gondolatait, kezdjen el írni és jelentkezzen Krisznél több konzultációra.
Utána pedig mindig foglalkozzon naponta egy órát a könyvével és a végén meg is lesz! Hosszú idő, de utána nagyszerű öröm a kézbe fogni a könyvet.
És ami a legfontosabb, hogy Krisz nagyon ért ahhoz, amit csinál, és érzem, hogy szívből csinálja!

Ha szerkesztőt keresel a kéziratodhoz, itt olvashatsz többet a folyamatról! 
Ha pedig a regény érdekel, hadd mutassak belőle egy részletet. Jó olvasást!

Csilinkó Ádám- Az ifjú projekttitán

Olvass bele!

Alex és Rob délután lementek a gyártóüzembe. Alex mosolyogva nézte, ahogy elfut mellettük Joe, a fiatal szamár. Meg is jegyezte Robnak:
– Ez a fiú mindenhová lohol a főnök után!
Rob bólintott.
– Nevetségesnek látod? – kérdezte Alexet.
– Hát…
– Pedig mindenkitől lehet tanulni valamit. Joe talán sajnálatra méltó, ahogy mindig a főnökei nyomában van, és az a célja, hogy minden megbeszélésre bejusson, akár van ott keresnivalója, akár nincs.
– Pedig mindenkitől lehet tanulni valamit. Joe talán sajnálatra méltó, ahogy mindig a főnökei nyomában van, és az a célja, hogy minden megbeszélésre bejusson, akár van ott keresnivalója, akár nincs.
– Ráadásul mindenről megmondja a véleményét, akkor is, ha nem kérik – tette hozzá Alex. – Őszintén szólva irritál. Tőle mit tanulhatnék?
– Nézd meg, hogy a menedzsment igenis ad a véleményére. És bizalmat nyerni nem egyszerű. Sok idő, amíg a főnök közelébe kerül valaki, ehhez teljesíteni kell, mindig a maximumot nyújtani.
Alex elhúzta a száját.
– Jó, igazad van. De mit tanulnék Hannától?
– A rókalányra gondolsz, ugye, aki mindent negatívan ítél meg? – Alex bólintott. – Nos, ez sem baj. Ő jellemzően rámutat a tervek hibáira, elénk tárja a legrosszabb lehetőséget, lehűti a kedélyeket, amikor mi idealista módon állunk hozzá valamihez. Ez nagyon hasznos. Akkor is, ha Hanna időnként fárasztó. De amikor figyelembe vesszük, amit mond, láthatóan jólesik neki és máris konstruktívan áll hozzá a feladathoz.
Alex és Rob kiértek az udvarra.
– Mi az a viselkedés, amit még nehezen tűrsz? – kérdezte a nyúl.
– A direkt bajkeverők. Így hívom őket. Tudod, mire gondolok? Mindig írja az e-maileket, dokumentálja magát, ahelyett hogy ténylegesen a munkára koncentrálna.  Eszkalál, keresi a főnököt, hogy elmondja neki a véleményét, bemószeroljon. Nem is értem, ezek az emberek nem is dolgoznak, valaki mást keresnek, akik elvégzik a munkáját helyettük. És ha valami baj történik, akkor persze mást állít be hibásnak…
– Tőlük megtanulhatod azt, hogyan kell nemet mondani. Figyeld meg pontosan a viselkedésüket, a kommunikációjukat! Ha pedig dolgoznod kell velük, tisztázd már az együttműködés elején, kinek mi a dolga. Az ilyen típusú személlyel felesleges veszekedni, inkább hallgasd meg és működj együtt vele. Kérdezz tőle, hogy fontosnak érezze magát.
Leültek egy padra.
– Jó ötlet volt, hogy rákérdeztél – mondta Rob –, mert most eszembe jutott még jó pár sablonos munkatárs! Ott van például a tipikus mindentudó. Aki olyan, mint egy fekete lyuk, minden információt elnyel. Az emberek bizalmasak vele és szeretnek pletykálkodni neki, mert nem osztja meg másokkal az információkat. Viszont használja, előnyt kovácsol magának az információból. Vigyázz, mit mondasz el neki, de légy jóban vele, hogy elmondja neked, amit tudnod kellene.
Rob elgondolkodott, aztán folytatta:
– Aztán ott van a know-it-all, a mindenhez értő. Ebből is kétféle kolléga van, az egyiküknél idegesítő tud lenni, hogy hozzászól az összes témához, minden újdonságot ismer, mindig tudja, hogy ezt meg azt hogy kell csinálni, a másikukat meg csodálod.
– Mint mondjuk Charlie-t?
– Mint mondjuk Charlie-t. Sokat olvas és az újdonságoknak utánanéz, közben jó az improvizálóképessége és proaktív. Átlátja a dolgokat. Aztán ott van a másik hasonlóan kétoldalú személyiség, a perfekcionista. Nála a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Ha egyszer valaminek nekiáll, akkor azt türelemmel és sikerrel elvégzi. Addig dolgozik, amíg tökéletesen meg nem felel saját magának. Azonban ritkán csapatjátékos, csak magáért dolgozik, csak önmaga a mérce. Az ilyen emberrel nagyon jól lehet együtt dolgozni, ha a személyiségéhez megfelelő munkát adsz ki neki. Precíz munkát igénylő feladatokra főnyeremény, határidőre dolgozni viszont nem biztos, hogy tud. Légy vele türelmes, tanulj magát. tőle logikát!
Alex elröhögte magát.
– Eszembe jutott Jázmin. Ha már logikáról beszélünk, na ő mindig talál megoldást – mondta.
– Igen – mosolygott Rob. – Hát ott aztán a falról is leesnek a képek, ahol a mi Jázmin tyúkunk, az energikus optimistánk egy meetingen ül Hannával, a negatív rókával!
– Azt de megnézném! – nevetett Alex.

Ebben a könyvben minden olvasó talál olyan információt, amit könnyen át tud ültetni a mindennapi munkájába.   Itt tudod megrendelni!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .