Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Szubmisszív és domináns – BDSM riportkönyvet szerkesztettem

Szántó Szilvia legújabb könyvében ismét tabumentesen mutatja be a nem szokványos szexualitást. A „Beszélgetések a valódi BDSM-ről” bevezeti az olvasót a dominancia és szubmisszivitás világába, így valódi betekintést ad az érdeklődnek és a BDSM közösségébe újonnan belépőknek.

Dr. Szántó Szilvia: Beszélgetések a valódi BDSM-ről

Dr. Szántó Szilvia: Beszélgetések a valódi BDSM-ről

A szerző küldetése, hogy beszéljen arról, amiről hallgatni szoktak, továbbá segítsen azoknak, akik szeretnének javítani az életminőségükön. Interjúkötete második részében tabumentesen beszélget a nem szokványos szexualitásban érintettekkel, betekintést ad a BDSM szubkultúrába, az olvasó megértheti a BDSM-et képviselők lelki mozgatórugóit. A könyv fogódzót jelent a BDSM világába újonnan érkezők számára.

Ha szívesen olvasnád, ide kattintva tudod megrendelni a könyvet!

A közös munka

Szántó Szilvia évek óta tervezi a kötet megjelenését. Ekkor zajlottak az első interjúk a BDSM világában élő riportalanyokkal, és a beszélgetések fele a Medicina kiadó gondozásában meg is jelent.

Szilvia azóta keresi a helyét és módját a további interjúk publikálásának. Mivel két könyve is megjelent már magánkiadásban, nem volt kérdés, hogy az első interjúkötet sikere ellenére a folytatást saját maga adja ki. Azonban hol úgy gondolta, van ideje foglalkozni vele és az olvasók keresni fogják, hol amellett voksolt, hogy a regényét folytatja. Ez valóban nehéz döntés, és Szilvia végül azt választotta, félreteszi néhány hónapra „A nárcisztikussal egy ágyon” folytatását. Egyrészt átolvasta és strukturálta az interjúkat, másrészt újra felkereste a riportalanyokat és elbeszélgetett velük.

A szerkesztés főleg húzásból állt: a munka során figyeltem arra, hogy a beszédalanyok szóhasználata ne változzon, ám amiről már ejtettek szót, arról ne beszéljenek még egyszer. Ami nem adott hozzá az előző interjúkhoz vagy az elhangzottakból, az is kikerült az anyagból. Ahol ugyanaz a téma feljött más szempontból is, azokat a kérdéseket és válaszokat is átrendeztem, egységesítettem. A szövegnek több mint az egy harmad része kikerült így az anyagból, a végeredmény egy feszes, érdekfeszítő beszélgetés-gyűjtemény lett.

A kötet decemberben jelent meg, és a boltba kerülése után két nappal Szilviát máris megkereste a WMN portál, hogy szeretnének írni a könyvről, és Lakatos Levente is jelezte Szilviának, hogy a YouTube-csatornáján kérdezné a „Beszélgetések a valódi BDSM-ről” témáiról.

Dr. Szántó Szilvia

A szerző így élte meg a közös munkát

Krisszel ez volt a harmadik együttműködésünk, így már voltak előzetes tapasztalataink egymás működéséről – ez megkönnyítette a mostani közös alkotást is. Bár eddig mindegyik könyvem más típust képviselt, Krisz rugalmasan alkalmazkodott az újabb műfajváltáshoz és magas szakmai tudással, elkötelezettséggel, kreativitással, nyugalommal, megbízhatósággal kísért végig azon az úton, amíg megszületett az interjúkötet. Hálás vagyok érte és már dolgozunk is a negyedik könyvön.

Ha téged is érdekel a lektori véleményezés, szerkesztés, itt olvashatsz róla többet! 

Olvass bele!

Zétény – egy szubmisszív férfi története

A fejezet egy olyan fiatal férfiról szól, aki annak ellenére, hogy családi vállalkozást vezet és alkalmazottakat irányít, időnként szereti letenni a felelősséget, a döntések súlyát, és megéli a szubmisszív vágyait. Nem mazochista, nem élvezi a fájdalmat, viszont azt a helyzetet igen, ha esetleg el kell viselnie.

Zétény jobban szeret adni, mint kapni. Boldog párkapcsolatban él, ahol egy, a
mindennapokban is domináns nőnek rendelődik alá. Zétény harmincéves, magas, vékony, atletikus testalkatú, kék a szeme, barna a haja, kedves a mosolya. A szórakoztatóiparban dolgozik, műsorokat szervez céges rendezvényekre. Egyetemi tanulmányait marketing és irodalom vonalon végül a munka és család miatt nem fejezte be.

Vágjunk bele a BDSM témájába. Az első kérdésem az, hogy mit is jelent számodra a BDSM?
Összetett fogalom, az biztos. Sokáig olyan vágyakat jelentett, amelyek bizonyos szempontból nem felelnek meg a normáknak, ugyanakkor nagyon élvezetesek lehetnek, és ki is lehet bennük teljesedni. Meg olyan vágyakat is meg lehet élni, amelyeket másképp nem. Kicsit ez már megváltozott bennem. Most a BDSM inkább egy kapcsolati jelleget jelent a számomra, ahol van alá- és fölérendeltségi viszony.

Az alá-fölérendeltségi skálán hol helyezkedsz el?
Alárendelt, szub vagyok. Többnyire. Bár olykor kíváncsiskodtam, és kipróbáltam azért ezt-azt, például voltam domináns is hölgyekkel.

Mit vársz egy dominától?
Legyen nő, legyen domináns, tudja, hogy mit akar, és ezt legyen képes kommunikálni. Ne csak az
ágyban legyen domináns, hanem egyébként is legyen határozott, és figyeljen oda a szubjára. Tekintse eszköznek a szolgáját, de vigyázzon az eszközre, hogy ne törjön el. Legyen az ő boldogsága az első, de akarja, hogy ki tudjon teljesedni az alárendeltje is abban, amit vállal.

Dr. Szántó Szilvia: Beszélgetések a valódi BDSM-ről

A domináns részéről nagy felelősség átvenni a döntéseket és azok súlyát is, minden következménnyel együtt. Elvileg ő a domináns, ő van felül, ezért nem tud hibázni. De ha nem ismeri fel, hogy ez nem igaz, és valamit elszúrt, akkor a szolgálója bizalma fog benne megrendülni. És az nagy gond, ha a bizalom megsérül, hiszen arra épül a kapcsolat! És ez a BDSM-re fokozottan igaz. Azt nem lehet úgy csinálni, hogy nincs elég kommunikáció, nem tudja, hogy a másik mit akar pontosan, vagy nincs tisztában a saját vágyaival vagy a másikéval. És mindkét fél sérülhet, ha valamit elszúrnak, és azt nem megfelelően kommunikálják. Most nem olyanra gondolok, hogy a szolga egy cukrot tett a kávéba kettő helyett, hanem ha a domináns azt hiszi, hogy valamit megbeszéltek, és az rendben van, de a szub meg nem így gondolja. Az is lehet, hogy félreértés van közöttünk. Például a szubnak minden nap be kell számolnia az aznapi történésekről. Mi van akkor, ha együtt vannak, és éppen játszanak, és így telik el a nap? Akkor a szolga nem tudja megírni a jelentést. A szub azt hiszi, hogy csak a következő nap kell jelentést írnia. A domináns meg úgy gondolja, hogy ad pár óra haladékot, de mire másnap felkel, ott kell lennie az alárendelt levelének. Ebből ütközés lehet, de nem feladatteljesítési, hanem kommunikációs félreértési hiba történt. Nyilván a szolga hibázott, mert ki más, ő ezt magára vállalja, de mégsem hibázott, csak másképp értelmezte a dolgokat. És ha a domináns ezt a helyzetet nem jól kezeli, akkor ő sem jön ki jól belőle, a kapcsolat sérülni fog. Főleg ha megbünteti az alárendeltjét. Ezért szoktam mondani, hogy a szex önmagában nagyon jó dolog, de a BDSM sokkal mélyebb műfaj.

Szerinted milyen kvalitások szükségesek hozzá?
Érzelmi intelligencia, bizalom, nyitottság, és az, hogy el tudjuk engedni a mindennapok dolgait.
Ezt a célt is szolgálhatja a BDSM, nem?
A szubmisszivitás nálam igen.

Kilépsz a világodból?
Igen. Általában azok, akik vezető pozícióban vannak, élvezik, amikor nem kell vezetniük, mert olyat tapasztalnak meg, ami új, ami nem megszokott, amiben nincs stresszhelyzet, nincs teljesítési kényszer, nincs következmény. Számomra ez a BDSM. Letérdelek, elengedem a szárat, húzom a fogatot, de a gyeplő már nincs nálam.

Ha az életben nem kellene irányítanod, vezetőnek lenned, akkor is alárendelt lennél?
Igen, mert ez gyerekkoromban is bennem volt. Ez csak rátesz egy lapáttal. Az alárendelődésem nem valami trigger, azaz kiváltó ok hatására alakult ki nálam. Titkoltam, aztán rájöttem, mi ez. Mindig is fantáziáltam arról, hogy milyen lenne erős nőkkel, milyen lenne, ha alárendelődhetnék, ha lerakhatnám a felelősség súlyát, a döntéseket. Ez így szépen alakult, aztán…

Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva tudod megrendelni a könyvet!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Szubmisszív és domináns – BDSM riportkönyvet szerkesztettem”