Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írástörténelem (kvízzel!)

Budapesten, a XI. kerületi Alle bevásárlóközpontban 2018 szeptembere az írásé. Kicsit. Inkább a bloggerkedésre helyezték a hangsúlyt, de nagyon érdekes plakátokat tettek ki az írás történelmével kapcsolatosan, úgyhogy ha arra jársz, érdemes végigböngészni a falakat!

Korábban én is írtam egy cikket nem is igazán az írás, mint inkább a könyv történelméről, és arra gondoltam, játsszunk!

Összeállítottam egy nagyon rövid kvízt, melyhez a neten megtalálsz minden infót, de az lenne persze jó, ha magadtól emlékeznél ezekre az infómorzsákra.

Lássuk!

1. Mikor találták fel az írásjeleket (az első nem betűszerű jel, ami szünetféleséget jelöl a szavak közt)?

a) i.e. 200. körül

b) i.sz. 400. körül

c) i.sz. 1460-ban

2. Mikortól volt az embereknek magánkönyvtára?

a) Már az ősidőkben voltak magánkönyvtárak, i.e. 1000-ben is.

b) A reneszánsz idején a királyoknak és az egyetemeknek volt először magánkönyvtára.

c) Csak az európai könyvnyomtatás elterjedésével, a XV. században lett ez elképzelhető.

3. Mikor alakult ki az oldalszámozás, a tartalomjegyzék, a tárgymutató, a fejezetekre bontás?

a) i.sz. 400. körül

b) i.sz. XIII. században

c) i.sz. 1460-ban

4. Mikor találták fel a könyvnyomtatást?

a) i.sz. XI. században

b) i.sz. XIII. században

c) i.sz. 1460-ban

5. Honnan jön tulajdonképpen az írásnak az a formája, amit ma leginkább használunk, tehát hogy az egyes betűket írjuk le, nem pedig szavakat vagy szótagokat?

a) görögök találták fel

b) arabok

c) föníciaiak

Helyes válaszok:

1. a) I.e. 200. körül Arisztophanész találta ki, hogy pontot tett a szövegben oda, ahol szünet következne a felolvasásban. De ezt az ötletet hamar elvetették az ókori világban, mintegy 400 évvel később visszatértek az egybefüggő íráshoz, és ez így is maradt csaknem 1000 évig.

2. a) Az első ismert magánkönyvtár i.e. 1200-ból való, Ugaritban találták: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ugarit

A legrégebbi magánkönyvtárak Mezopotámiában, Görögországban és Kínában voltak, évszázadokkal Krisztus előtt. Eleinte a gazdag, illetve a tudományokkal foglalkozó embereknek, templomoknak volt magánkönyvtára, később az egyetemeknek, oktatóknak, majd az 1600-as évekre terjedt el, hogy a polgároknak saját könyvei legyenek.

3. b) A XIII. században jöttek rá a Biblia másolói, hogy ha papirusz helyett úgyis lapokon van az írás, akkor ezeket a lapokat megszámozhatnák, és ha már tudjuk az oldalszámot, akkor hivatkozhatunk is rá.

4. a) A kínaiak találták fel az egyenként, fémből készülő betűformákat és a szedést. Lásd még: https://hu.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg

5. c) A föníciaiak alkalmazták először a betűírást, a föníciai, 22 mássalhangzójelből álló hangjelölő ábécé az i.e I. században terjedt el, amelyet később a görögök átvettek. Az újítást a hettita szótagjelölő ékírásból lehet levezetni. Lásd még ezt a cikket: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dr%C3%A1s

Az Allee-ban egész szeptemberben minden hétvégén programokkal is várnak a blogolással kapcsolatban, ha van kedved, sétálj arra!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .