Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Koronavírus járvány – Válság lesz? Érdemes könyvet írni?

Múlt heti cikkemben írtam, hogy használd ki a plusz időt, ami az otthon maradás miatt keletkezik és írj könyvet! Azóta többen kérdeztétek, biztos vagyok-e benne, hogy érdemes könyvet írni. Hogy nem lesz-e világválság, az emberek spórolnak majd és nem vásárolnak könyvet.

Világválság lesz.

Sőt, már most van, hisz azonnal leállt a gazdaság, nézz csak ki az utcára, az égre, vagy nézd meg a bankszámládat, mennyi volt a bevételed és a kiadásod az elmúlt két hétben. A legtöbb embernek most kevesebb a bevétele és kevesebb a kiadása, márpedig a gazdaság akkor pörög, ha sok a pénzünk és költjük is – leegyszerűsítve erről van szó.

Akkor írjak könyvet?

Természetesen! Megmondom, miért.

1) Az írás kikapcsol.

Ha most különösen sok nehézség van az életedben, mert egészségügyben dolgozol, vagy mert otthon vannak a gyerekeid, vagy mert felmondtak a párodnak, vagy folyton aggódsz idős szüleidért, nagyszüleidért – menekülj el ebből a világból!
Az írás a legjobb terápia, ha elbújnánk a világ és a problémák elől. Két módszer közül is választhatsz.
Az egyik, hogy írsz egy novellát, ami a járvánnyal kapcsolatos. Lehet ez egy saját történet, de megírhatod egy politikus napját, akármit. Biztosan vannak ezzel kapcsolatos gondolataid, hát írd le őket!

A másik, hogy teljesen mást írsz. Merülj el egy járványmentes világban, egy akciódús kikötői kalandregényben vagy egy romantikus történetben, vidd a hőseidet egzotikus tájakra, történelmi időkbe, szakadj el az itt és most koncepciójától! Hidd el, felüdülés lesz akár csak néhány percre is kiszakadni a mából.

2) Az írás sokáig tart.

Ha előveszed egy régi történetedet vagy új könyvet kezdesz, az nem lesz kész két hét alatt. Hatékonyan kitöltöd a szabadidődet, olyan anyagot termelsz, amiből később bevételed lesz, ideális ez a tevékenység olyan időkre, amikor nehéz munkát, megbízásokat találni. Az ilyen időkben a cégek sem feltétlenül az üzletfejlesztésre, salesre koncentrálnak, hanem fejlesztenek – azaz azon gondolkodnak, dolgoznak, hogyan változzanak meg, hogyan reagáljanak az új kihívásokra, milyen más módon juthatnak pénzhez. Az írással te is ezt teszed, és mivel egy könyv sokáig készül, ez a (minimum) több hetes időszak a te malmodra hajtja a vizet. Épp elég időd lesz a könyvedre!
A gazdaság talpra fog állni.
Ha az emberek most esetleg kevesebb könyvet vesznek is, ez nem lesz mindig így, és mire megint beindul a könyvpiac, neked készen lesz a kéziratod, akár a könyved is megjelenik. Te a beindulás nyertesei között leszel, ellentétben azokkal, akik kivártak!

3) Az olvasás örök igény.

Arra is szeretném felhívni a figyelmed, hogy ugyan a könyvesboltok gyakorlatilag bezártak és mi nem járunk ki, online pedig kevésbé izgalmas rendelni, mint a boltban nézelődni, az olvasó embereknek bizony óriási igényük van könyvekre.
Budapesten a könyvtárak is bezártak, tehát mindenkinek csak a saját könyvei maradtak, abból pedig nem olyan izgalmas válogatni. Az emberek ma is akarnak új könyvet olvasni. Átmenetileg visszaesik a forgalom, de aztán viszketni kezd majd az olvasók keze és rettentően be fognak vásárolni könyvekből. Ha tudatosak, akkor közvetlenül az íróktól és a kiadóktól veszik majd a köteteket, mert ők ugye sokat olvasnak, ergo okosak, és tudják, hogy a nagy cégek túlélik a válságot, és ilyenkor jobb a kisebb, helyi cégeket támogatni, mint a nagy láncokat. Szóval az okos olvasók tőled fognak vásárolni, vagy a kiadódtól, és te is ezt kérd.
Az e-könyvek forgalma is megnő.

Most rájönnek az emberek, hogy az e-könyv tényleg hasznos: nem kell elmenni a boltba, kifizetem és máris olvashatom, ráadásul nem érinti meg senki, a vírust sem kaphatom el.
Ne félj a kalózkiadások elterjedésétől: sajnos aki lopott könyvet olvas, azt nem lehet megváltoztatni, ők kiválóan megmagyarázzák maguknak, hogy igenis jobb lopni. Csodás érveket hoznak fel mellette, és tovább olvassák a rémes pdf-eket. Soha nem fogják megvenni a könyvedet, ők számodra nem célközönség. Ne bosszantsd magad ezen, foglalkozz a tisztességes olvasóiddal, akik megérdemlik!
Tehát írj nyugodtan, mert olvasók vannak és lesznek.

4) Írsz, azaz fejleszted magad.

Fogd fel úgy, hogy ez az idő, ami a gazdaságból kiesik, a te életedben egy időbuborék. Használd arra, hogy fejleszted a technikád! Fejleszd a párbeszédírói képességed, a novellaírói képességed és minden egyebet. Erről írtam korábban ebben a cikkben!

Fontos viszont, hogy ez nem a kiadókeresés időszaka.

A könyvkiadók egyelőre azzal foglalkoznak, hogy megjósolják a jövőt, átalakítsák a terveiket és megtarthassák a cégüket, lehetőleg minél kevesebb embert kelljen elbocsátaniuk. Nem csak idejük nincs új kéziratokkal foglalkozni – azt sem tudják, a tervezett kiadványaik megjelennek-e, nemhogy egy vadonatúj projektbe belekezdjenek! Most tehát ne zargasd őket semmivel, hacsak nem olyan a felállás, hogy te adsz pénzt nekik. Annak most minden cég örül, nemcsak a kiadók. 
Tehát ha megfinanszíroznád a megjelenést az adott kiadónál, akkor természetesen keresd őket, örülni fognak.
Ha vásárolnál a kiadótól, akkor keresd őket, örülni fognak.
Írásra fel! Ne feledd, ha segítségre van szükséged, bármikor kereshetsz, de ami a legfontosabb: ÍRJ!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .