Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Érdemes hangoskönyvet olvasni?

Szoktál hangoskönyvet hallgatni?
Egyre többen vannak Magyarországon is, akik igen. Egyre elfoglaltabbak vagyunk, és egyre többen ébredünk rá arra, hogy abban az időben, amikor lényegében csak várakozunk, regényt hallgathatunk, vagy szakkönyvből okosodhatunk. Én magam edzés közben hallgatok hangoskönyvet (régen zenét hallgattam, de azt írás közben is tudok), valamint vasalás közben (régen filmet néztem ilyenkor, de ma már frusztrál, hogy kitalálom a fordulatokat).

Hangoskönyvet hallgathatunk:

  • vezetés vagy utazás közben,
  • házimunkát, kerti munkát végezve,
  • barkácsolás, rajzolás, kreatívkodás közben,
  • a boltban válogatva,
  • sorban állva vásárlás, ügyintézés közben,
  • a gyermekünkre várva az iskola előtt,
  • amíg a gyermekünk a játszőtéren játszik.

Neked milyen olyan tevékenységeid vannak, amelyeket rutinszerűen végzel, az odafigyelésed, az agyad alig-alig lekötött? Keress egyvalamit, és hallgass hangoskönyvet!

A hangoskönyvhallgatás nem könnyű.

Ha próbálkoztál vele és nem ment, annak az a valószínű oka, hogy nem próbáltad elég hosszan. Ugyanis nehéz, és hozzá kell szokni. Gyerekkorunkban a szüleink felolvastak nekünk, de azután megtanultunk olvasni – és az olvasás gyorsabb, valamint a legtöbb ember vizuális típus, nem pedig auditív. Azaz azt az információt könnyebben dolgozza fel, amit lát, mint amit hall. De e nem azt jelenti, hogy képtelen lenne rá, csak hogy gyakorlásra van szüksége.

Ha te az emberek azon kb. 30%-ába tartozol, aki eleve hallás után jobban jegyez meg információt, akkor már valószínűleg most is szereted a hangoskönyvet. Ha nem tartozol ebbe a kicsi csoportba, akkor légy némi türelemmel.

  1. Válassz egy hangoskönyvet, ami tetszik. (Az ideális választásról a következő bekezdésben még írok!)
  2. Hallgasd meg az első fejezetet. Ne kapcsold ki, ha elkalandozik a figyelmed! Ez normális. Még a gyakorlott hangoskönyvhallgatólk figyelme is elkóborol néha. Inkább azt tedd, hogy amint észreveszed, tereld vissza a figyelmed a hallottakra, és vedd fel a fonalat.
  3. Amikor vége az első fejezetnek, összegezd magadban, mire emlékszel.
  4. Hallgasd meg az első fejezetet még egyszer. Sok mondat ismerős lesz, sok más pedig újdonság.
  5. Összegezz megint. Ha úgy érzed, kielégítő mennyiséget fogtál föl a hallottakból, menj tovább a második fejezetre. Ha nem tartod kielégítőnek az eredményt, hallgasd meg a fejezetet harmadszorra is.
  6. Ha a harmadik hallgatás után sem érzed úgy, hogy érted és neked való a hangoskönyv, döntsd el, mi lesz a következő lépés: meghallgathatod negyedszer, de inkább azt javaslom, lépj tovább a következő fejezetre. Amit a háromszori hallgatásból megértettél, tökéletesen elég lesz a második fejezet megértéséhez.
  7. A következő fejezeteket is hallgasd meg nyugodtan többször!
  8. Ha egy idő után elég egy fejezetet egyszer meghallgatnod, akkor is lesznek olyan részek, ahol fehér köd telepedik rád, és nem emlékszel, miről is volt szó, arra figyelsz fel, hogy tíz perce máson jár az eszed – a munkádon, egy családi problémán, egy feladaton. Ilyenkor jobb, ha megállítod a felvételt és visszatekersz tíz percet.
  9. Ha a könyv végére értél, hallgasd meg nyugodtan még egyszer az egészet.
Gyerekként csakis hangoskönyvet hallgattunk – amikor nekünk olvastak fel, tökéletesen értettük, miről van szó

Hogyan válassz első hangoskönyvet?

Ha gyors eredményt szeretnél elérni, válassz:

  • olyan történetet, amit ismersz, olvastál már és szerettél.
  • Legyen rövid.
  • Legyen fejezetekre bontva.
  • Nagyon érdekeljen. Ha romantikusregényt szeretsz olvasni, akkor ezt hallgass, ha egy szakmai könyvre vágysz, akkor azt.
  • Regény, novella vagy szakkönyv legyen, semmiképp se verses szöveg, pl. ne az Íliásznak ugorj neki.
  • Modern, mai szöveg legyen, ne kelljen megfejtened régies kifejezéseket, szavakat.
  • Ha nem az anyanyelveden kezded, akkor olyan nyelven hallgass, amin nagyon jól beszélsz.

A kezdéshez érdemes tudnod, hogy a hangoskönyvek sebességét változtathatod! Az első könyvedet talán jobb lelassítani kicsit, 10-20%-kal, aztán ha belejössz, gyorsíts rajta nyugodtan, fokozatosan emelve a tempót.

Mi a hangoskönyvhallgatás hátránya?

Nincs ilyen.

Ha például vezetés közben hallgatsz könyvet, nem fogsz a könyv miatt balesetet okozni, mert amint vált a lámpa vagy bármilyen külső inger ér, vagy pedig odafigyelést igénylő helyzetbe kerülsz, pl. előzöl vagy lelép előtted a gyalogos a zebrára, akkor ez a lényegesen erősebb inger felülírja azt, hogy te éppen hallgatsz egy könyvet. Pontosan úgy, mint amikor valaki beszél hozzád, de te a forgalmat figyelted, és vissza kell kérdezned: ne haragudj, mit is mondtál? Nem figyeltem.

Egyedül az idézetek kiírását kell újratanulnod: ha tetszett valami, keresned kell egy darab papírt és egy ceruzát, vagy meg kell nyitnod egy felületet a telefonodban, hogy oda feljegyezd a szép vagy hasznos mondatot vagy a hallottak alapján támadt gondolatodat. Ezt azonban nem nevezném hátránynak. Ugyanis ilyenkor megállítod a hangoskönyvet, majd ismételgeted azt a mondatot, gondolatot magadban: és így máris sokkal jobban megjegyzed, mintha aláhúznád egy nyomtatott könyvben, vagy megjelölnéd az e-könyvben!

Bármilyen könyvet hallgathatsz hangoskönyvben!

Mi a hangoskönyvhallgatás előnye?

A legtöbb előny abból fakad, hogy milyen helyzetben olvasod a hangoskönyvet: akkor, amikor mást nem csinálnál. Az e-könyv és a nyomtatott könyv olvasása között is van némi különbség e szempontból, tehát hogy milyen olvasói helyzetben fogyasztod a tartalmat, de a hangoskönyv még különlegesebb.

  • Több könyvhöz jutsz hozzá, ha többféleképpen fogadod be őket. Ha adott a lehetőség, hogy évi 10 könyv helyett 20-at olvass, azzal csak nyersz!
  • A váróidődet használod ki, ami különben csak úgy elszállna. Hasznosnak és hatékonynak érzed magad.
  • Fejlődik a hallás utáni befogadókészséged, javul az auditív memóriád. Ennek már a munkahelyeden történő kommunikációban is rögtön hasznát veszed, jobban érted a tárgyalásokon, meetingeken elhangzottakat, és jobban emlékszel majd rájuk.
  • A családtagjaid által meséltekre is jobban tudsz majd figyelni és emlékezni.
  • Rengeteg hangoskönyv érhető el ingyen, tehát pénztárcabarát olvasási módról van szó.
  • A hangoskönyv nem foglal helyet a polcon, de nem kell tárolnod a laptopodon, telefonodon sem. Meghallgathatod közvetlenül az internetes felületről vagy az alkalmazásból.
  • Mivel nincs fizikailag megfogható formája, így az sem baj, ha nem tetszett: nem kell eladni, elajándékozni.

Hol találsz hangoskönyveket?

1) MEK

A Magyar Elektronikus Könyvtárral kezdd, itt sok klasszikust találsz, melyeket így ismersz, de bizonyos szerzők töltenek fel mai könyveket is. Kezdésnek javaslom például a Büszkeség és balítéletet Jane Austentől, vagy Jókaitól A cigánybárót (Szaffi történetét mindenki ismeri). Találsz az adatbázisban Rejtő-regényeket, Zsoldos-műveket, novellákat és meséket, verseket és szonetteket. Külföldi íróktól ismert klasszikusokra számíts, pl. Hamlet, Goriot apó, A pármai kolostor. Kattints ide az adatbázis eléréséhez!

2) YouTube

Jó folytatás a YouTube, ahol a MEK-re feltöltött hanganyagok nagy részét megtalálod, plusz egyéb könyveket is. Ezzel kapcsolatban fontos tudnod, hogy bizonyos felhasználók kalózpéldányokat töltenek fel, illegálisan. Azonban ha egy könyvet megtalálsz a YouTube-on, az nem jelenti azt, hogy ez biztos lopott: bizonyos csatornák lényege, hogy a reklámbevételekből élnek, és így náluk jogosan szerepel az adott könyv.

3) Hangoskönyv-vásárlás

Ha egy bizonyos könyvet keresel, azt valószínűleg nem találod meg az ingyenes anyagok között. A szakkönyvek, a friss megjelenések fizetős tartalomként érhetőek el pl. a hangoskonyvek.hu vagy a voiz.hu oldalakon.

Ha egy adott könyvet hallgatnál meg, akkor a hangoskonyvek.hu oldalt ajánlom, ha pedig már begyakoroltad a hallgatva olvasást, válaszd bátran a Voizt. Ez egy előfizetői rendszerben működő platform, ahol egy hónap alatt lényegében annyi hangoskönyvet hallgatsz meg a havi díjért cserébe, amennyit csak bírsz.

És a könyvemet is érdemes hangoskönyvben kiadni?

Ez is egy jó kérdés, egy következő cikkben ezt a témát is körbejárom!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!

Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .