Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével! – 12/12. rész: A könyv terjesztése

Ha magánkiadásban jelenik meg a könyved, akkor a te feladatod lesz a könyv terjesztése, illetve a terjesztőnek (a boltoknak) való átadása. 

Hagyományos kiadónál jelensz meg?

Kérdezz rá, te árulhatod-e a könyvedet, pl. ismerősöknek. Ha igen, akkor az így átvett példányokra kérj jóval magasabb jutalékot!

Bolt vagy saját eladás?

Mind a nyomtatott könyvedet, mind az e-könyvedet terjesztheted külső platformokon. A nyomtatott könyv esetében ez azt jelenti, hogy bekerül kisebb könyvesboltokba és országos könyváruházakba. Az e-könyv esetében pedig arra gondolok, hogy megjelenik különböző felületeken, ahol az olvasók e-könyvet szoktak vásárolni, például a Libri, Líra, Bookline, eKönyv oldalain.

Nyomtatott könyv terjesztése

Hogyan terjeszd a könyved?

Könyvesboltokba is bejuthat a nyomtatott könyved. Közvetlenül a könyvesboltláncoknak nem adhatsz be könyvet, ha nincsen olyan kiadód, aki évente bizonyos mennyiségű címet kiad. Egy könyvvel azonban a Lírát közvetlenül megkeresheted. A Librit, Bookline-t nem, ide úgynevezett nagykereken keresztül tudsz bekerülni. Ezeken kívül beadhatod a nyomtatott könyvet a Book24-hez. Ha őket még nem ismered, erről írtam egy külön cikket itt.

E-könyv terjesztése

Az a könyved pedig bekerülhet az eKönyv Magyarország Kft.-n keresztül a Libri, Bookline, Líra internetes boltokba, és ezen kívül számos egyéb e-könyvesboltnak odaadhatod. Például a DiBooknak, a Book&Walknak.

Az e-könyv kiadásáról és terjesztéséről egy teljes könyvet írtam, itt tudod megvásárolni.

Előnyös, ha a könyvedet nemcsak nálad, a weboldaladon lehet megvásárolni, hanem bekerül így az országos hálózatokba is. Ezek a terjesztők valóban viszonylag magas jutalékot kérnek azért, hogy a könyvedet árulják, de vedd figyelembe, hogy nagyon sok olvasód ezeken a platformokon, ezekben a könyvesboltokban vásárol. Így ha így nem vagy jelen, akkor ezeket az olvasókat nem érheted el. Ez már a te döntésed lesz, hogy a boltok által kért jutalék megfizethető ár-e neked mindezért!

A terjesztéshez kell ISBN

A terjesztésre való átadás alapvető feltétele az ISBN, ennek mibenlétéről és kérvényezéséről itt írtam.

Saját eladás

Ha saját magad is terjeszted a könyvedet, erősen ajánlom, hogy szervezz könyvbemutatókat, előadással egybekötött könyvvásárlási lehetőséget.

Ebben a cikkben írtam le egy saját könyvbemutatómat, ebben pedig egy ügyfelem, Hámori Gábor könyvbemutatója kapcsán soroltam fel tippeket.

Érdemes elolvasnod Kőszegi-Arbeiter Anita tanácsait is a személyes eladásról, ezt pedig itt találod!

Véget ért a 2022-es év cikksorozata, amely az elejétől a végéig segített neked a könyved kiadásában. 2023-ban a könyvmarketinggel kapcsolatban számíts cikksorozatra!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Az ‘Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével!’ sorozat további részei:

1. rész: Tervezés – hogyan lesz a kéziratomból kiadott könyv? 

2. rész: Kézirat szerkesztése, véleményezése

3. rész: A kézirat javítása

4. rész: Kiadókeresés

5. rész: A könyvcím és a szinopszis

6. rész: A kézirat formátuma és leadása

7. rész: A jó borító

8. rész: A könyved legeleje és a legvége

9. rész: Kiadás előtt ellenőrizd

10. rész: 5 marketingtipp a könyved kiadása előtt

11. rész:  Nyomdakeresés, könyvnyomtatás

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .