Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

15+1 tipp, hogy több időd legyen minden nap

Az Ultimate Bundles e-könyvében több, mint 30 időszervezési gurut kérdeztek arról, milyen egyszerű tanácsaik vannak, hogy több időt szabadíthassunk fel nap mint nap, ami által többet tudunk foglalkozni azzal, ami igazán fontos számunkra. Ebből a kiadványból válogattunk ki olyan tippeket, amelyek segítségnek bizonyulnak a hétköznapi életben. Lássuk is ezeket!

1. Minden nap válaszd ki a 3 legfontosabb dolgot, amit elvégzel aznap!

Te is össze szoktad írni az aznapi teendőidet? Tedd őket fontossági sorrendbe, és válassz ki hármat, amire a fókuszodat helyezed! Így céltudatosabban tudod végrehajtani a feladataidat, hiszen tudod, mi az, ami több figyelmet és energiát igényel.

2. Automatizálj mindent, amit csak lehet – bevásárlásokat, befizetéseket stb!

Ha vannak rendszeres befizetési kötelezettségeid, automatizáld őket, állíts be rendszeres utalást, vagy legyen emlékeztetőd, hogy ezeket elvégezd! Rendelj bevásárlást is házhoz, hogy időt spórolj magadnak! 

3. Főzz nagyobb adagokat, és fagyaszd le a maradékot! 

Így rengeteg időt spórolsz a főzéssel, és több opciód is van az étkezéseidkor.

4. Egyszerre egy dologra fókuszálj! 

A multitasking jó ötletnek tűnhet, de valójában csak lelassít, és nehezebben tudsz koncentrálni, ha egyszerre több mindent csinálsz.

5. Vezess listát a teendőidről! 

Minden nap írd össze az aznapi teendőidet; pipáld ki őket, ha készek, és adj hozzá új elemet, ha valami felmerül! Jó érzés látni a sok-sok pipát egy sikeres nap után.

Írd össze a teendőidet!

6. Legyen egy jól kiépített esti rutinod!

Az estéid során is legyél tudatos: válassz olyan tevékenységeket, amik segítenek kikapcsolódni (például olvass, kényelmesedj el a kádban, ápold a bőröd), emellett pedig készülj fel a következő napra (készítsd össze a táskád, válaszd ki a másnapi ruhaszettedet, tervezd meg a napodat)!

7. Tervezd meg az étkezéseidet! 

Rengeteg időt, és több bevásárlást is spórolhatsz az étrend tervezésével. 

8. Tervezz hetente! 

Tervezd meg a következő hetedet, akár napjaidat, az étkezéseidet, a céljaidat. Így egy konkrétabb tervvel vághatsz neki a következő 7 napnak!

9. Használj időzítőt! 

A pomodoro technika szerint 25 percig dolgozol, majd egy rövid 5 perces szünet után ugyanígy folytatod a munkát. Ezzel a technikával gyorsan, de hatékonyan tudod elvégezni a teendőidet! Ha ez a felosztás nem működik, próbálkozhatsz más arányokkal, találd meg azt, ami neked ideális! (például 40 perc munka – 10 perc szünet, 1 óra munka, 15 perc szünet, stb.)

10. A szüneteidben végezz apró teendőket! 

Ha van egy szabad 10-15 perced, használd ki! Pakold ki a mosogatógépet, takarítsd le az asztalod, rakj rendet egy kis területen stb.

Te milyen tippeket használsz a hatékonyságod növelésére?

11. Oszd be az online idődet! 

Legyen konkrét blokkod a közösségi oldalak megtekintésére. Megelőzheted, hogy napközben céltalanul nézd a telefonodat, és ha csak fél órát adsz magadnak, akkor nem is használod annyit ezeket az oldalakat.

12. Legyen időd a barátaidra és a hobbijaidra! 

Legyenek megadott időpontok, amiket a barátaidnak, esetleg egy-egy hobbidnak dedikálsz! Például minden péntek este találkozol valamelyik barátoddal vagy minden szombaton délelőtt írsz 2 órát.

13. Mondj nemet! 

Néha kell a magaddal, vagy a szenvedélyeiddel töltött idő. Ha valamihez nincs kedved, nyugodtan mondj néha nemet!

14. Rendszerezd tömbbe a teendőidet! 

Ha sok apró teendőd van, szánj időt rájuk, hogy külön megcsináld őket, egymás után, így nem kell külön elvégezned őket a nap többi részében.

15. Használj tervezőt – legyen az online, vagy papír alapú – a napod rendszerezésére! 

Papír tervezőket kereshetsz a GreenPaper, vagy Pirex píprboltokban, de online is beszerezhetsz egyet!

Online rendszerezők, amelyeket használhatsz:

  • Trello
  • Notion
  • Evernote

Appok, amik beváltak:

  • ToDoist
  • Cozi

Időzítős appok, amelyek segítségével jobban fókuszálsz:

  • Stay Focusd
  • Forest

+1. Ne hajszold túl magad! 

Amellett, hogy hatékonyan végzed a munkád, ne feledkezz meg arról, hogy neked is kijár a pihenés! Igyál egy kávét/teát, kapcsolódj ki akár egy könyvvel, vagy a barátaiddal, és dőlj hátra egy pillanatra! Foglalkozz a hobbijaiddal, és minden nap csinálj valamit, ami igazán boldoggá tesz. Hajrá!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .