Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!
Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mi az, hogy független könyvkiadó?

A Molyon a minap kedves levelet kaptam: a Magistra kiadó küldött információt

a független könyvkiadók előkarácsonyi könyvvásáráról!

A kiadó egy munkatársa vette a fáradságot, hogy végignézze, ki tette kívánságlistára a könyveiket, és megírta, hogy az adott kiadványt milyen (szuper) áron lehet majd megvásárolni ezen a rendezvényen.

Nekem annyira tetszik ez a gesztus, hogy már csak ezért is igenis elmegyek és megveszem ezt a könyvet. (Igen, már a Könyvfeszt után elhatároztam, hogy vagy öt évig nem fogok nyomtatott könyvet vásárolni. Sokáig jól is teljesítettem és könyvtári meg már meglévő könyveket olvastam… de aztán az Andrássy úti könyvtár kiárusítást tartott… most meg ez…)

A vásárt minden évben megtartják, érdemes rákeresni, mikor aktuális a következő. Több infót itt találsz róla!

Sok könyvvásár van persze nemcsak Budapesten, hanem mindenfelé az országban, illetve a neten. Ami miatt erről mindenképpen mesélni akartam neked, az a szervezői gárda. Ugyanis az Alexandra összeomlása után

a bolthálózattal nem rendelkező kiadók szövetségbe tömörültek.

Azt remélem, tudod, hogy mely kiadóknak nincsen bolthálózata – mára úgy átalakult a könyvpiac, hogy szinte megszűntek azok a kis könyvesboltok, melyeknek nincs saját kiadója. A két legnagyobb hálózat a Libri és a Líra. Jó tudnod, hogy a Libri érdekkörébe tartozik a Bookline (mindkettő bolt is és kiadó is), a Líra konszernhez pedig több kisebb kiadó: a Magvető, az Athenaeum, a Menő és Manó könyvek, a General Press, a Corvina, a Partvonal és a Szépmíves kiadó. A Kossuth kiadónak van még ezenkívül néhány könyvesboltja, illetve akad néhány könyvkiadó, aki saját boltot tart fenn. Ebben az érdekszövetségben azok a kiadók vannak benne, amelyek a fenti Libri-Líra listában nem szerepelnek. Szoktak a mostanihoz hasonló könyvvásárokat rendezni, előadásokkal, gyerekprogrammal. De te író is vagy, tehát ez az érdekszövetség neked két okból lesz érdekes.

1) Ha ezek a kiadók együtt lépnek fel, akkor új és innovatív ötletekre számítok, ami nemcsak kedvezményekben és vásárokban fog kimerülni – legalábbis remélem! Gyere el erre a könyvvásárra és ne csak vásárolj, hanem fülelj, kérdezősködj! Figyeld a honlapot is!

2) Ha kiadót keresel a legújabb könyvednek, itt összegyűjtve megtalálod azokat, akik komolyan gondolják. Ezeknél a kiadóknál szerintem érdemes lesz kopogtatni a kéziratoddal, mert ők nem túl nagyok ahhoz, hogy lehajoljanak egy elsőkönyves szerzőhöz, de fontos számukra a közönség, a piac, az érdekképviselet, a marketing.

Ha érdekel téged bármelyik kiadó, gondolkodsz, hogy nekik küldöd el a kéziratodat, akkor:

menj el a következő vásárra és beszélgess a kiadó munkatársaival!

Nyugodtan kérdezd meg őket, milyen szerzőket keresnek, milyen zsáner a kedvencük, melyek a legjobban fogyó könyveik, kinek küldhetsz a kéziratodból pár fejezetet.

Hajrá!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .