Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével! – 7/12. rész: A jó borító

A könyvkiadásról szóló cikksorozat elérkezett a kedvenc részemhez: mitől jó egy könyvborító? Ugyanis olvasni imádok, de a gyönyörű borítókért egyenesen rajongok. És azt szeretném, hogy a te borítódért is rajongjanak az olvasóid!

A borító akkor jó, ha azonnal utal a zsánerre, a várható hangulatra, jók a színei, a cím-tartalom-borítókép szentháromsága egyensúlyban van, és megfelelő a szövegek stílusa, elhelyezése is. Azonban ennél jóval többről van szó, amikor az ideális borítót keresed.

Ha éppen borítótervezés előtt állsz, vagy egyszerűen csak szereted a borítókat, válogass ebből a cikkgyűjteményből kedved szerint!

Az amerikai könyvborítódivat 2020-ban

Azért nézünk USA felé, ha könyvkiadásról van szó, mert ha tetszik, ha nem, onnan gyűrűznek be hozzánk a trendek. Van, ami bejön kis hazánkban – például a rajzosan illusztrált borítók és a kalligrafikus címek, más pedig nem – mint az arctalan alakok a könyvborítón, de a magyar kiadók akkor is kipróbálják ezeket a tippeket, hisz a nagy számok törvénye alapján Magyarországon is hatnak.

Az ifjúsági és a fiatal felnőtteknek szóló könyvek borítóit külön vizsgáltam itthon és külföldön:

Tudj meg még többet a jó könyvborító ismérveiről! 

A borítótervezésről

Ha magánkiadásban jelenik meg a könyved, te fogod intézni a könyvborító tervezését is. Ehhez jó lehet egy tervező a Fiverről. Ha ez szimpatikus megoldás, itt találsz hozzá tippeket!

A borító fontos eleme a kép és a szöveg. Írtam egy cikket a fotó kiválasztásáról, itt találod.

A szöveggel kapcsolatban olvasd el ezt a cikkemet a betűtípusokról: 

A betűtípusok kombinálása is fontos egy borítón, ezzel kapcsolatban ezt a cikkemet ajánlom.

Ha hagyományos kiadónál jelenik meg a könyved, akkor is lesz, lehet beleszólásod a borító kinézetébe. Kérdezz rá, ismertesd az elképzeléseidet!

Az e havi házi feladat: nézd meg a toplistákat itthon és az Amazonon is a te műfajodban, és mentsd le a három leginkább tetsző borítót. Ezeket mutasd majd meg a kiadónak, illetve a borítóterveződnek, hogy ilyesmit képzelsz el a saját könyvedhez!

Neked van kedvenc borítód? Írd meg nekünk, hogy mi tetszik benne és linkeld be a moly.hu-s adatlapját, hogy együtt gyönyörködhessünk rajta. 

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Az ‘Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével!’ sorozat további részei:

1. rész: Tervezés – hogyan lesz a kéziratomból kiadott könyv? 

2. rész: Kézirat szerkesztése, véleményezése

3. rész: A kézirat javítása

4. rész: Kiadókeresés

5. rész: A könyvcím és a szinopszis

6. rész: A kézirat formátuma és leadása

8. rész: A könyved legeleje és a legvége

9. rész: Kiadás előtt ellenőrizd

10. rész: 5 marketingtipp a könyved kiadása előtt

11. rész:  Nyomdakeresés, könyvnyomtatás

12. rész: A könyv terjesztése

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .