Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Könyvet akarok írni! – azaz miről írjak és honnan vegyem az ihletet?

Veled előfordult már, hogy nagyon szerettél volna írni, de nem tudtad, hogy miről?
„Miről írjak?”
Foglalkozzunk most ezzel az érzéssel!

Először is:

Miről írjak, ha bennem van az akarat és a félsz is?

Könnyen lehet, hogy valójában önbizalomhiánnyal vagy egyéb kétségekkel küzdesz, holott ötleted már van. Ebben az esetben ajánlom ezeket a cikkeket (néhány link átvisz Könyv Guru portáljára):

Másodjára vegyük ezt a kérdést:

Tudod-e, milyen jellegű írást, illetve miről szeretnél írni?

Történetet vetnél papírra? Vagy ugyan grafomán vagy, de valami másra áhítozol? Ha ez utóbbi, akkor ajánlom a cikkeimet az ismeretterjesztő könyvek írásával kapcsolatban, kattints át ide:

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai, üzleti, ismeretterjesztő könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Ha regényt szeretnél írni, de bizonytalan vagy a témát illetően, olvass tovább, mot jön a neked szóló rész!

Nem tudod, honnan vedd az ötletet?

Nos, akkor kapaszkodj meg, mert rengeteg tippem van.

Miről írjak? – Segítenek a kedvenc könyveid

Milyen könyvet írj? Olyat, amilyet olvasni is szeretsz!

Ha írsz, akkor bizonyára szoktál olvasni is, attól függően, mennyi időd van. Azt gondold végig, mely könyveket szereted és miért. Az egyik szerzőnek talán a furfangossága fog tetszeni, a másiknak pedig a szóhasználata. Az egyik regénynek a hangulata ragad magával, a másikban a helyszínválasztás tetszik. Nyiss egy ötletfüzetet, és szedd össze:

  • Kik a kedvenc íróid és miért?
  • Melyek a kedvenc könyveid és mi tetszik bennük?
  • Milyen zsánerű könyveket olvasol általában és miért?

A zsáner azért fontos, mert mindannyian erősebbek vagyunk azokban a kategóriákban, amelyekben olvasunk is. Az olvasottság tapasztalatot ad, amit kár számításon kívül hagyni!

Ha készen vagy ezzel a listával, ott lesz előtted a neked legjobban tetsző regény profilja – nyilvánvaló, hogy olyat érdemes írnod, olyanfajta történettel lesz jó érzés időt töltened, amit magad is szívesen elolvasnál. Nézegesd ezeket a jellemzőket, hagyd, hogy az agyad dolgozzon, képzelj el egy hőst, és hagyd, hogy történjen vele valami olyasmi, ami a jelleméből fakad.

Miről írjak? – Az általad ismert világról

Miben vagy jó? Mit ismersz? Megint nyúlj az ötletfüzetedért, és írd fel benne azokat a területeket, amelyekről hosszasan tudnál beszélgetni a barátaiddal, ismerősökkel, kollégákkal, a szomszéddal. Gondold végig az alábbiakat:

Miről írj könyvet? Arról könnyebb, amit ismersz!

Mi a foglalkozásod, mivel töltöd a munkanapokat? Amikor dolgozol, akkor mivel foglalkozol sokat, mihez értesz a leginkább?

A szabadidődet mivel töltöd? Írj le akár konkrét részleteket is, pl. szeretek kirándulni, múlt héten Zsámbékon voltam. Több időtöltést is írj le, olyan élmények is eszedbe juthatnak, amelyek nem voltak kellemesek.

Milyen érdekes emberek vannak a közeledben? Ki mesélt izgalmas anekdotát? Milyen emberek keltik fel az érdeklődésedet? Hagyatkozhatsz akár filmes vagy olvasási élményre is. Fontos, hogy felismerj olyan jellemeket, amelyekkel szívesen foglalkozol.

Hol élsz? Mely fizikai helyszíneket ismersz jól? Összeírhatod az érdekes lakásokat, házakat is, ahol jártál, vagy a nyaralásod, utazásod helyszíneit. Ha az iskola vagy egy munkahelyi feladat miatt kutatnod kellett egy ország, országrész vagy település történelméről, kialakulásáról, vagy valami megragadta a figyelmedet, aminek szeretnél utánanézni, ezt is írd fel!

Milyen tárgyakat szeretsz? Gyűjtesz, vagy gyűjtöttél valaha bármit? Miért? Miben látod a szépséget? Ha nehéz ez a gyakorlat, menj körbe a lakásodban, és minden helyiségben állj meg, keress egyetlen tárgyat, amit érdekesnek találsz. Lehet maga a tárgy, ami tetszik, vagy lehet ennek a története.

Az ismert területek összeírása abban segít téged, hogy egy olyan hátteret adjon a történetedhez, ami segíti az írást. Ha ugyanis általad ismert helyszínen történik valami az általad ismert foglalkozású főhőssel, akkor ezeken a jellemzőkön nem kell tudatosan dolgoznod, több energiát fordíthatsz a történet alakulására!

Ezt a listát is használd arra, mint az előzőt: hagyd, hogy elgondolkodtasson!

Miről írjak? – A téged ért benyomásokról!

Egy történethez bármi ötletet adhat. Járj nyitott szemmel, és hagyd, hogy a környezet hatással legyen rád. Figyeld az emberek mozdulatait, hallgatózz bele a beszélgetéseikbe! Talán egy teljesen banális járókelő által mondott teljesen banális mondat lesz az, ami megragadja a figyelmedet. Hogyan lehetne ez a mondat kulcs egy rejtélyhez?

Miről írj könyvet? Gondolkozz el a téged körülvevő világon!

Az utcán is figyeld, merre jársz. Mi lehet ennek az épületnek a sorsa? Elgondolkodhatsz az üzletben a bankkártya-terminálon, a belvárosban megállhatsz minden buszmegállóban, hogy körbenézz, mi az, amit a legszívesebben birtokolnál, vagy áttennél egy teljesen más környezetbe? Keresd a nem odaillő részleteket – például egyszer átsétáltam a Petőfi hídon, és a közepén egy összetört kék zománcú tányér darabjaira bukkantam. Hogy kerülhetett oda?

Otthon is érhetnek benyomások. A legkisebb mozdulat is ihletet adhat, én például ezt a novellát úgy írtam, hogy a kislányom adott ötletet: amikor a hálószoba földig érő függönye mögé lépett, egy pillanatra úgy láttam, mintha teljesen eltűnt volna.

Olvass! A napi hírek, a szakkönyvek, a regények is eléd tehetnek egy olyan részletet, ami beindít benned valamit, és hopp, máris a szemed előtt van egy történet kezdete vagy csattanója. Én a héten is így írtam egy novellát, Villon egyik balladája kapcsán beugrott egy jelenet a Halál megszemélyesítéséről. (Meg is írtam és el is küldtem egy folyóiratnak, ahonnan már visszaírtak, hogy amint úgy alakul, lehozzák.)

Ötletfüzet

Ha még nem tetted, nyiss egy füzetet az ötleteidnek. Írj fel mindent, ami eszedbe jut, amit meglátsz, és csírája lehet egy történetnek! Ha soha nem használod fel, az se baj, hiszen a kreativitásodat az is növeli, ha leírod, ha néha visszaolvasod. Mindenesetre ha novellát szeretnél írni, vagy akár regényt, ott lesz egy füzeted tele saját ötletekkel, és hagyhatod, hogy hatással legyenek rád!

Remélem, most már tudsz felelni a kérdésre:

Miről írjak?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .