Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mi tart vissza a könyvírástól, regényírástól?

Amikor az emberek nem mernek belevágni egy könyv megírásába vagy kiadásába, mindig elő tudnak hozakodni valami meggyőzőnek látszó érvvel.

Általában azzal, hogy:
  • Nincs rá időm.
  • Még ha írni tudok is, a kiadókereséshez szégyenlős vagyok.
  • Úgysem lehet az írással pénzt keresni, megélni belőle pedig pláne nem.
  • Bele sem kezdek, mert ha magánkiadásba fordul a dolog, na, arra meg nincsen félmillió forintom.
  • Még ha magánkiadásban meg is jelentetném a könyvet, marketingelni is kellene, arra meg aztán végképp se időm, se pénzem, meg különben sincs képem hozzá. Most a családomnak meg a haveroknak nyomjam az orra alá? Na nem.
Azonban akármivel is győzködjük magunkat és igazoljuk a döntésünket, hogy nem írunk, a lényeg az aggodalom, a félelem, illetve a bátorság hiánya. Ez az, amit le kell győzni, meg kell kerülni. Miért? Mert nem arra sarkall bennünket, hogy jobb teljesítményt érjünk el, hanem arra, hogy a bajokra fókuszálunk. És hogyan?
Egy egyszerű, háromlépéses módszerrel:
1. Ismerd fel, mi miatt aggódsz, és ismerd is el magad előtt.
2. Gondold végig, hogyan lehet a félelmedet kiküszöbölni.
3. Lépj túl rajta és írj!

Az első lépés a legnehezebb: önvizsgálatot tartani.

Hajlamosak vagyunk rá, hogy inkább a szőnyeg alá söpörjük a problémáinkat, vagy kivárunk, hátha a dolog megoldódik magától. De még ha eredményes is lesz is a kivárás, elveszítünk egy csomó időt. Fogj inkább egy noteszt, és írd le, mi bánt a könyvírással kapcsolatban. Például attól félsz, nem találsz kiadót, és így nem akarod beleölni az idődet? Szuper, megfogalmaztál egy félelmet. Mitől félsz még? Hogy nem lesz elég jó, amit alkotsz? Nem fogják elolvasni? Még a barátaid is becsmérelni fogják? Írd le szépen az összes dolgot, ami csak eszedbe jut!

A második lépés kreativitást és némi gondolkodást igényel.

Először is fogd az aggodalmaidat, és nézd végig őket: ez egy olyan valami, amire van ráhatásom? Tudok bármit tenni ellene?
1) Ha nem, akkor fogadd el, hogy ez így van. Például ha lezuhansz a repülőgéppel, mielőtt elkészülne a regényed. Ez ellen nem tudsz mit tenni, fölösleges volna csak ezért nem repülnöd, amíg be nem fejezed a könyved.
2) Ha igen, akkor győzd le a félelmedet, például azzal, hogy tájékozódsz. Mondjuk az a félelem, hogy nem találsz kiadót, csökkenthető, például azzal, hogy utánanézel, milyen cikkek léteznek a témában, vagy bemész egy könyvesboltba és megnézed, hány kortárs honfitársad munkája van a polcokon.
Ha attól félsz, nem lesz elég időd írni, gondolkodj inkább azon, hogyan tudsz minden nap tíz percet, fél órát rászánni az alkotásra. Ha attól félsz, nem lesz időd kutatni a választott témádban, határozd el, hogy rászánsz egy hetet erre a tevékenységre (melyik nap, hány órakor, hány percet fogsz vele foglalkozni, például minden este olvasol az előre kiválasztott könyvből legalább egy órát, és csak utána netezel vagy tévézel). Próbáld meg átfordítani az aggodalmaidat pozitív üzenetekké: Mi van, ha csak egy ember olvassa el a könyved? Akkor segítettél vagy örömöt okoztál egyvalaki másnak.

A harmadik lépés, hogy félreteszed az aggodalmaidat.

Hiszen megválaszoltad őket, nincs min tovább rugózni. A félelmeid feldolgozásában sokat segít, ha megosztod, hogyan jutottál túl rajtuk. Lentebb a kommentek közt, az írói weboldaladon, írói Facebook oldaladon, vagy saját személyes Facebook oldaladon írj egy posztot róla. „Elkezdtem írni egy könyvet. Sokáig halogattam, mert féltem, hogy mi lesz, ha nem találok majd kiadót, de utánanéztem, hogy ma már Magyarországon is létezik magánkiadás, sőt, nem is kerül semmibe. Szóval valami csak lesz belőle, ha más nem, egy karácsonyi ajándék Nektek a fa alatt.”
Fontos, hogy ne engedd elő a kalapból a félelmeidet és ne kreálj újakat csak azért, hogy megmenekülhess az írástól. Ha egy idő után úgy találod, hogy megint nem tudsz írni, mert új aggodalmaid vannak, újfent gyűjtsd össze és kezeld őket!
És ne feledd: az aggódás, a stressz alapvetően, és persze kis mértékben, jó dolog. Ez egy olyan folyamat a testünkben, ami felkészít minket arra a megmérettetésre, ami előtt állunk, és segíti, hogy jobb teljesítményt érjünk el. Aggódni, stresszelni emberi dolog, és hasznos is!
(A cikket Mitch Matthews egyik előadása inspirálta, amelyet online kurzus keretében hallgattam.)
Neked milyen írói félelmeid vannak?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .