Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

A kézirat formátuma – betűtípus, betűnagyság

Sokszor, sok fórumon kérdezitek, milyen is egy kézirat formátuma, milyen betűtípussal érdemes írni, az mekkora legyen és milyen egyéb kívánalmak léteznek.

Nos, tulajdonképpen teljesen mindegy, milyen betűtípust választasz a saját kéziratodhoz: ha csak te látod, akkor legyen olyan, ami neked tetszik!

Fontos viszont, hogy amikor elküldöd a kéziratot valaki másnak, akkor kellemes legyen az összkép, olvasható legyen a szöveg.

A talpas betűtípusokat könnyebben olvassuk, mert a betűk alján lévő kis vízszintes vonalkák, a talpak vezetik a szemet. Ezek a betűtípusok pl. ilyenek, és valószínűleg ott vannak a számítógépeden, használd őket bátran:

  • Times New Roman
  • Georgia
  • Garamond
  • Bookman Old Style
  • Baskerville Old Face

A netről letöltött különleges betűtípus esetében ugyanis megtörténhet, hogy annak a számítógépén nincs ott, akinek küldöd a kéziratot – ha ő megnyitja a szöveget, akkor a számítógépe majd választ a betűtípusod helyett valamit, és megsúgom, ez ritkán szép látvány!

Az olvashatóság jegyében érdemes beljebb húzni a bekezdések első sorát, és a sorok közt egyforma (nem túl nagy, nem túl kicsi) sorközt hagyni. Egyformán azt értem, hogy a bekezdések közt ne legyen nagyobb a távolság, mint a bekezdésen belüli sorok közt.

Arra is figyelj, hogy a párbeszédeid ne felsorolások legyenek. Ezt így tudod beállítani.

Állítsd be a dokumentum stílusait, a kéziratod szövegének legyen „normál” a stílusa, és akkor könnyebb kezelni! Én az alábbi beállításokat alkalmazom a „normál” stílusra:

Aztán majd ha kiadónak adod le a kéziratot, akkor az ő elvárásaikat tisztázd, és formázd a kéziratodat az ő kérésüknek megfelelően. Az általam ajánlott stílus arra tökéletes, hogy te megírd ebben a könyvedet, illetve ismerősöknek, akár szerkesztőnek odaadd. Ha a kiadó nem mond semmiféle szabályt, hogyan kéri a kéziratodat, akkor eszerint beadhatod nekik!

Ha arra vagy kíváncsi, milyen címsor betűtípus illik adott normál stílushoz, akkor ajánlom ezt a korábbi cikkemet, illetve a betűtípusokról általában ezt!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .