Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan telik egy szerkesztő napja?

Kíváncsi vagy, hogyan töltöm a napjaimat? Most elárulok neked pár kulisszatitkot a munkámról!
Először is azt kell tudnod rólam, hogy mindig úgy érzem, csak szaladok a munkák után, valójában pedig az ismerőseim mind azon csodálkoznak, hogyan zsonglőrködöm ilyen jól az időmmel, hogy ennyi minden beleférjen. De azt hiszem, mások inkább onnan látnak, mivel végzek, magam pedig az elvégzetlen feladatokra koncentrálok… terveim márpedig vannak, garmadával! Tudtad, hogyha lenne időm, két új könyvet is írnék?

Lektorálok, szerkesztek

Nos, úgy osztom be az időmet, hogy minden hétre vállalok két regényt vagy szakkönyvet lektori véleményezésre, esetleg több novellát, mesét vagy kisregényt. Ezeket általában szerdán-csütörtökön olvasom, aztán hagyom ülepedni az élményt, és a hétvégén küldöm el az írónak a lektori véleményt.

Minden hónapban van szerkesztendő kéziratom is, ezeket a regényeket, szakkönyveket az adott hónap alatt szakaszosan szerkesztem, például amikor kedden felkelek, akkor szeretek ezzel a kézirattal foglalkozni egész nap – gyakran még este is előveszem, mert pontosan annyira belefeledkezem a cselekménybe, mint amikor te egy jó regényt olvasol! (Ha te is szeretnél a kéziratodról lektori véleményt kérni, vagy szerkesztőt keresel, itt olvashatsz többet a folyamatról!)

A hétfőm általában adminisztrációval telik, levelekre válaszolok, a munkatársaimmal, partnerekkel egyeztetek, megtervezem a hetemet. Este Sztorilabort tartok online, azaz novellaíró kurzust (a külföldi és vidéki ügyfelek itt jelentkezhetnek).

A cikkeket általában egy-két nappal korábban írom, mint ahogy megjelennek, mert szeretném, ha te már reggel, munkakezdéskor ezzel kezdhetnél.

(Ez nem én vagyok, de ilyesmit képzelj el)

Kezdő írókat mentorálok

Mondanom sem kell, nagyon szeretem a munkámat: a legjobban akkor, amikor reggel azonnal kézirattal kezdhetek, mert tudom, hogy nincsen megválaszolandó levelem, egyéb intéznivalóm! Külön szeretem, amikor a mentoráltjaim anyagával foglalkozhatom: mindig van 4-6 író, akivel úgy írjuk a könyvet, hogy előre megbeszéljük a vázlatot, majd írnak egy-egy fejezetet, azt elküldik, én megnézem, szerkesztem a mondataikat, hozzáfűzök kérdéseket, megjegyzéseket, és aztán időnként beszélünk Skype-on vagy telefonon. Van, aki szakkönyvet ír, más romantikus vagy kalandregényt, de mentorálok képregényírót is! (Ha érdekel a mentorálás, itt írtam róla! Találsz az oldalon interjút regényíró mentoráltammal, de jelent már meg mentorálással készült szakkönyv, és olvashatsz interjút képregényíró ügyféllel is.)

Konzultáció, ügyfélfogadás

A szerda és a csütörtök az a nap, amikor ügyfélfogadást tartunk. Ekkor bejelentkezhetsz személyes konzultációra, átveheted a webshopban vásárolt könyvet. (Az irodáról itt találsz pontos információt, a konzultáció menetéről itt.)

Szerda este tartjuk a személyes Sztorilabor novellaíró kurzust, amire bérlettel lehet jelentkezni (itt tudod ellenőrizni, van-e éppen hely, illetve igényesetén szerda délelőtt is indítok új kurzust).

Szerdán és csütörtökön várlak konzultációra!

Határidőnapló: bullet journal

Az időpontok számontartására (a munkatársaimmal közösen) digitális határidőnaplót vezetünk, amire azért van szükség, mert az előjegyzési naptárban mindig van 6-12 hónapra előre beírt ügyfél is.

Emellett van egy személyes, bullet journal módszerrel vezetett feladatnaplóm, egy üres füzet, amibe mindennap felírom a napi feladataimat, és reggeltől estig e szerint haladok. Kimondhatatlanul sokat segít – régebben olyan feladatlistáim voltak, amelyek oldalakon (és napokon) át húzódtak, tehát soha nem volt vége a tennivalóknak. Egy ideje viszont egy napnak el kell férnie egy oldalon, tehát eleve nem írok fel eszetlen mennyiségű feladatot. Általában egy-egy feladat elvégezetlen marad – ilyenkor ezzel kezdem a következő napot és kipipálom azt is. Ha ezt nem tudom megtenni, akkor az adott feladatot átütemezem: felírom megint ahhoz a naphoz, amikor majd lesz rá időm. (Ha érdekel a bullet journal módszer, akkor menj a magyar guruhoz, Tóth Cecíliához!)

Van egy bullet journalszerű napi feladatlistám

A szerkesztő egy napja…

A mai napom első feladata ezen blogposzt ütemezése volt; nagyon szeretek itthon dolgozni, mert amint felkelek és bevetem az ágyat, már ülhetek is le a számítógéphez (a hálószoba és a dolgozószobám között nagyjából négy lépés a távolság). Amikor megéhezem, elkészítem a reggelimet (mostanában a magam sütötte kenyérre teszek sonkát, sajtot, salátát és tükörtojást, de ma friss a kenyér, ilyenkor a legjobb egyszerűen vajjal és sóval, gabonakávéval). Utána pedig folytatom a munkát, megyek feladatról feladatra. Ma például ki kell mennem a kormányablakba is, de ha sikerül matricát nyomtatnom a csomagfeladáshoz, egy füst alatt a futárnak való feladást is elintézem… és így tovább. A szombati konferenciára is készülök (KÖNYV 2019 / Kiadom a könyvemet), fejben összeállt a program, le is jegyeztem, de el akarom próbálni, hány perc, aztán elkészítem a slide-okat a prezentációhoz. Szóval nem fogok unatkozni.
Ha van kérdésed a munkámmal kapcsolatban, hozzászólásban írd meg bátran!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2 hozzászólás “Hogyan telik egy szerkesztő napja?”