Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Jársz könyvtárba?

Ha a héten Budapesten vagy, semmiképp se hagyd ki!

Az Andrássy úti könyvtár kiárusítást rendez!

Elköltöznek, és leselejtezték a könyveiket, illetve ahogy néztem, az egészet otthagyják. Már a hónap elején elkezdődött a vásár (300 Ft-ba kerül minden kötet, függetlenül a nagyságtól, formától, kiviteltől), de én csak múlt pénteken jutottam el oda. Ha van olvasni szerető barátod, menjetek el kettesben, vagy böngéssz a polcokon egyedül. Csodálatos élmény!

Én elhatároztam, hogy legfeljebb öt kötetet választok, mert már alig van otthon hely a polcokon. Hamar meg is találtam őket… Krúdy, aztán egy moldáv író, egy boszniai, egy kubai, egy német… és akkor odaértem egyik kedvenc íróm, Graham Greene könyveihez, amiből volt vagy húsz. Visszafogtam magam, és csak hármat választottam. De aztán jött Joseph Conrad, itt még ügyesebb voltam, és a négy kötetből csupán egyet hoztam el. Aztán megláttam még két könyvet, amire emlékeztem a Molyon vezetett kívánságlistámról, aztán pedig átmentem a szakkönyvrészlegbe… A vége az lett, hogy hatezer forintot hagytam ott, és egy teli papírdobozzal jöttem ki az ajtón.

A könyvtárat azért is érdemes meglátogatni, mert gyönyörű. A ház is (az Oktogon mellett van közvetlenül, Andrássy út 52.), az udvar is, a könyvtár bútorzata meg egyenesen pazar. Egyedileg faragott szekrények és komódok, falvédő panelek húzódnak körbe az első emeleti helyiségekben, csillárok lógnak a mennyezetről – ékes bizonyítéka ez annak, hogy az olvasás úri passzió (legalábbis abban az időben az volt, amikor a könyvtárat berendezték – a Haggenmacher-palota tulajdonosának lakásában vagyunk tulajdonképpen). Ha belépsz a bejáraton, akkor a baloldali lépcsőn kell felmenni az első emeletre, itt van a könyvtár, és állj meg a gangon, csodáld meg a belső udvart. Az ablakok betörtek, a vakolat potyog, de te, aki írással foglalkozol, szerintem ugyanúgy meg fogod látni a szépséget a romlás alatt, mint én. (Sajnos nem volt nálam telefon és nem tudtam fotózni, de nézd meg a kép-tér blogon az épületről készült bejegyzést. Innen kölcsönöztem a blog vezérképét is!)

A kep-ter.blogspot fotója 2013-ból

A kiárusítás péntekig, október 19-ig tart, délelőtt 10-től este 6-ig lehet menni. Mindenképpen kerülj arra, ha megteheted – ha nem, akkor térj be a saját könyvtáradba és vegyél ki kölcsönbe néhány csodát.

Szoktál könyvtárba járni?

Érdemes. Több könyv van ott, mint a boltokban, csak éppen nem kell őket megvásárolnod. Az éves tagsági díjért cserébe (ami lehet ingyenes, de legfeljebb egy-két könyv árába kerül) alkalmanként nyolc könyvet vihetsz haza, és amikor visszahozod őket, máris viheted haza a következő nyolcat. Velem előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül minden héten benézek – ilyenkor csak egy-két könyvet veszek ki magamnak, mert nem az a cél, hogy hazavigyem a köteteket, aztán gyötörjön a bűntudat, hogy nem tudtam kiolvasni –, mert annyira élvezem, hogy rengeteg könyv között mászkálhatok és ücsöröghetek. Akkor is beugorhatok, ha elfelejtettem könyvet vinni magammal otthonról, és olvasnék valamit. Fantasztikus találmány a könyvtár.

Te szoktál könyvtárba járni?

Ha igen, nyomj egy lájkot a cikkre, hadd tudjam!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .