Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Javítsd a túlírást!

A túlírás az, amikor felesleges részletekkel mutatsz be valamit a történetedben (vagy akár szakmai szövegedben!), és ha a mondatokból szavakat törlünk ki, akkor éppenséggel jobb lesz. A túlírásról itt írtam korábban, és a múlt héten kifejezetten a testbeszéd magyarázásáról írtam egy külön cikket. Ezt itt találod!

Ebben feladtam tíz mondatot, hogy javítsd ki őket, ha van bennük túlírás. Nézzük meg ezeket közösen, mi is az ábra!

  1. Tanácstalanul vállat vontam. /// A vállvonogatás tipikusan azt jelenti, az illető tanácstalan. Tehát húzd ki! Vállat vontam.
  2. Virág zavartan toporgott az előszobában. /// A toporgás pedig a zavar, bizonytalanság jele. Ez is magyarázat tehát. Húzd ki! Virág az előszobában toporgott.
  3. Tüntetőleg megráztam a fejem. /// A fejrázás alapvetően egyet nem értést vagy elítélést jelent, ezen a mondaton én nem változtatnék.
  4. Tóni nagyot sóhajtott. /// Ez a mondat egyáltalán nem tartalmaz magyarázatot, a sóhajtás testbeszéd. Ezen a mondaton én nem változtatnék.
  5. Nagy, kerek szemekkel bámul az orvosra, iszonyatosan meg van döbbenve. /// Ez a testbeszéd a döbbenetet, meglepetést szokta jelenteni, így a magyarázat nem ad hozzá. Húzd ki! És ne feledd, különösen E/1-ben és/vagy jelen időben vagyunk hajlamosak a túlírásra! Nagy, kerek szemekkel bámul az orvosra.
  6. Barbra kihúzta magát, mert nagyon büszke volt a fiára. /// Ez egy érdekes példa, mert bár sokszor büszkeségből húzzuk ki magunkat, nem mindig. Ezen mondat kurtítása attól függ, mi szerepelt előtte. Ha nyilvánvaló, hogy mondjuk diplomaosztón vagyunk, akkor húzd ki a magyarázatot! Barbra kihúzta magát.
  7. Mérgemben összeszorult az öklöm. /// Ez a mondat valószínűleg egy olyan szövegben van, ahol látszik, hogy a szereplő mérges lehet, pl. valaki sértegeti. Ha ez egyértelmű, húzd ki! Összeszorult az öklöm. Ha pedig nem érthető a helyzet, mert mondjuk ez a jelenet első mondata, akkor inkább maradjon, hogy a méreg az oka, mert összeszorulhat az ember ökle pl. kétségbeesésében is.
  8. Cini mély levegővétellel nyugtatta magát. /// Mély levegőt sok minden miatt vehetünk, akár orvosi okból is, vagy hogy belekezdjünk egy hosszú magyarázatba, így ezt a mondatot nem kurtítanám. Ha azonban előtte az szerepel, hogy Cini ideges, akkor egyértelmű, hogy azért vesz mély levegőt, hogy megnyugodjon, tehát ez törlendő. Cini mély levegőt vett.
  9. – Tessék – mondta Will dühösen, köpve a szavakat. /// Ha valaki köpi a szavakat, teljesen egyértelmű, hogy dühös. Sőt, kifejezetten jót tesz a mondatnak, ha kihúzod, mert akkor még a lenézést is beleérti az olvasó. – Tessék – köpte Will a szavakat.
  10. Ekkora hazugság hallatán az egész testem megfeszült. /// Ha az olvasó a szereplővel együtt tudja, hogy hazugság hangzott el, akkor fontos a törlés. Az egész testem megfeszült. Ha viszont ez az információ az olvasónak új, a narrátor itt közli vele, hogy hazugság hangzott el, akkor maradjon.

A testbeszéd magyarázatának törlése általában jót tesz a szövegnek. Azt mérlegeld, ez az olvasó számára egyértelmű-e, a szövegből kiderül-e. Ha igen, töröld. Ha új információ, akkor pedig maradjon!

Jó szerkesztgetést kívánok a szövegedhez, ha kérdésed van, kommentben jöjjön!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Túlírt példamondatok javítása! Ha testbeszédet magyarázol, ott a magyarázat törlése valószínűleg szebb, feszesebb, hatásosabb szöveget eredményez.
Javítsd a túlírást a szövegedben, a felesleges részleteket töröld ki a regényedből! Ha testbeszédet magyarázol, ott a magyarázat törlése valószínűleg szebb, feszesebb, hatásosabb szöveget eredményez!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .